Velký salátový speciál

Napadlo mě sepsat takový souhrn nápadů, tipů, vychytávek na salátové variace, zálivky, dresingy, jak salát vylepšit...je toho moc, protože těch není nikdy dost přece :-)





Saláty jsou podle mě nejvariabilnější pokrm. V podstatě tam můžu dát cokoliv, jde o to jej nějak sladit, aby mi ty suroviny k sobě pasovaly. Nechci být taxativní, každý má jiné chutě, to co mám ráda já, může připadnout druhému jako velmi podivná kombinace a naopak. Chci se však s Vámi podělit o salátové variace, které chutnají mně a snad Vás aspoň trošku inspiruji :-)




Řeknete si, že teď není právě ideální čas na saláty, ale salát není jen záležitostí letních měsíců. Používejte prostě sezónní suroviny. Nekupujte rajčata podivné barvy, sáhněte po červené řepě, celeru, růžičkové kapustě, zelí, kapustě, citrusech, jablkách, luštěninách, zázvoru... to vše lze zakomponovat do salátu. 

Udělala jsem takový přehled surovin, které obvykle do salátů používám. 

  • Základem jsou samozřejmě nějaké zelené listy, či různý mix salátových listů, ať už rukola, polníček, špenát, ledový salát, římský salát, little gem, čekanka, hlávkový salát, lollo biondo... Nedoporučuji kupovat již připravené mixy, protože si mnohokrát připlatíte než kdybyste si směs vyrobili sami. I když já občas po této směsi taky sáhnu, když vím, že bych větší množství nespotřebovala. V žádném případě nekupujte tyto směsi ve slevě, jsou to vyhozené peníze, listy jsou zvadlé zralé akorát tak do koše. Na tomhle opravdu člověk neušetří.

  • Poté přichází na řadu nějaký další druh zeleniny, nejčastěji to je červená řepa, mrkev, cibule, nejlépe pečená. Můžete ale použít i růžičkovou kapustu, batáty, brokolici, pórek, petržel, pastinák, ředkev, žampiony. Na jaře pak přichází na řadu ředkvičky, chřest, fazolky, hrášek, mladá mrkvička, jarní cibulka. Léto je ve znamení rajčat, krásně červeným rajčatům plným sluníčka se žádná marketová nevyrovnají, cuket, paprik,  A podzim je samozřejmě spojený s dýní. 


  • Hodně jsem si oblíbila saláty s ovocem, i když jsem paradoxně nikdy neměla ráda maso s ovocem, sladko-slaná chuť mi prostě přišla divná. Teď nejvíce používám jablka, pomeranče, mandarinky, občas grep. Nebojte se i exotičtějšího ovoce, takové mango, k tomu kuřecí prso, arašídy, limetka..., pomelo, papaya, granátové jablko, kaki...




  • Pak samozřejmě k salátu patří nějaká bílkovina, ať už nejrůznější druhy sýrů, často sahám po sýrech s modrou plísní, i když jsou tučnější (nechci hubnout, takže se tučnějších sýrů nebojím), goudě, čerstvém sýru, mozzarelle, když si chci dopřát, volím kozí sýr. S masem si saláty příliš často nedělám, spíše když nějaké zbude, tak jej tam přihodím, nejčastěji kuřecí, občas tuňáka, sardinky, sušenou šunku. Co miluji je uzený losos, toho bych mohla jíst pomalu každý den, výborný s hořčicovým dresingem. Do salátů jsou také výborná vejce, skvěle doplňují tuňáka, ale můžete přidat jen tak natvrdo uvařená, či volské oko, náhradou může být pak šmakoun. Samotnou kapitolou je tofu, díky němu můžete vyčarovat úžasný asijský salát.



  • Co na salátech zbožňuji nejvíc, jsou oříšky a nejrůznější semínka. Pokud si se salátem chcete vyhrát, dejte je na chvilku do trouby, zvýrazníte tak jejich chuť a salát pozvednete na luxusní pokrm. Mám takové oblíbené kombinace, které mi k sobě pasují:
    • mandle/sezamová semínka + kuřecí
    • lískové ořechy/ vlašské ořechy + sýr s modrou plísní
    • slunečnicová semínka + šunka
    • arašídy + tofu


  • Pokud do salátu nepřidávám ořechy/semínka, volím olivy, sušená rajčata. Zajímavým zpestřením je pak sušené ovoce, takové rozinky, brusinky. Opět je třeba dávat pozor, aby nebyly proslazované. Takže číst obaly. S brusinkami je to problémové. Zatím jsem v "běžném" marketu nenarazila na "čisté" brusinky (vím, že o nich psala kdysi Pipi, že je sehnala ve zdravé výživě proslazované jablečnou šťávou, ale za hříšný peníz)



  • A ze všeho nejdůležitější na salátu je zálivka. Úplným základem je kvalitní olivový olej, balsamico, vinný ocet, citrón, med, hořčice. Nemusíte se však vůbec omezovat. Nabídka je opravdu široká, různé druhy olejů, např. dýňový, avokádový, arašídový, ochucené olivové oleje, stejně tak octy, jablečný, umeocet, malinový, místo citrónu limetka, pomeranč... Hořčici mám nejradši obyčejnou kremžskou, občas zařadím hrubozrnnou a dijonskou. Anglická se u nás nechytla, hrozně pálí. Mám takové tři oblíbené varianty, které různě střídám.
    • hořčicová zálivka - na 1 porci volím 1 lžčku olivového oleje + šťávu z 1/2 citrónu (limetky) + med/javorový sirup + hořčice dle chuti (např. Jamie Oliver se drží zásady 3 díly olivového oleje na 1 díl citrónu, ale pro mě by byl salát moc mastný, takže volím podíl, který vyhovuje mně)
    • balsamicová - balsamico + olivový olej + třtinový cukr, občas přidám trošku dijonské hořčice
    • jogurtová - bílý jogurt + různé bylinky + česnek


  • Pak mám ještě takovou zvláštní kategorii salátů
    • upečenou/uvařenou červenou řepu nastrouhám, osolím, opepřím, někdy přidám česnek, jindy křen/ balsamico, petrželku, vlašské ořechy a zamíchám s bílým jogurtem.
    • celerový salát - uvařený celer nastrouhám na jemno s mrkví, zavařenou okurkou, ochutím a smíchám s jogurtem
    • nebo si jen tak upeču červenou řepu, na hnízdo rukoly nakrájím na tenké plátky, pokapu balsamicem, přidám čerstvý/kozí sýr, vlašské ořechy...


  • Pokud volíte salát k obědu, měl by pořádně zasytit. Klidně přihoďte trochu celozrnných těstovin, kuskusu, bulguru, krutonů z celozrnného pečiva, brambor či alespoň luštěnin.




O salátech bych mohla povídat do rána, 90 % mých večeří tvoří saláty. Ale nechci Vás nudit předlouhými články. Nakonec už jen pár starších fotek...



30 komentářů:

  1. Má zítřejší večeře je jasná, dostala jsem na salát hroznou chuť ! (Sice často jím zeleninu a ovoce, ale saláty si moc často nedělám - navíc, teď jsem nemocná, takže možná je znát nedostatek vitamínů a mě se doslova sbíhají sliny....:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je pravá chvíle na salát, nejlépe i s ovocem :-)

      Vymazat
  2. dokonalost! všechny vypadají lahodně a skvěle!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasnééé....všechny jsou nádherné :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou krásné! Plné barerv, vitamínů a ta chuť! Mám ráda podobné kombinace jako ty. Sladko slané saláty s ovocem mám nejradši :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, právě jsou hrozně dobré a navíc člověk do sebe dostane spoustu vitamínů :-)

      Vymazat
  5. Ovoce v salátech se pořád trochu bojím, ale už asi nastal čas to vyzkoušet :)
    Jinak super článek! :)) Jen jsem z něho dostala chuť na salát s vajíčkem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vůbec se toho ovoce neboj, mně už ani nechutná taková ta klasika rajče, okurek, paprika. Když uděláš dobrou zálivku, musí ti zachutnat :-)

      Vymazat
  6. No perfektní článek! Máš to všechno božsky nafocené, hned jsem na jeden dostala chuť :)
    Já bývám šíleně líná se se saláty dělat, ale když už, tak se pokaždé držím obdobného postupu - tak to totiž nemá chybu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Kim :-) Já sotva vstala, už se těším na večer na další :-D

      Vymazat
  7. parádní článek :) taky se mi sbíhají sliny :) Mám moc ráda saláty. A třeba kombinace čínského zelí, jablíčka, mrkve a rozinek je parádní kombinace :)
    Jinak jsem si teda až do teď myslela, že koupí sušeného ovoce neudělám chybu nikdy, jak tak ale čtu, tak to tak není (proto ten rozdíl v cenách..) kde nakupuješ sušené ovoce ty? A na co se ve složení díváš? Je siřené ovoce to pravé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no s tím ovocem je to problémové. Většina je proslazovaná, takže nic dobré pro naše tělo. Nejlepší je samozřejmě sušit doma. V obchodech čti obaly, mělo by tam být v podstatě jen to ovoce. Sířené neber. Taky pozor na to, že výrobci často přidávají rostlinné oleje, většina sušených švestek je obsahuje. Ono většinou ovoce, které vypadá moc pěkně, je nějak "vylepšené". Neboj se zajít do zdravé výživy, i když se to nemusí zdát, spousta výrobků mají levnější než běžné markety. Nebo si můžeš studovat doma složení na chemievjidle.cz a podle toho nakupovat, abys netrávila v obchodě půl dne čtením. Dobré ovoce má DM, také firma Seeberger má některé druhy v pořádku, tu koupíš v Bille, Intersparu.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď! No ale třeba mě překvapuje, že ve zdravé výživě prodávají ty nesiřené meruňky dráž než siřené...řekla bych že by to mělo být spíš naopak.
      Jo ty Seeberger jsem už viděla, ale právě že mi přišly moc drahé...njn člověk chce kvalitu tak si musí připlatit...a přitom od výrobce chceme vlastně míň "surovin"...

      Vymazat
    3. nebo koupit sušičku :-) tu do budoucna určitě plánuju, nejen na ovoce, ale i rajčata, byliny... takže využití široké.

      Vymazat
    4. tjn, taky jsem nad tím přemýšlela...ale tady jsou zase výdaje, které až tak nevidíš...a to je za elektřinu :) Přecijen ta sušička jede pár hodin...

      Vymazat
  8. Krása! Super tipy a navíc tolik hezkých fotek :) Taky mám saláty moc ráda a jím je pořád, ať je léto nebo zima. Ale asi si s nimi budu muset vícep ohrát. Většinou jenom smíchím co mě napadne, zalijuto nějakou jogurtovo-sýrovou zálivkou, případně ještě přidám nějaká semínka, občas luštěniny, nějakou tu bílkovinu a hotovo. Ve výsledku mé saláty pak vypadají pořád stejně :D Ale určitě se inspiruji i u tebe, pro nějaké příští tvoření :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám taky pár svých oblíbenců, které točím pořád dokola, ale když kouknu ty fotky, tak jich zas tak málo není :-)

      Vymazat
  9. Děkuji za skvělé tipy na saláty! Úplně mě to nadchlo...
    Když nad tím přemýšlím, tak tvé články mě nadchnout snad pokaždé... Naposledy Raw smoothie :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tojo, ty rajčata chutnají jako guma napuštěná vodou. :( Ale ty na trzích jsou vždycky moc dobré :)
    Já jsem salátový začítečník, ještě jsem jich moc neochutnala, takže se musím polepšit. :D:))
    Článek je skvělý, je v něm všechno a je to přehledné, super, děkujeme! :)

    OdpovědětVymazat
  11. V hořčicové zálivce není hořčice?

    OdpovědětVymazat
  12. Kombinace ovoce a zeleniny je naprosto božská, přišla jsem tomu na chuť před pár měsíci a nedá se toho přejíst. Nejvíc dávám citrusy a granáta, toho máš mimochodem naprosto dokonale vybarveného :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)