Pomazánka z bílých fazolí

Jak jsem psala nedávno, rozhodla jsem se do stravy zařazovat více luštěnin. Ne jen, že všude píšou, jak jsou zdravé, prospěšné... Ale snažím se naslouchat tělu, jeho chutím a tomu přizpůsobovat jídelníček. Takže aktuálně bych klidně vyměnila flákotu za fazolový burger, hummus nebo tuto pomazánku...


Pomazánka z bílých fazolí

Inspirace: http://www.marcussamuelsson.com


  • 1/2 hrnku suchých fazolí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 5 lístků čerstvé šalvěje + na ozdobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z citrónu
  • sůl, pepř


Nejdříve jsem si přes noc namočila fazole. Druhý den jsem je dala spolu s 1 stroužkem česneku, bobkovým listem a šalvějí vařit.Trvalo to asi 45 minut. Nechala jsem je vychladit a rozmixovala tyčovým mixérem. Dochutila solí, pepřem, citrónem a česnekem.




Můžete podávat s pečivem, ozdobené sušenou šunkou a lístkem šalvěje, jako je na fotce. Nebo třeba použít jako dip k zelenině. Udělat si wrap, pomazat tortillu a plnit třeba grilovanou zeleninou.... Možností je plno :-)



Dobrou chuť :-)




22 komentářů:

  1. Mmm! To vypadá dost dobře!
    Slečny mám problém, furt to po mě chce kódy, zda nejsem robot a ikdyž je píšu dobře, za boha se to nechce odeslat. :( Co s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkusila jsem si s tím pohrát v nastavení, tak snad už to po tobě nebude chtít :-) taky mě to vytočí, když vkládám komentáře.

      Vymazat
  2. Pomazánka vypadá vážně skvěle, určitě jí brzo udělám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. budu ráda, když zkusíš, snad bude chutnat jako mně :-)

      Vymazat
  3. Rozhodně vyzkouším! Taky chci zařadit víc luštěniny a tohle mi příjde jako super nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, s luštěninami je spoustu zajímavých dobrot. mám tolik receptů, co chci zkusit, jenom není čas ani kapacita, protože luštěniny nechce nikdo doma jíst.

      Vymazat
  4. Jelikož hodně omezuju maso, tak se snažím jíst luštěniny co nejvíce a pomazánku jsem z nich zatím nedělala. Určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se ho snažím omezit, protože je mi po něm těžko. Určitě doporučuji vyzkoušet, obzvlášť pokud máš ráda hummus, hodně mi ho připomíná.

      Vymazat
  5. Pomazánka už leží v lednici a těší se až si ji dám k večeři... :-) Děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  6. :-) mnami, tiez sa snazime zdravo stravovat, skvela inspiracia, opat raz, vdaka Lucka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není vůbec zač :-) jsem jenom ráda, že roste zájem o zdravé a plnohodnotné stravování.

      Vymazat
  7. Vypadá dobře :) Jenom jsem se chtěla zeptat - už jsem párkrát v různých zdrojích četla, že tepelně neupravená šalvěj má v sobě jedovatou látku. Jíš ji jenom tak, nebo to bylo jen na ozdobu fotek?? Jinak se mi líbí jak používáš zdravější suroviny (jako celozrnnou mouku apod.) - taky se snažím, ale jde mi to pomalu :) Takže se ráda budu inspirovat, díky! :)

    Terez z Food Positive

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v pomazánce byla uvařená, jinak čerstvá byla jen na ozdobu :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, šlo by použít fazole z konzervy ve slaném nálevu ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  9. vynikající. nikdo by nepoznal, že je to z fazolí

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)