Banánová lízátka


Dnes trošku dětinský recept. On to není ani tak recept, spíš takový tip na rychlou svačinku, když máte mlsný jazýček, jste v časovém presu, nemůžete si dovolit vystávat půl dne v kuchyni nebo si prostě nechcete odepírat sladkosti, ale odmítáte do sebe cpát průmyslově vyráběné tyčinky, oplatky, koláče nacpané bílou moukou, cukrem.... Už ani nevím, kde jsem ty lízátka, nanuky zahlídla, ale tak mě dostaly, že jsem je prostě musela zkusit. Nejsou roztomilá? :-)




I když jsou pro mě děti hodně vzdálená budoucnost, těším se, až jim budu vychystávat takové zdravé dobroty. Zatím se můžu vymlouvat na trénink a mlsat lízátka sama :-)



Banánová lízátka 
  • banány

Na polevu
  • bílý jogurt
  • burákové máslo (jiné oříškové)
  • kvalitní čokoláda...

Na posypání
  • kokos
  • oříšky
  • granola
  • sušené ovoce
  • čokoládové hoblinky...




Na jednu porci jsem použila jeden banán, který jsem rozpůlila, napíchala na špejli (pokud máte, použijte dřívka na nanuky či nějaké silnější špejle, ale poslouží i obyčejné) a oloupala.




Poté jsem potřela polevou. Na tu můžete použít například kvalitní hustý bílý jogurt, žádný odtučněný nebo burákové či jiné oříškové máslo, rozpuštěnou čokoládu (70 % a více).

A na závěr přichází posyp. Ten může být opět libovolný, granola, kokos, sekané oříšky, na drobno nakrájené sušené ovoce, čokoládové hoblinky.


Uložila jsem do nádoby vhodné do mrazáku (nebo stačí položit na tácek, omotat potravinovou fólií) a dát mrazit  alespoň na 3 hodiny. Před konzumací nechejte cca 10 minut povolit.





Moje verze byla: jedna půlka s domácím oříškovým máslem +  kokosem a druhá s bílým jogurtem a domácí granolou. Obě chutnaly skvěle, ani neumím říct, která víc. Ale jedno vím, nedělala jsem naposledy. Strašně mě láká s hořkou čokoládou obalené nasekanými arašídy nebo mandlemi, mňam.

Tak nějak zjišťuji, že banány jsou pomalu mé nejoblíbenější ovoce, nemalý podíl na tom budou mít právě tyto lízátka, jsou prostě boží :-) Banány se hodí do lívanců, muffinků, smoothie, zmrzliny, cookies, čokoládového dortu, pomazánky (recept časem přidám). A nejlepší jsou stejně s oříškovými másly, to je nepřekonatelná kombinace. Proto se nebojte "sladkostí", nezajídejte chuť kopou zeleniny, litry vody, ono to jde i zdravě :-)

Napadají Vás nějaké další kombinace? :-)


17 komentářů:

  1. Tak to je nádhera :) Čím jednodušší, tím prostě lepší. Až se dokopu ke koupení banánů, tak bych asi zkusila s čokoládou a kokosem nebo nějak s tím arašídovým máslem... mňam, už teď se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je moje heslo, žádný složitosti, pár surovin :-)

      Vymazat
  2. Teda, tomu říkám bezva nápad!
    Banány mám velmi ráda, dávám si je ke kaším, na svačinu, s oříšky či jen tak. Tato kombinace se mi moc líbí. Určitě vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat
  3. teda kam na ty nápady chodíš? super! rozšiřuji seznam receptů který musím vyzkoušet i o tento. ps: taky miluju banány

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já ani nevím, stačí otevřít internet, časopis, kuchařku a přímo na tebe ty nápady křičí :-)

      Vymazat
  4. Jů něco takového bylo v albert magazínu ale namáčeli to myslím jen do čokolády, ty tvoje jsou o dost hezčí a lákavější! :)
    Úplně to vidím mezi dobrotama na nějaké letní oslavě, mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za připomenutí, možná tam jsem to viděla. Možná tohle vypadá líp, ale čokoláda mě taky láká :-)

      Vymazat
  5. To vypadá tak skvěle! Musím to vyzkoušet:). Mám doma banány, tak použiju jogurt a kokos + oříšky:). Děkuju za tak super tip:-*!

    OdpovědětVymazat
  6. Super nápad :) Já mám zas banán z ovoce asi nejméně ráda.. ale když je třeba v nějakém receptu, tak tam mi nevadí :) Ale tohle vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já zjišťuju, že je strašně univerzální a vůbec mi začal nějak chutnat, s kokosem, obyčejným kakaovým práškem...

      Vymazat
  7. To vypadá krásně! A hnedka jsem se chtěla zeptat, komu že je připravuješ... :D ale pak jsem si přečetla, že máš ještě čas. Tak si toho važ a smlsni je sama ;D

    OdpovědětVymazat
  8. Luci(můžem si tykat?), to je senzační nápad. Nejmladší dcerka miluje lízátka, krásná barevná chemická odmítám, tak to řeším karamelovými, což je zas cukr a smetana. Jdu vyzkoušet tato.
    Díky.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, tykat :-) taky jednou dětem nechci dávat kupované sladkosti, tak se takové nápady hodí už teď :-)

      Vymazat
  9. no tak to vypadá uplně úžasně! Co nejdřívě vyzkouším a už asi vím, co bude místo zmrzliny v létě :) :D Jinak tvůj blog se mi moc moc líbí, máš skvělé nápady :)
    Taky začínám, ale teda jak upravit vzhled blogu to je pro mě záhadou, máš ho krásně a jednoduše vymýšlený, klobouk dolů :)
    http://slamovic-fitandhealthy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)