Jablečný chlebíček

Na víkend se u nás obyčejně peče nějaká buchta, koláč, chlebíček...prostě něco sladkého. Mamka si dá odpoledne ke kávě, já na snídani (pokud peču já, zdravě). A tak jsem si včera vzpomněla upéct tento chlebíček, který jsem dělala někdy na podzim a osvědčil se. Tehdy jsem ho pekla z bílé mouky, protože to bylo pro rodinu, která dvakrát zdravějšímu pečení nefandí a nechci jí ho cpát násilím. Tentokrát tedy celozrnný. 




A kde jsem recept objevila? Ráda chodím do DM drogerie už kvůli regálům s jídlem. Občas tam má Alnatura různé letáčky s recepty a právě odtud pochází tento chlebíček, i když musím přiznat, že jsem si jej značně upravila, protože se mi pár věcí neosvědčilo. Moje verze tedy...


Jablečný chlebíček

  • 3 střední jablka
  • 40 g třtinového cukru
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 1/2 prášku do pečiva
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 g fíků
  • 3 lžíce jablečného pyré


Dopředu jsem si jablka ostrouhala a nakrájela na drobné kostičky. Zasypala je třtinovým cukrem a nechala odpočívat. Původní recept počítá s 12 hodinami, já je nechala jen 4 hodiny. Na těsto jsem si ve velké míse smíchala mouku s kakaem, skořicí, práškem do pečiva. Přidala jsem ořechy, rozinky, fíky, jablka a nakonec jablečné pyré. Důkladně jsem promíchala. Bude to vypadat, že je těsta děsně málo a jablek děsně moc, takže se neděste, že je něco špatně, neproklínejte mě. Poprvé jsem si taky říkala, že to nemůže vyjít a ono to vyšlo. Takže těsto jsem přendala do chlebíčkové formy a dala péct na 180 stupňů asi na hodinu. Zkoušejte špejlí, až se nelepí těsto na špejli, vytáhněte a dejte na mřížku vychladnout.



Dobrou, sladkou chuť :-)


31 komentářů:

  1. vypadá moc krásně a s těmi fíky je to zajímavé zpestření :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji kivi, díky cukru není třeba ani moc sladidla :-)

      Vymazat
  2. Hmmm tak to je zajímavý recept a vypadá tak pěkně hutně:) Mňam,jen bych ho spíš jedla sama, fíky miluji,ale jsem jediná :(

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně!:)
    Líbí se mi, jaké jsi použila ingredience:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky vždycky o víkendu peču. :) Chlebíček mám už dlouho v plánu upéct, jenom jsem víc slyšela o banánových, ale tenhle musí být taky výtečný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Banánový mám už hrozně dlouho na seznamu, co musím upéct/uvařit. Jeden jsem už pekla, ale nebyl to žádný zázrak. V zásobě jsou další recepty, tak snad přijdu na ten pravý, když na něj každý pěje takové ódy. Měly jsme doma kopu jablíček ze zahrady, tak to tentokrát padlo na tento chlebík :-)

      Vymazat
  5. Ahojky,
    vypadá to báječně ! :)) A myslíš, že by to šlo i bez toho jablečného pyré ? Doma zrovna nic takového nemám. Dík za odpověd

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obávám se, že nešlo. pyré tam funguje jako tekutá složka, která má těsto alespoň trošku spojit, ale nezoufej. Já dělám pyré domácí. Nakrájej jablíčko na malé kousky, zalij vodou a povař, až se ti úplně rozvaří. Toť vše.

      Vymazat
  6. Jednou jsem dělala podobný, ale bez toho kakaa. A byl tak neuvěřitelně šťavnatej, ááách :DD Tento vypadá ale líp, než ten můj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kakao se může klidně vynechat, každý nemá rád :-) ale šťavnatý byl neuvěřitelně. A čím starší, tím lepší :-)

      Vymazat
  7. jako všechny tvoje recepty - vypadá moc dobře:)
    taky moc ráda snídám to, co si zdravěji upeču:) ale když mamka peče něco z bílé mouky, třeba vánočku nebo nějakou buchtu co mi moc chutná, tak si to ráno taky dám a neřeším jestli je to zdravé nebo ne, ráno se může všechno !:D protože radši ráno, než abych odolávala a pak to večer nevydržela:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D přesně tak, ráno se může hřešit, i když moje hřešení jsou oříšky, oříšková másla, "zdravá buchta", kopa ovoce...

      Vymazat
  8. Chtěla bych vyzkoušet tento recept, zatím jsem se v žádném receptu tady nezklamala (miluju makový koláč, mandlové muffinky a hlavně polentový koláč :-)). Nemám ráda fíky, dají se něčím nahradit?

    OdpovědětVymazat
  9. Dneska se tvůj blog přiřadil mezi nejspouštěnější stránku ve vyhledávači.Myslím,že budeš stálicí mezi food blogy. Za chvíli jdu dělat ten chlebíček a mám už vytipovaných dalších 40 receptů :D Děkuji za inspiraci a bez moučné recepty :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojky :) chystám se ho udělat :) ale chtěla bych se zeptat, jestli se má z té formičky vytáhnout ještě za tepla, nebo počkat až vychladne v té formičcce.Děkuji za info......máš skvělé recepty, určitě jich zkusím více ;) jsi má inspirace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já všechny moučníky nechávám chvíli vychladnout, cca 10 minut a pak vyndat a ideálně nechám dojít na mřížce, jak uvádím v receptu.

      Vymazat
  11. Ahoj Luci, už dlhšiu dobu sa chystám na tento Tvoj jabĺčkový chlebík, len by som sa chcela spýtať, či si ho robila z hladkej alebo hrubej špaldovej múky. Ďakujem :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)