Kuřecí s dýni a žampiony

Dnes další pokrm s dýní. Zdánlivě obyčejné jídlo, nefotogenické, ale ta chuť... utloukla bych se po něm, když jsem poprvé ochutnala, nevěřila jsem... 

Tak nějak jsem dostala za úkol zpracovat kuřecí prsa, ale co s nimi? Mám milion nápadů, schovaných receptů na vše možné i nemožné, ale u těch prsou to trochu pokulhává, takže pokud taky občas řešíte, co uvařit, volba je jasná...


Kuřecí s dýni a žampiony (3 porce)

Inspirace: http://everydayflavours.blogspot.cz


  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce celozrnné mouky
  • čerstvý tymián
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce másla
  • 1 menší cibule
  • 250 g žampionů
  • 500g dýně hokkaido
  • chilli
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • čerstvá petrželka


Maso jsem si omyla, osušila, nakrájela na menší kousky, osolila, opepřila, přidala tymián, zaprášila moukou, pokapala lžící olivového oleje a promíchala. Na lžíci másla jsem si z obou stran nechala zatáhnout kuřecí maso, vyjmula z hrnce a odložila. Do hrnce jsem přidala lžíci olivového oleje a opražila cibuli a na tenké plátky nakrájené žampiony.  Až byly krásně zlatavé, přidala jsem na kostky nakrájenou dýni. Po pěti minutách jsem přidala kuřecí maso a posypala jemně chilli a zalila vývarem. Vařila jsem asi 15 minut, dokud nebyla dýně měkká. Odebrala jsem si trochu omáčky, kterou jsem promíchala se smetanou a zamíchala do celé směsi, povařila ještě pět minut, posypala čerstvou petrželkou a podávala.   



Dobrou chuť :-)


12 komentářů:

  1. vypadá to dobře:) dýni jsem zatím měla jen v polévce, kde ji miluju, a v koláči, kterej se mi vůbec nepovedl a byl odpornej, tak se teď dýně trošku bojím:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neboj se toho, připravuješ se o spoustu super receptů :-)

      Vymazat
  2. To bych si dala ráda :) Vypadá to úžasně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já bych právě řekla, že líp chutná jak vypadá :-)

      Vymazat
  3. Ale i ty barvy jsou krásné a určitě i velmi chutná kombinace...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, pasuju tento pokrm na můj objev podzimu, brzy musím zopakovat :-)

      Vymazat
  4. Dneska jsem zkoušela tento recept...místo žampionů jsem dala lišky.. no a bylo to výborné :)

    OdpovědětVymazat
  5. skvělé, opravdu luxusní, i pan antidýňový, velmi chválil ....jen žampiony jsem odložila a dala až nakonec, aby byly na skus :-) děkuji za tip

    OdpovědětVymazat
  6. opravdu luksusní papání

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, dala by se použít dýně máslová ? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to moc dobře. Také to zkusím, až budeme mít hokaido. Já mám nejradši tradiční českou kuchyni. U nás je tolik skvělých a možná i zapomenutých jídel, což mi přijde jako hrozná škoda :-) . S manželem jezdíme každý rok na food tour prague , kde pokaždé ochutnáme skvělá jídla a uděláme si parádní výlet :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)