Batátový krém s uzenou paprikou

Batáty se u nás právě neskví na vrcholu popularity, což je celkem škoda. Možná pro svou specifickou chuť, vyšší cenu, možná protože je neseženete v každém obchodě. Ale pokud na ně narazíte, vhoďte je do košíku, není nad to vnést na náš talíř trochu inovace... 




Nemusí sloužit jen jako příloha, ať už pečené, gnocchi či jako kaše. Používají se do burgerů, chlebíčků, lívanců, muffinů, sušenek, risotta a v neposlední řadě polévky. Jejich využití je prostě široké, stačí se rozhlédnout.




Batátový krém s uzenou paprikou (2 porce)

Inspirace: http://www.maplespice.com


  • 1 střední sladká brambora (cca 300 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl
  • 300 ml vody
  • 100 ml plnotučného mléka (smetany)
  • citrónová šťáva
  • bílý jogurt k podávání




Bramboru a cibuli jsem si oloupala a nakrájela na menší kostky. Česnek jsem nechala tak se slupkou. Promíchala jsem olivový olej se solí a uzenou paprikou. Směs jsem přelila na brambory s cibulí, česnekem a důkladně promíchala, aby se každý kousek obalil. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 30-40 minut. Během pečení jsem párkrát promíchala. Jakmile byly brambory měkké, vytáhla jsem z trouby, česnek jsem vymačkala a promíchala se směsí. Vše jsem přesunula do hrnce a zalila vodou. Dala jsem vařit asi na 10 minut. Na závěr jsem rozmixovala, přilila mléko a ještě chvíli povařila. Dosolila jsem a dochutila citrónovou šťávou. Rozdělila jsem na talíře, ozdobila lžičkou bílého jogurtu a jemně poprášila uzenou paprikou.





Polévku si můžete upravit k obrazu svému. Pokud chcete jemnější, nahraďte mléko smetanou. Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, přidejte více vody. Výborná je také s rozdrobeným sýrem s modrou plísní. Takže shrnuto, podtrženo, polévka byla moc dobrá, a navíc pokud jste milovníky dýňové polévky a nedočkavě čekáte až zas začne sezóna dýní, jděte do batátové. Velmi mi ji připomíná!





8 komentářů:

  1. Ty já miluju :) Třeba hranolky z trouby:) nebo jen tak rozmixováné:) Je škoda,že tu nejsou tak populární a ne moc k dostání:( Polévka vypadá dobře, hezky krémově:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak batáty jsem si koupila jednou, dělala jsem je jako přílohu a moc mi nechutnaly. Ale tento recept se mi líbí. Asi jim dám někdy další šanci! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm zajímavé, určitě bych ochutnala protože batáty mě zatim nikterak nenadchly:( Takže bych jim dala ráda druhou šanci:)

    OdpovědětVymazat
  4. tak to já jsem velký neznalec, o bagátech slyším poprvé. :/:D Ale vypadá to dobře a líbí se mi, že to má tolik využití. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Vynikající! Pečení v troubě dalo polévce šmrnc;)

    OdpovědětVymazat
  6. Luxusní chuť, včera jsem jí dělala k večeři jako součást 3-chodového menu (mimo jiné složené celé z receptů od Tebe), všichni si šmakovali a zbyla ještě mně dnes na nedělní oběd. Jak byla uleželá, myslela jsem, že se požitkem zblázním. Fakt super a tvůj web je prostě, na to snad ani nejsou tak opěvující přívlastky :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Perfektni! Tak dobrou polivku jsem uz dlouho nevarila! :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)