Mrkev 3x jinak



Měla jsem v merku tři, řekněme velmi podobné recepty s mrkví. Nastala Sophiina volba, který uskutečnit. Nakonec jsem to pojala jako takovou soutěž a udělala všechny :-) kdo myslíte, že zvítězil?



Mrkev s uzenou paprikou a mákem (2 porce)

Inspirace: zde

  • 5-6 středních mrkví
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžička máku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce vinného octa
  • petrželka

Mrkev jsem si ostrouhala a nakrájela na tenké špalíčky. Na lžičce olivového oleje jsem ji dala restovat. Osolila, opepřila a chvíli míchala, poté jsem přidala mák a míchala dalších 10 minut. Nakonec jsem přidala papriku, ocet a míchala ještě minutu, dvě. Naservírovala jsem na talíře a posypala petrželkou.



Medová mrkev se sezamem a pomerančem (2 porce)

Inspirace: FOOD 12/2012

  • 5-6 středních mrkví
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • sůl
  • 50 g balkánského sýru
  • sezamová semínka

Mrkev jsem si ostrouhala a nakrájela na šikmá kolečka. Rozehřála jsem si pánev a na lžičce oleje jsem restovala, až získala trošku barvičku. Lehce jsem osolila. Poté jsem zakapala šťávou z pomeranče a medem. Přikryla jsem a nechala dusit asi 10 minut. Poté jsem dala do nádoby vhodné do trouby, posypala sýrem, semínky a dala zapéct na 10-15 minut.

Kořeněná mrkev (2 porce)
Inspirace: Apetit

  • 5-6 středních mrkví
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka skořice
  • špetka chilli
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • koriandr (petrželka)

Mrkev jsem si ostrouhala, nakrájela na tenké plátky. V malé misce jsem si smíchala olej se solí, pepřem, kmínem a chilli. Mrkev jsem směsí polila a důkladně promíchala, aby se obalily všechny plátky a dala jsem péct na zhruba 20 minut na 180 stupňů. Před podáváním jsem pokapala citrónem a posypala petrželkou.







Tramtadadáááá a vítězem se stává? Vezmu to postupně. První variantě jsem moc nedávala. Kombinace máku a uzené papriky mi přišla při nejmenším podivná. O to víc mě překvapilo, že to bylo opravdu dobré.  Nikdy by mě nenapadlo, že tato varianta může být tak chutná, mám se co učit. 




Druhá varianta se sezamovými semínky a balkánským sýrem u mě vyhrála na plné čáře. Mrkev je sama o sobě sladká, k tomu med, pomerančová šťáva, byla jsem přesvědčena, že to bude sladký jak... ale slaný sýr tomu dodal říz. 





Třetí varianta mě krapet zklamala. Nevím, jestli jsem dala málo chilli, ale pikantní mrkev, jak byla pojmenována, si představuji jinak. Možná jsem byla krapet rozmazlená k předchozích dvou, protože ty byly opravdu luxusní.





32 komentářů:

  1. Na fotkách vypadají úžasně všechny! :) Ale první dva recepty mě zaujaly opravdu hodně, hned o víkendu je asi ozkouším. Prosímtě ten mák je, předpokládám, mletý? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky by u mě vyhrála druhá:) Ale všechny vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  3. Mrkev miluji hlavně v syrové podobě.
    Bytostně nesnáším dušenou.
    Jen si moc neumím představit tu první kombinaci, a to mrkev s mákem.
    Jinak to máš opět moc krásné! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já si to taky nedovedla představit, o to víc mě překvapila chuť :-) jinak mrkev taky miluju syrovou, denně aspoň jednu zchroupám.

      Vymazat
  4. mrkev mám taky moc ráda, ale takhle ji kombinovat mě ještě fakt nenapadlo :) Myslím, že ta druhá varianta musí být fakt dobrá...ta první mě taky překvapuje. Co je ale myšleno uzenou paprikou? To je koření?
    Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, je úplně úžasná, určitě ji pořiď, stojí za to. Mají ji v Marks & Spencer nebo u různých stánků s kořením nebo ve zdravých výživách jsem ji viděla.

      Vymazat
    2. no tak to se určitě mrknu...mám moc ráda různá koření :)

      Vymazat
    3. mrkni, uzená paprika má široké využití, je třeba super na pečené kuře.

      Vymazat
  5. joo! jsem velkej mrkvovej fanda, takže některou z variant zkusím. jestli ne všechy!

    a mohla bys, prosíím, vrátit zpátky seznam tvejch oblíbenejch blogů? vždycky sem přijdu, zkontroluju co novýho úžasnýho pochází z tvojí kuchyňský dílny a pak se přesunu na některej z tvejch top blogů. prosím,prosím!)

    díky a jen tak dál. fakt tě a tvoje recepty zbožňuju,)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím přidáním těch oblíbených blogů souhlasím :D A recepty vypadají úžasně! Vymýšlíš úžasné kombinace! :)

      Vymazat
    2. máte to zpět holky :-) snad jsem na něco nezapomněla.

      Vymazat
  6. mňamka!!! nemůžu si pomoct, ale prostě miluju tvoje nápady a fotky, které vypadají neskutečně chutně! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. všechny nejsou moje, hodně se inspiruji na jiných blozích nebo časopisech, kuchařkách, ale chci dobré recepty šířit :-) jinak moc děkuji, jsem ráda, že se ti u mě líbí.

      Vymazat
  7. Děkuju moc za tento příspěvek! Já bych mohla jíst mrkev furt, miluju ji :D Určitě nějaký recept vyzkouším :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně jako já, většinou jím syrovou, ale dobrá je i takto upravená.

      Vymazat
  8. Teda, těžko si vybírat, protože všechny varianty mě přinejmenším zaujaly! Navíc všechny tři talíře jsou tak krásně jarní! Těším se na všechno zelené.:)

    OdpovědětVymazat
  9. Lucka, ani nevieš, ako mi prišli vhod tieto Tvoje recepty. Mám teraz " nútenú " dietu, ja čo som žila hlavne na zelenine, môžem zeleninu, len čo rastie pod zemou :-(((( Oslovila ma tretia varianta. Akosi si neviem predstaviť mrkvu s makom. Ale vyskúšam aj to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jej, to mě mrzí, že jsi nucena se něčeho vzdát :-( ale na druhou stranu, kořenové zeleniny je spousta a receptů s ní taky. mně by stačila k životu mrkev a řepa :-D ještě kedlub, ale ten je teď nedobrý.

      Vymazat
  10. Tak to vypadá hodně super !:-) Hlavně varianta na sladko :-) Děkuji

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem si dnes udělala Medovou mrkev a vynikající! Tuhle verzi dozajista budu opakovat. A někdy v budoucnu vyzkouším i variantu s mákem... ráda experimentuju:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že? taky mě nadchla :-) určitě zkus i tu druhou variantu, je taky dobrá :-)

      Vymazat
  12. Mrkev s mákem by mě samotnou asi nikdy nenapadlo zkombinovat. Ještě, že tu jsou tací, díky kterým můj žaludek o tuhle lahodnou kombinaci nepřijde. díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já děkuji za zprávu, mám radost z každého vyzkoušeného receptu mými čtenáři :-)

      Vymazat
  13. Právě jsme si moc pochutnali na variantě 2. Díky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)