Tvarohovo-polentový koláč se švestkami a skořicí

Většinou inspiraci získávám na zahraničních blozích. Jednak je našich blogů zabývajíc se zdravou stravou pramálo, a také bych ráda sebe i Vás obohatila o recepty na pokrmy co nejzajímavější, které se u nás třeba běžně nevaří. Tentokrát jsem však zavítala do našich vod, a to na blog Pipi, která je mi velmi sympatická svým přístupem ke stravování, byť nejsem vegetariánkou.




Natrhala jsem na zahrádce pár švestek a tak zas vyvstala otázka, co s nimi. Ještě se mi doma válel balíček polenty, která také nevydrží věčnost, proto jsem ji chtěla spotřebovat co nejdřív. A tak mi do oka padl tento tvarohový koláč. Poměr ingrediencí jsem poupravila do té míry, že by se dalo mluvit o tvarožníku, protože poměr polenty k tvarohu je zanedbatelný. Koláč není příliš sladký, proto můžete klidně dosladit, ale nám bohatě stačil. Dokážu si jej představit podávaný s rozvařenými švestkami a kopečkem bílého jogurtu nebo si můžete dopřát třeba skořicovou zmrzlinu hmm...





Tvarohovo-polentový koláč se švestkami 
a skořicí

Inspirace: http://leblogdepipi.blog.cz


  • 50g másla
  • 50g polenty
  • 50g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 70 ml medu (či jiného sladidla)
  • 450g tvarohu
  • 1 vejce
  • cca 14 vypeckovaných švestek
  • lžička skořice


Nejprve jsem si nechala povolit máslo. Utřela jsem ho s medem a přidala polentu, mouku, prášek do pečiva. Dále jsem oddělila vejce, žloutek přidala do těsta a bílek vyšlehala v tuhý sníh, aby byl koláč nadýchanější. Do těsta jsem vmíchala tvaroh a nakonec i sníh. Naplnila jsem silikonovou formu (případně jinou vysypanou či vyloženou papírem) a pokladla švestkami, které jsem vypeckovala a promíchala se lžičkou skořice. Pekla jsem asi 40 minut.




Dobrou chuť :-)






46 komentářů:

  1. Zajímavý recept, polentu jsem ještě do moučníků nepoužila, přiležitostne určitě vyzkouším, díky za tip...:))

    OdpovědětVymazat
  2. Ten vypadá vážně úžasně :) Dloho už zvažuji koupi polenty, asi si ji pořídím, abych ho mohla někdy upéct :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky s ní teprve začínám, zatím jsem dělala jen kaši, tohle je první pečení. Ještě se chystám na slaný koláč. Má široké použití...

      Vymazat
  3. Tak to vypadá super :)...Můžu mít jen dotaz, na kolik to prosím tě pečeš a je jedno jestli je to tvaroh z vaničky nebo z papíru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já použila vaničkový. A pekla jsem asi na 180 stupňů. Když tak zkoušej špejlí, aby se ti nelepilo těsto. Mělo by to trvat něco kolem 30-40 minut.

      Vymazat
  4. Jé! Konečně dokonalé využití polenty!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, povedl se, i mamce chutnal a ta zdravým moučníkům moc nefandí :-)

      Vymazat
  5. polentu miluju, tvaroh miluju = musím upéct!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Hmmm zajímavé využití polenty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, polenta je celkem univerzální surovina :-)

      Vymazat
  7. Tak to je luxusní!
    Tak už vím co budu dělat dnes večer..
    Krásný blog :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, omlouvám se. Já tam vždycky dávám odkazy na stránky že kterých čerpám inspiraci, tak vubec netuším, proč sem zapomněla... Ale za chvilku už tam bude ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v pohodě, já si jen říkala, že ho odněkud znám :-)

      Vymazat
  9. Ahoj, moc se mi líbí Tvuj blog a tenhle koláč jsem se rozhodla zkusit. Udělala jsem ho dvojbarevný a do tmavé(kakaové) části jsem rozmixovala uvarenou červenou řepu:)bylo to uzasny! Díky za velkou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. supr nápad :-) určitě někdy do budoucna vyzkouším, u nás všem moc chutnal, takže jsem nedělala naposledy.

      Vymazat
  10. Ahoj, právě jsem objevila tvé stránky díky KIM a jsem z nich opravdu nadšená ;). Já znám polentu už celkem dlouhou dobu. Když jsme se ségrou byly malé, tak nám ji mamka vařila k snídani, jako kaši a podávala se s mlékem. Já jsem však nedávno zkoušela slaný koláč z polenty se špenátem a byl opravdu výborný. Příprava byla jednoduchá a výsledek delikátní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, těší mě, že se ti blog líbí a doufám, že ke mně občas zavítáš :-) do naší domácnosti se dostala polenta teprve nedávno. Na slaný koláč si taky brousím zuby, líbil se mi jeden recept v magazínu albert, taky byl se špenátem. Poslala bys mi prosím recept?

      Vymazat
  11. Ahoj Lucie, mám radost, že jsi se inspirovala a upekla tenhle báječný koláč, mám ho hrozně ráda kvůli té vláčnosti a také postup mě nikdy nezklamal, koláč se vždy povedl.

    Švestky navrchu koláče vypadají hrozně šťavnatě, hned bych se zakousla! :-)

    Díky,
    Pipi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pipi, těší mě komentář od samotné autorky receptu. Je fakt úžasný, celé rodině chutnal, takže určitě někdy zopakuji, možná zkusím proložit ještě jednou vrstvou ovoce.

      Vymazat
  12. Týjo, tohle vypadá úžasně. Nechtěla by si to třeba poslat do apetitu? A ty banánovo mandlové muffiny taky :D:))

    OdpovědětVymazat
  13. Ahooj, koláč vypadá opravdu skvěle!! Já jsem jednou zkoušela polentový se špenátem a byl výborný, později dám recept na můj blog.

    http://avictorie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na slaný se už taky hrozně dlouho chystám a ne a ne zrealizovat, tak třeba mě "donutíš" udělat podle tebe :-)

      Vymazat
  14. Za chvíli mám narozeniny a hledala jsem dort na kterém bych si mohla pochutnat já i moje nezdravě se stravující část rodiny. Myslim, že jsem ho našla! :-) Jen budu muset vymyslet co místo těch švestek teď v zimě...:-) Díky za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  15. Díky moc za recept, a skvělé stránky. Zkoušela jsem s borůvkama a pecka:)

    OdpovědětVymazat
  16. Koláč je naprosto famózní. Dělala jsem včera, švestek jsem odhadla málo, tak jsem doplnila jablíčky a byl fakt dobrý, úplně se rozplíval na jazyku. Sice jsem ho dala do větší formy, takže jsem ho neměla tak vysoký a když jsem si ukrojila, tak to vypadalo, že ho chci sníst sama :-)...díky za parádní recept, Lucka

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, šla by něčím nahradit ta polenta? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. leda snad kukuřičnou moukou či jakoukoliv jinou, ale nezkoušela jsem, takže výsledek nezaručím

      Vymazat
  18. ahojky :) asi hloupé, ale mam tu polentu uvařit? :D :( děkuji

    OdpovědětVymazat
  19. Tak před chvíli dopečeno a už taky vyzkoušeno. Je skvělý !!! Chutná úžasně. Jdu zkoušet další recept, ony totiž všechny ty moučníky vypadají chutně :-)
    Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, jsem ráda, že se recept povedl a hlavně chutná :-)

      Vymazat

  20. Konečně jsem ho také upekla :) ty fotky jsou opravdu nádherné, dala jsem na něj meruňky....
    Ale tedy překvapilo mě, že jsem ho pekla na 180 stupňu, jak tady píšeš, ale místo 40ti minut 1h20min :D Tak tomu nerozumím..
    Ale je moc dobrý :) díky za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co je na tom překvapivého? každá trouba peče jinak, časy jsou jen orientační...

      Vymazat
  21. Ze ja se na ty experimenty nevyprdnu :) Zrovna jsem ochutnala upeceny kousek a musim rict, ze dvakrat nadsena nejsem... Testo je takove "priprcnute", nadychane zrovna neni, ale to jsem cekala u tvarohoveho zakladu. Spis bych vynechala tu polentu s moukou a udelala proste "tvarozaka" se vsim vsudy.
    Bibi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vyprdněte, není člověk ten, aby se zavděčil všem :-)

      Vymazat
  22. Kolac jsem delala s merunkami a pro bezlepkovou variantu jsem celozrnou mouku nahradila kokosem-30 g. Vyborne!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)