Pečený losos s mandlovou krustou

Losos, asi moje nejoblíbenější ryba (uzeného mám snad ještě radši). Ať ho upravíte jakkoliv, vždy bude vynikající, což nemůžu říct o každé rybě. Stačí mu sůl, pepř, olivový olej a zaručuji, že se budete oblizovat. Takovou jednoduchou úpravu volím, když chci podávat nějakou "zvláštní" přílohu, třeba hráškové pyré (časem dodám recept)



Tentokrát jsem však lososa doplnila výbornou mandlovou krustičkou, vytvořenou pouze z mandlí, petrželky a ementálu. Mandličky krásně křupaly, ementál dodal říz. Doporučuji nenahrazovat eidamem či jiným sýrem, výsledek bude úplně jiný. Jako přílohu jsem zvolila "obyčejnou" bramborovou kaši, aby nezastínila lososa. A proč jsem tento recept zařadila pár dnů před štědrým dnem? Klidně bych ho podávala jako štědrovečerní večeři, pokud nevyznáváte klasického kapra se salátem. 



Pečený losos s mandlovou krustou 

(2 porce)



  • 2 filety lososa
  • sůl, pepř
  • máslo
  • cca 30g ementálu
  • hrst petrželky
  • hrst mandlových plátků



Lososa jsem si omyla a osušila. Pořádně jsem osolila, pokladla plátkem másla a uložila do zapékací misky. Smíchala jsem nahrubo nastrouhaný ementál s petrželkou a mandlemi. Tuto směs jsem přitlačila na lososa a dala péct na 20 minut. Troubu raději sledujte, mandlová krustička se snadno spálí, vím o čem mluvím :-) Podávat můžete třeba s bramborovou kaší, obyčejnými brambory...


Dobrou chuť :-)

11 komentářů:

  1. Vypadá skvěle, lososa mám také ráda na jakýkoliv způsob a plánovala jsem ho letos i na štědrovečerní večeři, ale člověk míní, život mění a tak budeme mít zase kapra :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím s Ollie :)) a já budu mít letos kapra poprvé!

      Vymazat
    2. taky budu věrná klasice v podobě kapra, i když trojobal nebude :-)

      Vymazat
  2. mňam, s těma mandlema to musí být dobrota:)
    lososa mám taky nejradši uzeného, toho bych se užrala! :D (minulý týden jsem ho měla 3x :D ) a v podobě tataráku taky není k zahození :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tatarák chci zkusit hrozně dlouho, ale radši zkusím z uzeného, ze syrového mám přece jenom respekt. Hodil by se na silvestra, tak uvidíme :-)

      Vymazat
  3. Lososa miluju na různé způsoby, ale nejradši ho mám jednoduše pečeného na másle s citronem. Tenhle recept vypadá jednoduše a chutně; určitě ho vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky většinou sázím na jednoduchost, jedinou výjimkou je tato úprava :-)

      Vymazat
  4. Ahoj :-) Recept vypadal tak krásně, že jsem se rozhodla si ho udělat ted na vánoční večeři ;-) Muzu se jen zeptat, na kolik jsi toho lososa pekla stupňů, aby byl i uvnitř hotovy? :-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já peču na 180 stupňů, ale záleží, jak ti peče trouba, 20 minut musí bohatě stačit.

      Vymazat
  5. ty jo mam chut!miluju bramborovou kaši a lososa taky :)Jo a dělala jsem si tu tvou oříškovou-kokosovou pomazánku ,jenže mi zůstala sypká,vůbec né mazací jako jsi jí měla ty..ale i tak mi moc chutná, na snídani je super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsi ji dost nerozmixovala, chce to opravdu čas, až poté začnou ořechy pouštět tuk a získáš požadovanou konzistenci. Trpělivost růže přináší :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)