Koláč s červenou řepou a kozím sýrem

Dvě moje lásky spolu, červená řepa a kozí sýr, co z toho může vzniknout? Naprosto vynikající slaný koláč (i když můj favorit se stále nemění) Mám tyhle koláče ráda, nejpopulárnější je u nás s cibulí, to je pohádka (právě jeden k večeři peču). V létě nám chutnal s rajčaty, cuketou... na podzim jsme okusili s dýní a věřím, že přijde ještě spousty variant.

Koláč s červenou řepou a kozím sýrem 

(2 porce)

Těsto
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 ml olivového oleje
  • lžička soli
Náplň
  • 2 menší červené řepy
  • balsamico
  • sůl
  • 100g kozího sýra
  • rukola

Začala jsem červenou řepou. Tu jsem si zabalila do alobalu a dala péct zhruba na hodinu, prostě aby byla měkká. Mezitím co se pekla řepa, jsem se vrhla na těsto. Ve velké míse jsem si smíchala obě mouky se solí, přidala jsem olivový olej, jogurt a vypracovala v těsto. Zabalila jsem do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice. Jakmile byla řepa upečená, nechala jsem ji trochu zchládnout a oloupala, nakrájela jsem na tenké plátky, mírně osolila a pokapala balsamicem, nechala jsem marinovat. Těsto jsem si vyválela rovnou na pečícím papíře a lehce jej tak přenesla na plech. Pokladla řepou, rozdrobeným sýrem. Dala jsem péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi na třicet minut. Jakmile jsem koláč vytáhla, posypala jsem jej rukolou. 




Dobrou chuť :-)

Jediným úskalím tohoto koláče je nedostatečně upečená řepa, to celý koláč zkazí, takže na to pozor, jinak je děsně jednoduchý. Do hodiny jsme jedli. Chápu, že každý není milovník produktů z kozího mléka, takže nevidím problém nahradit za jakýkoliv sýr z kravského mléka, klidně camembert, brie, s modrou plísní musí chutnat taky báječně...A na závěr ještě odkazy na další naše oblíbené koláče, kdybyste měli chuť vyzkoušet...



5 komentářů:

  1. Vidím tady dvě možnosti: buďto jsem tu u Tebe nebyla dlouho na návštěvě (a já chodím často), nebo vaříš jako fretka (což je pravděpodobnější). Jinak si neumím vysvětlit, že je tu asi milion nových příspěvků, které jsem ještě nečetla. Jsi vážně hrozná, uvědomuješ si, že mám z Tebe mindrák? :-)

    No a k tomu dnešnímu jídlu - vaříš mi do chutě, protože kombinace: slaný koláč ze špaldy + červená řepa + kozí sýr + roketa = přímý zásah na mé chuťové buňky. Co na to ještě říct? Snad jen moji adresu, kam posílat vzorky z Tvojí továrny na lahůdky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mě vždycky tak potěšíš tvými komentáři :-)
      neměj mindrák, až se jednou budu točit kolem rodiny, příspěvků rapidně ubude. Složila jsem všechny zkoušky, tak se teď relaxuji v kuchyni a psychicky připravuji na další semestr :-)
      Koukám, že chuťově si opravdu sedíme, i když nás bude málo, řepu a kozí sýr buď milujeme nebo nenávidíme.

      Vymazat
  2. Luci, jaký používáš kozí sýr? v receptech jsem si všimla, že s ním hodně pracuješ. Děkuji Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. protože ho zbožňuji :-) nemám vlastně oblíbený, prostě co se mi dostane pod ruku :-) ale do slaných koláčů používám čerstvý, je takový "patlavý", ale jde použít i s bílou plísní na povrchu

      Vymazat
  3. Skvělá slaná varianta, taktéž miluju řepu a kozí sýr, v kombinaci s rukolou, mňam :-) Jestli máš řepu ráda, tak pro inspiraci, tady najdeš mou sladkou variantu :-)
    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/repovy-dortik-bez-mouky.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)