K něčemu se Vám musím přiznat, miluji kávu. Teda spíše takové specialitky v podobě lattéček, kde je víc mléka jak kávy, proto když jsem na spoustě zahraničních blozích objevila recept na dýňové latté, bylo jasné...
Je to v podstatě obyčejné latté doplněné o dýňový sirup. Ten nemusíte využívat jen k výrobě latté, ale je dobrý i na bílý jogurt posypaný pekanovými ořechy...
Dýňový sirup (375ml)
Inspirace: http://sugarcrafter.net
- 1 hrnek vody
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3 celé skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky hřebíčku
- 2 lžíce dýňového pyré
Všechny suroviny jsem dala do kastrůlku a pomalu ohřívala asi 15 minut. Hlídala jsem, aby sirup nevařil. Poté jsem ho nechala zchladnout a přelila do skleněné uzavíratelné nádoby. Sirup skladujte v lednici.
Latté jsem připravila tak, že jsem si našlehala mléko, kterým jsem naplnila hrníček asi do 3/4. Udělala jsem si espresso se 2 lžičkami dýňového sirupu. To jsem opatrně nalila do našlehaného mléka, které jsem ještě pokapala sirupem a skořicí a vychutnávala si tu dobrotu...
Ještě bych chtěla upozornit, že nejsem žádný kávový specialista, barista či tak něco. Je to prostě mé domácí latté, které mi chutná :-)
v Brně ve stánku kofi kofi mají poakždé jiné latté, a dýňové jsem taky jednou viděla, ale neměla odvahu ochutnat:D
OdpovědětVymazatmusím se přiznat, že si ani trochu neumím představit chuť dýňového sirupu....dýňovou polévku miluju, ale jednou jsem pekla i koláč, a ten byl ODPORNÝ. asi jsem měla špatný recept, nebo jsem nešika...ale od té doby se všeho z dýně kromě polévky bojím :D
chystám se na něj, abych porovnala domácí a kupovaný :-) Jinak ten sirup není určitě odporný, je prostě podzimní navoněný skořicí, hřebíčkem... Koláč taky bude, sama sem zvědavá, nikdy jsem nikde neochutnala, tak chci zkusit.
Vymazatkoláče se není třeba bát... tenhle je zrovna výbornej: http://mikaelarod.blogspot.cz/2014/11/chocolate-pumpkin-cheesecake.html
Vymazatškoda že nemám ani muškátový oříšek, ani hřebíček :( jinak bych ho zkusila, vypadá skvěle
OdpovědětVymazattak třeba dokoupíš a zkusíš někdy jindy :-)
Vymazatjééééé to je něco pro mě, mám ráda takové navoňané věci do jogurtu :))) určitě vyzkouším
OdpovědětVymazatjj, došel mi javorový sirup, kterým jsem pokapávala bílý jogurt s ořechy, tak budu mít náhradu :-)
Vymazatmožná by to uniklo..ale jak vytvořím dyňové pyré? :) děkuji za odpověď...hned vyzkouším :)
OdpovědětVymazattřeba tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/4290-dynove-pyre.html
Vymazatto si prostě uvaříte dýni s cukrem asi čtvrt hodiny a rozmixujete
VymazatStačí jen uvařit dýni a po uvaření rozmixovat a nic nepřidávat ani nesladit?
Vymazatviz odkaz, ale já jednoduše uvařím ve vodě případně upeču a rozmixuji, nesladím, pyré používám i do slaných receptů
VymazatDěkuju, na odkaz jsem koukala, ale dneska jsem dělala podle vás muffiny a tam byla právě dýně vařená a je u toho taky napsané pyré, tak jsem si říkala, jestli jsem tam nezapomněla něco dát nebo jestli jsem to udělala dobře, muffinky nejsou moc sladký, ale zase z nich je cítit, že jsou zdravé ;) A ze zbytku pyré si udělám sirup, máte super recepty, nejradši bych vyzkoušela všechno najednou :D Vendy
Vymazatje možné, že lidem, co jsou zvyklí na "klasické" pečení, přijdou moje recepty málo sladké, odvykla jsem si na přeslazenou chuť, ale pro příště můžete klidně dosladit dle vlastních chutí :-)
VymazatLuci, tak muffinky nejsou sice to pravé "dýňové", ale ten sirup je boží! Udělala jsem rovnou dvojitou dávku a hned jsem vyzkoušela pumpkin latté a je lepší než ze Starbucks! Posypala pumpkin spice a už koukám, co zkusím dalšího, máte super recepty!
Vymazatvšechno domácí musí být lepší :-)
Vymazattyjo! musím se nejak dostat k dýním, protože tyhle recepty vypadají NAPROSTO skvěle a hodí se k podzimní atmosféře :)
OdpovědětVymazaturčitě ji někde ulov, dýně je podzimní zázrak :-)
VymazatTo vypadá fakt skvěle :) A jinak, je to už hooodně dlouho, ale na blogu jsi mi psala, že bagely mají mít uprostřed tu dírku :D Ona tam byla, ale pak to nakynulo a ta dírka zmizela a už se mi nechtěla dělat znovu :D takže tak
OdpovědětVymazatstane se, nicméně na chuti to určitě neubralo :-)
VymazatPasírovala jsem pak sirup přes sítko? A má být ten sirup hustý?
OdpovědětVymazatWOW! Tak to musím zkusit! Děkuji za recept
OdpovědětVymazatAhoj, dnes jsem se do něj pustila a můžu se zeptat jakou měl ten tvůj konzistenci..? Protože já z toho mám spíš takovou ochucenou vodu než sirup.. Maličko hustší to je, ale ne jako šťáva.. Dala jsem tam teda obyč cukr a maličko víc než píšeš...:(
OdpovědětVymazattak to bylo třeba déle vařit, aby zhoustl, zredukoval a zesílil chuť.
VymazatTak to musím vyzkoušet, já kávu miluji a tahle ovoněná latté taky, i když v nich ta káva nejde cítit :D Už umím chai latté, a zrovna předevčírem jsem přemýšlela, jak bych si vyrobila to dýňové... Jen mě tak napadá s tím kořením, předpokládám že skořice a hřebíček se dají v celku a muškátový oříšek namletý/nastrouhaný?
OdpovědětVymazatAhoj, mohu se zeptat, jak dlouho takový sirup vydrží v ledničce?
OdpovědětVymazatViděla bych to max na měsíc. U nás se nikdy dost dlouho neohřál :-)
Vymazat