Banánovo-lněné krekry

Další z mnoha naprosto jednoduchých "receptů" (chceme-li tomu tak říkat) vhodných do krabičky na cesty, do školy, práce... Místo v kabelce na pár krekrů určitě najdete a nemusíte utrácet za musli tyčinky, obarvené pečivo, jogurtové nápoje apod.





Inspiraci jsem tentokrát objevila zde. Slečnu z Undressedskeleton asi znáte. Pokud ne, mrkněte její blog. Sice mám pár výhrad, co se týká různých umělotin, barviček atd., co ráda používá, ale jinak má moc fajn blog plný zajímavých receptů, inspirace i motivace.


Banánovo-lněné krekry

Inspirace: http://undressedskeleton.tumblr.com


  • 1 banán
  • 1/2 hrnku lněných semínek




Lněná semínka jsem si rozdrtila v hmoždíři. Celá semínka jsou pro lidské tělo nestravitelná, takže je třeba je alespoň rozdrtit či pomlít. Kdybyste je nechali jen tak, v podstatě tělem profrčí a nic Vám nedají, což je nežádoucí. Banán jsem si oloupala.







Pomocí vidličky jsem banán rozmačkala ve střední misce a přidala lněná semínka. 




A pořádně promíchala, aby se propojily s banánem. Pak už jsem jen lžičkou kladla na pečícím papírem vyložený plech, vytvarovala a pekla asi 30 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů.






Z trouby jsem vytáhla krásně křupavé krekry, které jsem nechala vychladnout, uložila do krabičky a svačina byla na světě. Pokud si je budete dávat doma, doporučuji potřít burákovým máslem, jsou vynikající. Navíc můžete posypat kokosem, kakaem, potřít domácím džemem, tvarohem.... Stejně tak můžete krekry provonět skořicí, hřebíčkem, kardamomem... prostě co Vás napadne.



52 komentářů:

  1. ty vypadají skvěle :)) fakt!
    nechceš se účastnit? http://zrzunka.blogspot.com/2013/02/soutezime.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne děkuji, já na to musli nejsem, tak přenechám jiným :-)

      Vymazat
  2. No jo, pozdě.....už jsem dopekla. Ale příště jdu na ně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. teda to je supr rychlý typ na sušenky a musí být určitě moc dobré :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Super:)
    Pamatuju si na tenhle recept, ale jak jí znám, dala tam ještě milion dalších sugarfree,fatfree atd hračiček:D Ale někdy v prosinci říkala,že se toho bude chtít zbavit, ale nevím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omlouvám se, tady vyjímečně nic přidaného není:)

      Vymazat
    2. no je to občas úsměvný, jak vede "zdravý" blog a všechno hraje barvičkami... ale jde to upravit :-)

      Vymazat
  5. to vypadá úžasně jednoduše! Škoda, že zrovna nemám lněná semínka, tak po nákupu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je úžasně jednoduché, zvládnou i děti :-)

      Vymazat
  6. hohoo, to je super jednoduchý a vypadá to skvěle, určitě zkusím! :))

    OdpovědětVymazat
  7. perfektný recept, vhodný aj pre najmenších :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to si bohužel nejsem jistá, dětskou výživu zatím nastudovanou nemám :-)

      Vymazat
    2. Pro malé děti cca do 3 let bych volila místo lnu spíše slunečnicová semínka, pokud není alergie, tak třeba i ořechy.

      Vymazat
  8. ach! Ty vypadají dokonale, v jednoduchosti je prostě síla. Určitě zkusím co nejdříve. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý recept! Takové jednoduché jsou prostě nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji Moni, taky mám nejradši jednoduché recepty.

      Vymazat
  10. Super nápad :-) vyzerajú fantasticky , vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadají skvěle! Dvě suroviny, žádný cukr ani máslo navíc... Mňam :) A díky za osvětu - nenapadlo mě, že lněné semínko vcelku vlastně k ničemu není, měla jsem za to, že se slupka naruší trávením. Lněné semínko je větší drsňák, než jsem myslela :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D musíš na něj hmoždířem nebo mlýnkem.

      Vymazat
  12. Jak jednoduché a přitom geniální:)

    OdpovědětVymazat
  13. Dělala jsem něco podobného, akorát tam byly vločky. :) Tohle taky zkusím. :) Jinak s těmi semínky, platí to i pro slunečnicová apod.? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, ne jen lněná. Jinak tohle bude fungovat s jakýmikoliv semínky nebo vločkami, banán je prostě super pojivo.

      Vymazat
  14. Genialni napad.

    Jedine co me napada -jestli se vysokou teplotou neznici preci jen vyzivove hodnoty lneneho seminka.

    Vsude jsem cetla, ze by se nemelo upravovat na vysoke teploty, protoze tim ztraci podstatnou cast vyzivovych hodnot (mastne kyseliny)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nechci kecat, ale myslím, že ne. Přece lněná semínka se používají jako náhrada za vejce, takže jsou běžnou součástí pečených moučníků.

      Vymazat
    2. lněná semínka mají také hodně vlákniny :-)

      Vymazat
  15. Zrovna upekla a dobree! Pridala jsem javorovy sirup a do 2 krekru i kokos, jinak seminka jsem cele rozmixovala a s bananem se pak krasne spojili))) Zkusila jsem pridat i jedlou sodu jestli mi to nenakyne na susenky :D ale rozdil velky nebyl, urcite doporucujuu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta soda fungovat nebude, semínka jsou moc těžká podle mě. Ale ten kokos tam musí být moc dobrý, příště zkusím :-)

      Vymazat
  16. včera jsem je zkoušela a je to prostě lahoda....skvělý,lehký recept :-) a přišlo mi to vhod,nemusela jsem přemýšlet nad svačinou ,co do práce :-)....budu dělat častěji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem hrozně ráda, že slouží :-) taky budu opakovat s různými obměnami.

      Vymazat
  17. mám ráda křupavé věci všeho druhu :D

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, tak jsem si je udělala a moc mi chutnali :) mazala jsem si na ně tvaroh s medem a mnamka, jak ty semínka jsou na mne docela tvrdé, možná bych je příště zkusila vyměnit na sezamová nebo kokos, uvidíme jaké budou, ale díky moc za super recept ! :) Mám moc ráda tu jednoduchost .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten kokos nevím, ale sezamová budou určitě fungovat nebo plátky mandlí...

      Vymazat
  19. po přečtení článku jsem nadčeně upekla a nějak to nedopadlo. je možné, že jsem měla málo vyzrálý banán..? (avšak vypadal jako na fotce). Taky lněná semínka voněla nějak "zemitě", tak je možné, že už jsem je měla doma dlouho a celé mi to zkazily.. nebo je to normální? asi ne, že? nemám s tím zkušenost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě mrzí :-( a měla jste semínka už pomletá? Ta totiž dlouho nevydrží a podléhají zkáze, proto kupovat celá a pomlít doma!

      Vymazat
  20. Ahoj. Recept vypadá fajnově a určitě ho budu muset vyzkoušet (stejně jako další spoustu tvých receptů). ;)

    OdpovědětVymazat
  21. To je prostě fantastická fantazie! ;-) Musím zkusit bez meškání. K odpolední kávě budou nej!
    Vivi

    OdpovědětVymazat
  22. iba otazocka... krekry sa mi na papier prilepili :( :( v com moze byt chyba??? :O inak su uplne skvele (aj s tym kuskom papiera) :)))))Simona

    a este: milujem tvoj blog :) :) skvele recepty ... kazdy den po praci citam :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jej, nepekla jsi moc naprudko? jinak mě nic nenapadá. Taky se mi trošku přilepily, ale v pohodě šly sloupnout jako každé cukroví nebo cookies. :-D to je pochvala, když chutnaly i s papírem
      Jinak mě moc těší, že se blog líbí a ráda se vracíš :-)

      Vymazat
  23. Tak jsem je právě dopekla - namísto banánu jsem dala arašídové máslo a jablečné pyré a funguje to taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bezva, jsem ráda, když experimentujete :-)

      Vymazat
  24. Dobry den mate zkusenosti, jak dlouho krekry vydrzi? Placicky by mely byt jak vysoke?-z obrazku usuzuji tak pul cm?dekuji za odpoved. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, to Vám bohužel neporadím, snažím se pokrmy zkonzumovat co nejdřív a raději připravit čerstvé. Ta tloušťka by mohla odpovídat.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)