Jahelno-kroupový nákyp

Jak knížky, recepty tak celkový přístup k životu Hanky Zemanové je mi velice sympatický. Musím uznat, že vše, co jsem zkusila, bylo výborné. Tento recept nebyl výjimkou. I když jsem se dopustila drobných úprav (snad mě nebudete mít za Babicu)... Sušené hřiby až tak nemusím, proto jsem nahradila oblíbenými žampiony. V původním receptu byly použity kroupy pohankové, já měla špaldové. Ty jsem dala vařit trošku dříve než jáhly, protože mám zkušenost, že jim trvá déle, než změknou. Jinak jsem snad recept zachovala.






Takový pokrm je podle mě ideální do práce, školy, na cesty.. je totiž moc chutný i za studena. K tomu nějaký hezký, barevný zeleninový salát a vyvážený oběd je na světě, jako vždy rychle připravený :-)


Jahelno-kroupový nákyp (2 porce)


Inspirace: BioAbecedář Hanky Zemanové

  • 50 g jáhel
  • 50 g (špaldových) kroup 
  • sůl
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 červené cibule
  • 4 plátky sušené šunky
  • 3-4 žampiony
  • majoránka
  • kmín
  • 50 g parmazánu
  • petrželka


Kroupy jsem si zalila vodou, osolila a dala vařit. Po 10 minutách jsem přidala spařené jáhly a vařila dalších 15 minut. Mezitím jsem si na lžičce olivového oleje opékala cibuli nakrájenou na tenké plátky a po chvíli přidala na kostičky nakrájenou sušenou šunku a žampiony na plátky. Celou směs jsem ochutila solí, kmínem a majoránkou. Poté jsem přimíchala uvařené jáhly s kroupami, většinu parmazánu. Případně můžete dochutit. Naplnila jsem zapékací misku a dala péct na 30 minut na 180 stupňů. Těsně před podáváním jsem ještě posypala zbylým sýrem a petrželkou. 





 Dobrou chuť :-)






6 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře,a Hanka je mi také véc než sympatická , její knihu bioabecedář jsem zhltla a doufám, že bude pokračování !:)

    OdpovědětVymazat
  2. já tak miluju ty tvoje recepty, ňam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, tohle vypadá naprosto delikatesně~
    Už se těším, až to někdy vyzkouším! ^^

    OdpovědětVymazat
  4. mňam, hned bych to snědla :P vypadá to krásně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Hotovo. Je to výborné i bez sušené šunky. Dala jsem originální pohankové kroupy (ty jsem tedy nevařila, ale jen zalila vroucí vodou a nechala 10 minut stát). Jsem zvědavá, zda to budou jíst zítra i děti, jestli jim to ale přes noc nesním :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)