Risotto s červenou řepou

Nebo chcete-li řepové risotto (mně ale ta první verze zní prostě líp). Kdo mě zná, ví jak zbožňuji červenou řepu. Když to přeženu, mohla bych ji jíst každý den, nejradši pečenou, pokapanou balsamicem a k tomu kousek sýra, mňam. Občas se mi zdá, že mě kvůli tomu i doma nemají rádi (když je vše červené po mém zápase s loupáním). Přesto se nenechám odradit a vesele dál konzumuji, je to přece zázračná surovina....


Risotto s červenou řepou (4-6 porcí)


  • 4 menší červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 hrnek rýže na risotto (např. arborio)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 40g parmazánu
  • hoblinka másla
  • čerstvý tymián



Dopředu jsem si upekla červenou řepu. Očistila ji a zabalila do silného alobalu. Dala jsem péct do trouby asi na hodinu, pokud máte větší, bude to trvat déle, musí jí projet nůž. Poté jsem si ji oloupala a nakrájela na malé kostičky. 

Na olivovém oleji jsem si dozlatova osmahla cibuli a přidala rýži s česnekem (nakrájený na tenké plátky), míchala jsem, aby se rýže obalila olejem s cibulkou. Vlila jsem víno a chvíli míchala, dokud jej nevsákla rýže. Poté jsem přidala první várku horkého vývaru. Opět míchala, dokud se nevstřebal a tak pokračovala, dělala jsem asi šest "koleček", dokud jsem nespotřebovala všechen vývar. V polovině jsem přidala řepu. Nakonec jsem osolila, opepřila a odstavila z plotny. Přidala parmazán, máslo a čerstvý tymián, přiklopila pokličkou, aby se chutě propojily. Risotto podávejte ihned. 


Dobrou chuť:-)




16 komentářů:

  1. fíha, tak do tohto by som asi z vlastnej kreativity nesla :-) hoci kremove rizoto zboznujeme na rozne sposoby, ale s repou ma to este nenapadlo, dobry napad :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já řepu miluju, takže jsem se nebála, že nebude chutnat :-) jinak taky můžu risotto na všecky způsoby.

      Vymazat
  2. ja som skúšala s tekvicou a bolo super, vyskúšam aj s cviklou

    OdpovědětVymazat
  3. Já se po červené řepě můžu utlouct v libovolných podobách. A to jsem ji jako dítě nesnášela, zvláště ve školní jídelně ty kompoty apod. Ale nejdřív mně zmotivovaly zdravotní účinky a pak jsem objevila i super chuť. Teď jsem zrovna skončila sirup z řepy.
    A jinak jako super jednoduchou věc doporučuju jen nakrouhat zelí, přidat nastrouhanou řepu a smíchat s pepřem, solí a majolkou + jogurtem. Bomba, nejen chuťová ale i zdravotní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já dělávám něco podobného, upečená řepa, nastrouhaná, sůl, pepř a troška jogurt, křenu, taky super.

      Vymazat
  4. Dnes jsem zkoušela tenhle skvělý recept a musm říct prostě špícaaa :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Repa pečená tak, ako tu opisujes, si zachová najviac vytamínov. Zatial som skušala len niektoré Tvoje polievky (veď som blog objavila len pred pár dňami), ale aj tento receptik určite vyskúšam. Len mojich krpcov (hlavne toho mensieho) odstrašuje farba repy, do nich to asi nedostanem :(
    Inak, DAKUJEM ZA TVOJ BLOG, ZACHRANIL MI KUCHYNU :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to hrozně ráda čtu :-) jestli chceš za každou cenu do nich dostat řepu, zkus smoothie a přidat kakaový prášek a děti budou štastné, že mají čokoládový milkshake, snad :-)

      Vymazat
  6. Dostala jsem doporučení mrknout se na tvůj blog..nutno říct, že jsem naprosto fascinovaná kombinacemi, jednoduchostí, rychlou přípravou, ale především famózní chutí!! Vše je tak úžasné, svěží, čerstvé, lehké a ty kombinace přímo miluju..vařila jsem né jednou podle tebe a rozhodně dál budu!! Právě chystám toto risoto a věřím, že to bude opět pecka!! Děkuji ti za tvé recepty, blog..a těším se na další recepty :)!

    OdpovědětVymazat
  7. Právě jsem toto risotto dovařila a jsem naprosto nadšená! Luci děkuji za Váš blog, já ho prostě miluju :)! Vaše fantazie je dokonalá!! Děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji za recept, moc jsem si pochutnala a navíc se mnou půjde do práce v krabičce. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)