Celozrnný závin se špenátem

Není to tak dávno, co jsem byla oslovena šéfredaktorou portálu Generace 21, zda-li bych neměla zájem podílet se na projektu, který by měl ukázat, že zdravé jídlo není jen zrní, ale je barevné, hravé a hlavně chutné. Jasně, že jsem měla. Vždyť hlavně proto blog píšu (kromě toho, že je to taková moje ekuchařka). A pokud alespoň jednoho čtenáře svým receptem přesvědčím, aby jej vyzkoušel a zjistil, že zdravý neznamená špatný, je to pro mě obrovský úspěch.




A co že jsem to tedy uvařila? Mělo to být jídlo zaměřené na mladé (jako celý portál), proto mi přišlo nejvhodnější recept na něco slaného, co člověk využije jako pohoštění pro kamarády k pivu vínu nebo klidně zabalí do práce, školy... A tak došlo na celozrnný závin. 


Celozrnný závin se špenátem (2 nohavice)


Těsto

  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ lžičky soli
Náplň
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 450 g listového špenátu
  • sůl
  • kapka smetany
  • 100 g balkánského sýra
Na dokončení
  • vejce
  • sezamová semínka

Začala jsem přípravou těsta. Ve velké míse jsem smíchala mouky se solí, přidala olej, jogurt a vypracovala v hladké těsto. Zabalila jej do potravinové fólie a dala odpočívat do lednice. Mezitím jsem si připravila náplň. Na kapce olivového oleje  jsem krátce opražila na tenké plátky nakrájený česnek. Opravdu jen chvilku, jinak by zhořkl, stačí jej rozvonět. Poté jsem přidala mražený listový špenát. Pokud máte čerstvý, očistěte jej a zbavte tuhých stonků. Špenát jsem jemně osolila, přidala kapku smetany a nechala asi 5-10 minut dusit. Odstavila jsem z plotny a slila přebytečnou vodu. Vmíchala jsem část balkánského sýra.
Těsto jsem si rozdělila na dvě části a rozválela. Jednotlivé části rozváleného těsta jsem přenesla na plech, který jsem předem vyložilia pečícím papírem. Usnadní to práci, nebudete pak muset přenášet závin s náplní, který by se mohl potrhat. Poté jsem naplnila připravenou směsí a posypala zbytkem sýra. Těsto jsem pečlivě zavinula jako klasický štrúdl, potřela rozšlehaným vejcem a posypala sezamovými semínky. Dejte péct do rozehřáté trouby zhruba na 30 minut na 180 stupňů.



Těsto mám mnohokrát vyzkoušené. Používám jej i na různé slané koláče. Nemusíte se striktně držet receptu. Můžete různě experimentovat s moukami. Výborná je kombinace celozrnné žitné a pšeničné mouky, stejně tak kombinace ovesné a pšeničné mouky se osvědčila. Těsto lze udělat také den dopředu a pak jen vytáhnout z lednice. Rovněž chápu, že každému nechutná špenát, proto si můžete vymyslet vlastní náplň. Výborné je například sterilované zelí s kvalitní šunkou. Pak závin sypu celým kmínem a solí. Další variantou může být mozzarella se sušenými rajčaty a bazalkou, losos s brokolicí atd. Fantazii se meze nekladou.


Celý článek si můžete přečíst zde.


21 komentářů:

  1. Je to krasavec, už jsem na něj koukala v tom článku, o kterém píšeš hned na začátku. A máš pravdu, moc se mi líbí tvůj přístup :)
    Tvůj závin je fakt povedený, děláme doma něco podobného s šunkou a Olomouckými tvarůžky nebo i mletým masem a rajčaty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) já moc nemusím teplý tvarůžky, ale jinak mi moc chutnají.

      Vymazat
  2. už na tom webu jsem závin obdivovala, hned mi padl do oka a je jasné, že jej vyzkouším:))
    hned jak se uzdravím a půjdu do práce, napeču si ho ke svačino-obědu s sebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak přeji brzké uzdravení, ne jen kvůli tomu, abys ho zkusila :-) už se těším na další články.

      Vymazat
  3. K článku gratuluju a závin si přidávám k dalším tvým receptům od tebe, co bych měla zkusit. Jen sakra nevím, jak to mám už stíhat dělat, pořád přidáváš takové dobroty. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kde na to bereš čas? :D Vypadá to fakt senzačně, taky ho asi vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A navíc toto je fakt rychlovka... už mám další nápad na náplň, tak se moc těším :) Děkuju za inspiraci ;)

      Vymazat
  5. Skvělý nápad, aspoň mám další inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj, mám dotaz ;), kde, prosím tě, nakupuješ celozrnné mouky? Zatím jsem ji kupovala jenom 1x, jenomže nebyla moc dobrá, těsta z ní nedržely a z buchet byl vždy jen zákalec :/
    Tvé recepty jsou přímo k sežrání!! :))) :D GG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám oblíbenou značku, podle toho v jakým obchodě se objevím. Ale vypozorovala jsem, že samotná celozrnná pšeničná mouka není moc chutná, tak zkus kombinovat různé druhy. Nejchutnější mi přijde špaldová, i když je dražší, ale zkus mrknout po zdravých výživách, já takhle objevila za 30 kč, ve všech marketech ji mají přes 50 kč, tak to už je rozdíl.

      Vymazat
  8. Vypadá to perfektně! Ale asi by se mi s tím nechtělo piplat. Nechceš přijít?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není to časově náročné, těsto máš za 10 minut a pak rozválet a podusit špenát je otázka ani ne půl hodinky. A navíc máš pak radost z vlastního výtvoru :-)

      Vymazat
  9. It is not my first time to pay a quick visit this web
    site, i am browsing this web site dailly and obtain good information
    from here daily.

    my blog post illiivat.Com

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem dělala závin dle tvého receptu.V první řadě musím říct, že suprově chutná a byl to koláč :-) Těsto se mi hodně trhalo, takže jsem aspoň něco vyválela a pak prstama tlačila do stran, pak dala náplň a pokryla další částí těsta.. Ne že by to vadilo, jen by mě zajímalo, proč se tak stalo? Moc děkuju! K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je mi to opravdu líto, na to opravdu nedokážu odpovědět, protože tohle je těsto, za které dám ruku do ohně. Neznám tvárnější těsto než tohle. Klasické těsto na quiche se často trhá, ale s tímhle jsem opravdu neměla nikdy problém. A to jsem jej dělala x-krát..

      Vymazat
    2. Dám tedy ještě pár pokusů a doufám, že to nebylo rukama :-) :-) Jinak úžasné recepty !!!

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)