Málokdo si asi dokáže představit den bez kousku pečiva. Ráno si namazat čerstvý křupavý rohlík máslem, k tomu med, marmeláda, nebo jen tak posolit (to jsem jako dítě milovala já)... Asi tušíte, že takto moje snídaně skutečně nevypadá. Ale představte si celozrnné rohlíčky s česnekem a rozmarýnem namazané máslem přímo od farmáře, přesně takto jsem si ráno debužírovala. O recept na máslo se s Vámi nepodělím (i když je to takový můj malý sen), ale snad udělám radost alespoň těmito roztomilými rohlíčky...
Celozrnné rohlíčky s česnekem a rozmarýnem
(8 ks)
(8 ks)
- 1/2 kostky droždí
- asi 100 ml mléka
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jehliček rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- 1 kelímek bílého jogurtu
- asi 50 ml mléka
- 3 kelímky celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička soli
Začala jsem kváskem. Do teplého mléka jsem rozdrobila droždí a zasypala lžičkou třtinového cukru a nechala vzejít. Mezitím jsem si v rendlíčku rozehřála olivový olej, přidala česnek nakrájený na tenké plátky a rozmarýn, nechala rozvonět, stáhla z plotny a dala bokem vychladnout. Poté jsem smíchala jogurt s mlékem, celozrnnou moukou a solí. Přidala kvásek, olej a zpracovala v tuhé těsto. Pokud by bylo těsto až příliš tuhé, můžete přidat kapku mléka. Těsto jsem uložila na teplé místo a nechala kynout dvě hodiny. Poté jsem na pomoučeném vále vyválela silnější placku. Rozdělila ji na osm trojúhelníčků a každý srolovala v rohlíček směrem k vrcholu. Rohlíčky jsem naskládala na plech a nechala kynout ještě 45 minut. Poté jsem pekla asi 30 minut, záleží na Vaší troubě...
Kdybych to měla někam zrekapitulovat, zhodnotit... Z mých dosavadních pokusů o skutečně zdravé celozrnné pečivo bych zařadila tyto rohlíčky mezi jedny z nejlepších (bagely byly taky super). Nebyly to žádné "bacochy", jak se mi občas podařilo z žitné mouky. Chuť rozmarýnu a česneku nebyla nijak výrazná. Klidně si je umím představit v kombinaci se sušenými rajčaty a bazalkou nebo jen tak se solí a kmínem, dost mi připomínaly kornspitze.
Dobrou chuť :-)
až sem cítím jak nádherně voní :)
OdpovědětVymazatuž nevoní :-( ale příště zkusím s jinými bylinkami.
VymazatJsi skvělá, díky za super recept!!
OdpovědětVymazatjá děkuji za komentář :-)
Vymazatmmm mnam hned bych si dala !
OdpovědětVymazatnezbývá než se pustit do pečení :-)
Vymazatmnám! příští víkend je vyzkouším :) díky jsi nejlepší :)
OdpovědětVymazatděkuji za moc milý komentář :-) doufám, že budou chutnat.
VymazatLuci, tvoje ruce snad musí vést při pečení a vaření andělé :-), protože všechno je vždycky božský! ;-)
OdpovědětVymazatVivi
děkuji moc za poklonu, ale pořád se mám co učit. opravdu mě to baví (i díky Vám :-)) tak to jde nějak samo :-)
Vymazatdneska jsem je delala :) uz se tesim na zitrejsi snidani :D
OdpovědětVymazatneochutnala jsi? :-)
Vymazatnn udržela jsem se :D ale ráno oooo to bylo dobrý :) akorát jsem je měla trochu placatý :D ale jinak super :) štve mě, že se nikde v supermarketech nedá koupit normální celozrnný pečivo (až na takovej ten divnej slizovanej chleba, kterej není špatnej, ale má divnou pachuť). Takže jsem ráda, že si ho můžu upéct doma :) ještě bych chtěla vyzkoušet ty bagely a lněné bulky :)
Vymazata nechala jsi je dost dlouho kynout? Právě proto raději peču domácí, protože v marketu je to bez šance a ani ve zdravé výživě je ten obsah vždy podle mých představ. Mně ty lisované chutnají, ale jen občas pro zpestření, na každý den to není.
VymazatDnes jsem pekla... luxusni :) Hanka
OdpovědětVymazatProsím na kolik stupnu se pecou? :-)
OdpovědětVymazatupečeno a jsou vynikající :-)
OdpovědětVymazatSe susenymi rajcaty a bazalkou... Vynikajici :-) dekuji za recept.
OdpovědětVymazat