I když jsem neměla nikdy ráda perníčky, vše ostatní s perníkovou příchutí mi chutná. Perníkové lívance byly prostě super. Nebo naopak, miluji kávu, ale cokoliv s kávovou příchutí mi nejede. Taky to tak máte?
Proto jsem se pustila do granoly s vůní perníčků. Možná by se víc hodila k Mikuláši, na Vánoce ale co, chutím neporučíte....
Jeden z mých prvních příspěvků byly domácí musli tyčinky, které se staly vůbec nejnavštěvovanějším receptem. Pokud si vzpomínáte, jako pojivo jsem použila jablečné pyré, zpočátku jsem k receptu přistupovala nedůvěřivě. Má představa byla taková, že musli tyčinka bude držet pohromadě pouze s hromadou medu, másla či oleje. Pletla jsem se. A tak jsem tento "trik" využila i u granoly a opět perfektně zafungoval. Chtěla jsem granolu, která by se co nejvíc podobala té kupované, takové ty velké hrudky, a právě ty mi vykouzlilo pyré :-)
Perníková granola
(cca 4 porce)
- 1 hrnek ovesných vloček
- hrst lískových oříšků
- hrst rozinek
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 lžička perníkového koření*
- 1 lžíce jablečného pyré**
- 1 lžíce melasy
V míse jsem si smíchala vločky s oříšky, semínky, rozinkami a kořením. Přidala jsem jablečné pyré, melasu a promíchala. Rozprostřela jsem na pečícím papírem vyložený plech a dala jsem péct asi na 30 minut. Sem tam můžete promíchat, a kontrolovat, aby se oříšky nespálily.
* kdo není líný dá špetku skořice, hřebíčku, muškátového oříšku, nového koření, badyánu, anýzu, koriandru...
** jablečné pyré získáte rozvařením jablka ve vodě
Tak to se mi hodně líbí :) V poslední době se domácí musli na blozích rozmáhá (resp právě v posledních dnech už jsem viděla minimálně 5 receptů :D). Ale celkem se mi to hodí, protože taky nějaké domácí plánuji a inspirace není nikdy dost. A perníkové mě rozhodně zaujalo! Vůni perníku miluji, takže uvažuji, že si to koření pořídím a něco podobného taky vykouzlím. A ten nápad s jablečným pyré je ještě lepší! To pak bude to musli aspoň ještě zdravější :)
OdpovědětVymazatjá moc ty české neprocházím, takže jsem si ani nevšimla :-( měla bych zabloudit do českých vod. Domácí je nejlepší, vyjde levněji a navíc máš složení pod kontrolou, ale to říkám pořád. A časově taky není náročný, za pět minut sem měla směs zamíchanou a mohla jít do trouby.
Vymazatmám to úplně stejně, káva mi chutná, ale nic jiného s kávovou příchutí :D
OdpovědětVymazatA mám jeden opravdu hloupý dotaz ( ale moje barva vlasů mě omluví ) . je mezi granolou a musli nějaký rozdíl, nebo to jsou jen dva názvy pro tutéž věc ?:D protože i ve zdravých výživách vídám buď granolu, nebo musli, a vypadá to stejně :D
já si myslím, že v tom samotní producenti nemají jasno nebo spíš to zaměňují, jestli tedy mezi nimi rozdíl je. Co jsem googlila, tak někde píšou, že granola by měla být právě ta zapékaná s hrudkami a musli jen sypané. já to beru jako synonymum, ale je mi sympatičtější granola, aspoň nemusím psat přehlásku nad u jako u müsli :-D na to sem líná
VymazatPřepychové!
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatMáš to zas tak krásně vyfocené!
OdpovědětVymazatDocela dlouho vymýšlím kamarádce k narozkám dáreček, tak asi už vím :-)
taky mě to hned napadlo, když jsem to nandala do nádobek, že by to byl krásný dárek :-)
VymazatPerník miluju na všechny způsoby, ale s kávou to mám stejně - miluju ji a zároveň nesnáším kávovou příchuť... A u jahod mám to samé. Úplně jsem zapomněla na perníkové lívance, budu je muset zkusit!
OdpovědětVymazatjá si vzpomínám na kávový nanukáč od babičky, to byl děs. za lívance se přimlouvám :-)
VymazatMinulý týden jsem také dělala granolu s velkými spečenými hrudkami, jen jsem místo jablečného pyré použila rozmačkaný banán- vééélká dobrota! :)
OdpovědětVymazats banánem určitě vyzkouším, děkuji za tip :-) úplně si představuju v kombinaci s arašídy, mňam.
VymazatNo páni, tak ta je přesně pro mě! Moc děkuji za recept, tuhle musím vyzkoušet. Akorát rozinky tam přidám asi až po upečení, mám špatnou zkušenost - hned se mi spálily. A jablečné pyré na to je vážně nejlepší, také s ním dělám granoly a hrudky se udělají báječně :D
OdpovědětVymazatJinak máš to krásně nazdobené, jak ty to jen děláš! Máš asi hodně ráda různé serepetičky do kuchyně, mísy, dózičky, talíře a ostatní náčiní, že? Moc se mi tvůj styl servírování líbí :)
mně se zatím nespálily, ťuk ťuk :-) jj pyré je zázrak do všech buchet, chlebíčků, tyčinek....
Vymazatno asi to jde vidět, že mě to různý nádobí celkem baví a jíme i očima přece :-)
oh dear, you're killing me!..vypadá to naprosto super..ještě tak roztomile naservírované a nafocené! :)
OdpovědětVymazatpromiň :-)
VymazatAž dojím to ošklivé (ne, není ošklivé, jen mi nechutná) jablkovo-skořicové , které už tam leží sto let a já si pořád říkám, že ho dojím, tak si ho určitě udělám! :) Perníčky, perník, perníkovou příchuť...miluju! :)
OdpovědětVymazattak udělej perníkové a dojídej půl na půl, jablka k perníku celkem ladí :-)
VymazatS tou kávou to mám naprosto stejně - bez kávy si neumím představit den, ale kávovou příchuť u jogurtů nebo zmrzliny nesnáším... Ale u perníku teda ne, tam miluju jak perníčky, tak kupované perníky i perníkové lívance a perníková granola by mi rozhodně taky chutnala :)
OdpovědětVymazattak to směle do ní :-)
VymazatJá tedy miluji perníčky a všechno s nimi, též kávu a všechno s její příchutí :)
OdpovědětVymazatAle mám stejný "problém" s jahody :) Samotné či s čokoládou je sním, ale cokoliv jahodového je pro mě fujtajbl :D
Granoly si doma také dělám a tuhle určitě vyzkouším, protože prostě perník! :))
to jsou takové zajímavé paradoxy co :-)
Vymazathned jak přijedu za týden domů, dělám tohle:)) Jeden z mála receptů, na které narazím a mám doma všechny ingredience :D
OdpovědětVymazattak to je ideální :-) dej vědět, jak se povedla.
Vymazatzrovna mám všechny suroviny doma, tak to vyzkouším, vypadá to super!
OdpovědětVymazatvyzkoušela? :-)
VymazatKam na ty napady chodis? To vypada opet dokonale.
OdpovědětVymazatony přichází samy :-)
VymazatMilá Luci, plech této voňavé dobroty jde právě do trouby a chystám se na buchtu z červené řepy. Červenou řepu miluju ve všech podobách, ale buchtu jsem z ní ještě nejedla a mám tak ráda sladké a snažím se hlídat. Děkuju za úžasné recepty!!!
OdpovědětVymazatBohunka
já děkuji za milou zprávu :-)
Vymazattento nápad mě velice zaujal. Jen se chci zeptat musí tam být ta melasa nebo se to obejde bez ní.
OdpovědětVymazatDíky za odpověd
obejde se i bez, ale prostě už to nebude ono...
VymazatDobry den,da se melasa necim nahradit ? Dekuji MF
OdpovědětVymazatnenahrazovala bych, má svou specifickou kořeněnou vůni, kterou lze jen těžko nahradit a do perníkové granoly zkrátka patří
Vymazat