Pudink z chia semínek

Znáte chia semínka? Musím říct, že jsem donedávna nevěděla, že existují. Ale při brouzdání a hledání inspirace se mi dostaly do povědomí. Viděla jsem s nimi spoustu receptů, ale nikdy na ně v obchodě nenarazila. A tak jsem se vydala na lov. Sehnala jsem je v první zdravé výživě u nás. Hned jsem věděla, co z nich vyrobím nejdříve, tento pudink. Pro fajnšmekry může být zajímavý i například tento mix.




Jestli jste se těšili na nějaké velké vaření, tak to se bohužel dnes nekoná. Lépe řečeno, žádné vaření. Pudink je připravený za pět minut. Podstatou je, že chia semínka (čti čia) vynikají hydrofilními vlastnostmi. Dokáží na sebe navázat vodu a zvětšit tak svůj objem až 12x. Proto po jejich namočení vytvoří gel. A právě to je celá věda tohoto pudinku. 



Pudink z chia semínek 
(1 porce)


  • 2 lžíce chia semínek
  • 1/2 hrnku jakéhokoliv mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu (či jiného sladidla)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • kapka vanilkového extraktu (koupíte např. v M&S)




Příprava spočívá ve spojení všech ingrediencí :-) Jen je třeba dát semínkům čas. Proto pokud si chcete ráno ke snídani pochutnat na tomto pudinku, připravte si jej, než půjdete spát a dejte odpočívat do lednice, jak jsem udělala já. Ráno na vás bude čekat připravená snídaně, kterou stačí vytáhnout z lednice a doplnit třeba ovocem. Já zvolila švestky, protože mi prostě ke skořici chutnají. Myslím, že do těchto horkých dnů nemůže být lepší snídaně.




Kromě toho, že jsou velmi chutná jsou významným zdrojem bílkovin, omega 3 mastných kyselin a vlákniny (33,7g/100g). Navíc obsahují sodík, hořčík, vápník, zinek, fosfor, draslík a železo. Nebudu Vám dělat dále přednášku o jejich prospěšnosti, úžasných vlastnostech a složení, je toho plný net. Jen jsem se s Vámi chtěla podělit o objev pro mě nové potraviny, kterou určitě zařadím do jídelníčku a tak se můžete těšit do budoucna na další recepty s těmito kouzelnými semínky.

(Pokud by někoho zajímala jejich kalorická hodnota ve 100 g:  2194 KJ/524 kcal, bílkoviny 21,2 g, sacharidy 37,5 g, tuky 31,4 g)



23 komentářů:

  1. tak chia semienka nepoznám, ale ďakujem ti za inšpiráciu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáš zač. taky mi zůstaly donedávna utajeny :-)

      Vymazat
  2. Já je dávám do ovesné kaše, tvarohu i jogurtu :) Je to pak takové hustší :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chia semínka znám zatím pouze teoreticky :) Prakticky zatím ne, já třeba nesnáším namočenou vlákninu neni to podobné ? Jinak jako vždy skvělý článek a dokonalý nápad! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to nee, vláknina mi připadne jako nějaké smetí :-) tohle se dá jen těžko k něčemu přirovnat, jsou to jako by gelové kuličky v mléce. Nevynikají nějakou výraznou chutí, záleží, jak si je dochutíš. Já si je pořídila hlavně kvůli jejich prospěšnosti a taky trochu ze zvědavosti :-)

      Vymazat
  4. kde kupuješ levně chia semínka? Já viděla v Coutry life za cca 150 Kč :-o :-o ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já koupila ve zdravé výživě 150g asi za 50 Kč.

      Vymazat
    2. oprava, teď jsem se byla dívat a je to 190g :-)

      Vymazat
    3. můžu tě ještě poprosit, kde a jak se jmenoval ten obchod, kde měli za těch 50 Kč? Nebyla to náhodou akce? Všude vidím průměr 100 kč. Díky!

      Vymazat
    4. napiš mi mailovou adresu, napíšu ti soukromě. Jinak akce to určitě nebyla.

      Vymazat
    5. Já narazila na 100g za 36 kč :)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. robila som velmi podobny puding z tapioky... tiez to boli take male gelove gulicky ...... ale ja som to po napucani varila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na tapioku se taky chystám, zatím jsem ale nesehnala.

      Vymazat
  7. tapioku mají ve třebas ve Sklizeno, já ji mám z makra a překvapilo mě že ceny byly i ve sklizenu celkem podobné

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, když se ta semínka nerozemelou na prášek, tak jak z nich tělo dokáže něco zpracovat? Nejsme práci, kteří mají vole a svalnatý žaludek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsem vševědoucí, semínka široká veřejnost používají tímto způsobem... nikde jsem ne nesetkala s názorem, že je tělo nedokáže zpracovat, neplatí pro lněná, ty se melou...

      Vymazat
  9. Tak jsem si podle tvého receptu udělala na zítřejší snídani švestkový chia pudink - s medem, bez vanilky a zato s několikanásobnou dávkou skořice...a švestky jsem zamixovala rovnou do něj... :-) Po ochutnání se dost těším na ráno.. :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za tip na jednoduchou a výbornou snídani! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)