Už přesně nevím kolikátý rok to je, ale stalo se takovou naší tradicí, že jsme se staly nevěrné naší vánočce a vyměnily jí za cizáckou štolu. Ono to bylo tak, u nás jsou hrozně oblíbené koláče, buchty... s tvarohem. S tvarohem je prostě všechno dobré. A tak mě zaujal nějaký ten rok zpátky recept ve starém Apetitu na tvarohovou štolu. Byla prostě úžasná, vláčná, vydržela neskutečně dlouho (dokud se nesnědla) všem doma chutnala a každý rok si jí vyžadují a předem se hlásí, jestli bude i letos.
Letos jsem se však pokusila i o zdravější verzi. Ve skutečnosti to dopadlo tak, že jsem udělala jednu velkou podle původního receptu, abych ostatní neošidila. A jednu malinkou (ve skutečnosti ani tak malinká není, i když je z poloviční dávky) z celozrnné špaldové mouky doplněné celozrnnou pšeničnou.
Každý rok tam přidávám jiné druhy sušeného ovoce a ořechů. Pokaždé nesmí chybět vlašské ořechy a rozinky, bez těch to nejde. Loni jsem třeba přidala sušené švestky, letos to padlo na sušené meruňky a mandle. Citrónová kůra dodá svěžest, tu letos zastoupila kůra pomerančová. Úžasné je také závěrečné potírání. Po vytažení z trouby se štola potírá rozpuštěným máslem s rumem a cukruje. Rum jsem zaměnila za amaretto (mandlový likér) a to jste měli cítit tu vůni, horké máslo a mandle, božské.
Tím, že jsem vyměnila bílou mouku za celozrnnou jsem na energii nijak neubrala, takže netvrdím, že je to dietní recept. Na druhou stranu posuďte sami, recept nezahrnuje žádnou surovinu, kterou bych označila za "závadnou".
Špaldová štola s tvarohem (1/2 klasické velikosti)
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 50 g másla
- 40 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g tvarohu
- kůra z 1/2 pomeranče
- hrst rozinek
- hrst sušených meruňěk
- hrst vlašských ořechů
- hrst mandlí
Na potírání
- máslo
- amaretto
V jedné míse jsem smíchala mouky s práškem do pečiva. Ve druhé jsem utřela změklé máslo s cukrem, přidala jsem vejce, vanilkový extrakt, tvaroh, pomerančovou kůru, ořechy, sušené ovoce a umíchala. Nakonec jsem přisypala mouky a rukama vytvarovala v bochánek. Na plechu vyloženým papírem jsem rukama "uplácala silnější placku, kterou jsem přehnula jako zavinovačku, aby tak vznikl typický tvar pro štolu. Pekla jsem zhruba hodinu. Ta větší bude potřebovat víc. Po vytažení z trouby jsem potírala rozpuštěným máslem s amarettem. Správně by se měla ještě pocukrovat, ale to jsem tentokrát vynechala.
díky za recept, štolu jsem ještě nepekla ale ráda ji zkusím:) ale až po vánocích, jsem věrná maminčině vánočce, tak štola musí ustoupit tradici:D
OdpovědětVymazatmy právě daly přednost chuti a to jasně vede štola, i když je naše vánočka no :-)
Vymazatmoc hezká štola, určitě někdy udělám. Letos chci ale poprvé vyzkoušet klasickou vánočku, aby i manžel z těch Vánoc něco měl. Ale vzhledem k tomu jak dopadl o Velikonocích mazanec, tak nevím nevím :-D
OdpovědětVymazathlavně, ať jsou všichni během svátků spokojeni a pokud si manžel žádá vánočku, tak je to jasná volba :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatVypadá úžasně, ukládám a určitě ji někdy vyzkouším :-) Já pekla štólu minulý rok také ze špaldy, podle receptu z časopisu z DM a všici se oblizovali :-)
OdpovědětVymazatMamou-stylove.blogspot.com
jé toho receptu jsem si vůbec nevšimla :-( ale bude asi velmi podobný. Jen tvaroh dodává vláčnost a štola není tak suchá.
Vymazatmňam,mňam:-)
OdpovědětVymazattaková je :-)
VymazatBože můj, ta vypadá krááásně určitě budu muset vyzkoušet :-) díky za skvělý receot :-)
OdpovědětVymazatnemáš vůbec zač, nejen hezky vypadá, je i dobrá :-)
VymazatPřiznám se , že klasickou štolu opravdu ráda nemám, je šíííleně sladká a celkově podle mě přeplácaná, takže tvoji verzi určitě ráda vyzkouším a bude minimálně stokrát lepší :)
OdpovědětVymazatJani já taky ne, nevyžívám se ve všemožném sušeném ovoci, ale tahle je vážně dobrá :-)
VymazatVýborná štola :)
OdpovědětVymazatPeče se 1 hodinu a na kolik stupňů, prosím ?
OdpovědětVymazatPrávě se na ni chystám...
MP
to je hodně individuální, každá trouba je jiná. já peču standardně 180-200.
VymazatNaprosto parádní!!! Daleko lepší než klasická. Obalila jsem v kokosové mouce , pro efekt:-). Nedělám naposledy.
OdpovědětVymazatkokosová mouka zní naprosto skvěle, děkuji za tip. jsem ráda, že se recept líbí :-)
Vymazatuž tak 5 let pečeme každý rok na Vánoce, díky za blog a hezké svátky
OdpovědětVymazatděkuji za komentář, jsem ráda, že se štola doma zabydlela :-) také přeji krásné Vánoce
OdpovědětVymazat