Losos, asi moje nejoblíbenější ryba (uzeného mám snad ještě radši). Ať ho upravíte jakkoliv, vždy bude vynikající, což nemůžu říct o každé rybě. Stačí mu sůl, pepř, olivový olej a zaručuji, že se budete oblizovat. Takovou jednoduchou úpravu volím, když chci podávat nějakou "zvláštní" přílohu, třeba hráškové pyré (časem dodám recept).
Tentokrát jsem však lososa doplnila výbornou mandlovou krustičkou, vytvořenou pouze z mandlí, petrželky a ementálu. Mandličky krásně křupaly, ementál dodal říz. Doporučuji nenahrazovat eidamem či jiným sýrem, výsledek bude úplně jiný. Jako přílohu jsem zvolila "obyčejnou" bramborovou kaši, aby nezastínila lososa. A proč jsem tento recept zařadila pár dnů před štědrým dnem? Klidně bych ho podávala jako štědrovečerní večeři, pokud nevyznáváte klasického kapra se salátem.
Pečený losos s mandlovou krustou
(2 porce)
Inspirace: http://www.bbcgoodfood.com
- 2 filety lososa
- sůl, pepř
- máslo
- cca 30g ementálu
- hrst petrželky
- hrst mandlových plátků
Lososa jsem si omyla a osušila. Pořádně jsem osolila, pokladla plátkem másla a uložila do zapékací misky. Smíchala jsem nahrubo nastrouhaný ementál s petrželkou a mandlemi. Tuto směs jsem přitlačila na lososa a dala péct na 20 minut. Troubu raději sledujte, mandlová krustička se snadno spálí, vím o čem mluvím :-) Podávat můžete třeba s bramborovou kaší, obyčejnými brambory...
Dobrou chuť :-)
Vypadá skvěle, lososa mám také ráda na jakýkoliv způsob a plánovala jsem ho letos i na štědrovečerní večeři, ale člověk míní, život mění a tak budeme mít zase kapra :)
OdpovědětVymazatsouhlasím s Ollie :)) a já budu mít letos kapra poprvé!
Vymazattaky budu věrná klasice v podobě kapra, i když trojobal nebude :-)
Vymazatmňam, s těma mandlema to musí být dobrota:)
OdpovědětVymazatlososa mám taky nejradši uzeného, toho bych se užrala! :D (minulý týden jsem ho měla 3x :D ) a v podobě tataráku taky není k zahození :D
tatarák chci zkusit hrozně dlouho, ale radši zkusím z uzeného, ze syrového mám přece jenom respekt. Hodil by se na silvestra, tak uvidíme :-)
VymazatLososa miluju na různé způsoby, ale nejradši ho mám jednoduše pečeného na másle s citronem. Tenhle recept vypadá jednoduše a chutně; určitě ho vyzkouším.
OdpovědětVymazattaky většinou sázím na jednoduchost, jedinou výjimkou je tato úprava :-)
VymazatAhoj :-) Recept vypadal tak krásně, že jsem se rozhodla si ho udělat ted na vánoční večeři ;-) Muzu se jen zeptat, na kolik jsi toho lososa pekla stupňů, aby byl i uvnitř hotovy? :-) Děkuji
OdpovědětVymazatjá peču na 180 stupňů, ale záleží, jak ti peče trouba, 20 minut musí bohatě stačit.
Vymazatty jo mam chut!miluju bramborovou kaši a lososa taky :)Jo a dělala jsem si tu tvou oříškovou-kokosovou pomazánku ,jenže mi zůstala sypká,vůbec né mazací jako jsi jí měla ty..ale i tak mi moc chutná, na snídani je super :)
OdpovědětVymazatto jsi ji dost nerozmixovala, chce to opravdu čas, až poté začnou ořechy pouštět tuk a získáš požadovanou konzistenci. Trpělivost růže přináší :-)
Vymazat