Taky se Vám mění chutě? Potravinu, kterou jsem dříve nemohla ani cítit, dnes zbožňuji a utloukla bych se po ní. A o čem je řeč? O máku. Šulánky s mákem, těstoviny s mákem, jakékoliv koláče s mákem, to všechno jsem jako dítě neměla ráda. Časy se mění...
Ten koláč byl prostě vynikající, měkoučký, ani moc ani málo sladký, prostě akorát. Možná mohl být nazván jako makovník. Měla jsem celkem z výsledku strach, protože jsem si původní recept upravila, tak jsem byla zvědavá, co z toho "vyleze". A ono to vyšlo. Původní recept obsahoval hodně másla. Ne že bych se tukům vyhýbala, tolik oříšků, semínek spotřebuje málokdo. Ale přijde mi zbytečné cpát dezerty másly, když je lze snadno nahradit třeba banánem. Neříkám, že to funguje u všech, některé moučníky, pečivo má prostě vonět po másle a nemá cenu něčím nahrazovat a odlehčovat. A ještě rada na závěr, raději udělejte dvojnásobné množství, protože koláček je skutečně malinký a zmizí coby dup.
Makový koláč (koláčová forma 15 cm)
Inspirace: http://www.theprimalist.com
- 2 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžička vanil. extraktu
- špetka soli
- 70 g mletého máku
- 30 g mandlí (či jiných ořechů)
- lžíce citrónové kůry
- 50 g rozinek (či jiného ovoce)
- 1/2 banánu
- kakaový prášek
Nejdříve jsem si zalila rozinky vodou, aby změkly. V jedné misce jsem žloutky umíchala s medem a vanilkovým extraktem. V jiné misce jsem ušlehala bílky do tuha a opatrně jsem k nim přisypala mák smíchaný s pomletými mandlemi a citrónovou kůrou a spojila se žloutkovou směsí. Nakonec jsem si umixovala banán s rozinkami a přimíchala. Těsto jsem nalila do vymazané a vysypané formy. Pekla jsem asi hodinu na 180 stupňů. Před podáváním jsem sypala kakaovým práškem.
Dobrou chuť :-)
tak ten je krásný! mňam!
OdpovědětVymazata hlavně chutná :-) aspoň mně, i mamce.
VymazatMyslis ze by to bolo dobre aj s vlasskymi orechmi namiesto mandli? A keby som vanilkovy extrakt vynechala?
OdpovědětVymazatjasně, jakékoliv ořechy, původní recept pracuje s vlašskými. extrakt není nutný.
VymazatVypadá úžasně! :))
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatNádherný :-))
OdpovědětVymazatděkuji :-)
Vymazatpůjde to i bez rozinek ? a mák má být namletý?:)
OdpovědětVymazatpoužila bych jiné sušené ovoce, třeba datle.
VymazatCo švestky? :)
Vymazatje to fuk, co máte rádi...
VymazatTy tvoje recepty jsou božííí!! Jeden lepší než druhý....:-) tolik krásných receptů :-)
OdpovědětVymazatmoc děkuji, snad aspoň některý vyzkoušíš :-)
Vymazatuž jsem některé od tebe vyzkoušela a vždycky to bylo skvělé....kdybych mohla tak vyzkouším hned všechno :-) takže musím dohánět resty :-)
Vymazatsprávně :-)
VymazatJeště bych chtěla vidět, jak vypadá uvnitř :)
OdpovědětVymazattak to asi neposloužím :-(
Vymazatten rozhodně zakládám!! :)
OdpovědětVymazaturčitě neprohloupíš :-) pokud máš ráda mák...
VymazatAhoj, jsi nejúžasnější food-blogger, kterého znám! Vždycky mi málem vypadnou oči z důlků, cos to dokázala stvořit z tak zdravých dobrot! Palec nahoru!
OdpovědětVymazatJe to trochu od cesty, ale mám dotaz na ty lněné bulky. Konkrétně ty z mikrovlnky. Pečivo jsem ještě nikdy nedělala a celkově jsem v kuchyni začátečník. Tak se tě chci zeptat, jestli máslo nejdřív rozpustíš a pak z toho použiješ 2 lžíce nebo máslo necháš změknout a pak ty 2 lžíce z toho "nabereš" ? Nesměj se mi, prosíím :D Každý někde holt začínal, no.. Ale ve 13 letech se to ještě může, že jo? :DDD
jé děkuji, moc si toho vážím :-) já to vzala odhadem, prostě plátek másla, rozpustila a přimíchala ke směsi. Jinak držím palce v kuchyni :-)
VymazatJá se přiznám, že s mákem jsem stále ve fázi jako ty dřív, jednoduše ho stále moc nemusím, každopádně věřím, že se to časem zlomí :) Tenhle koláč totiž vypadá vážně krásně!
OdpovědětVymazattak třeba mu přijdeš na chuť, třeba ne, nemusíme jíst všechno :-)
VymazatJá jsem po mmáku úplně šílená :D Tedy, nesnesu ho v koláších, v pečivu atd. ale jako makovec, nebo trochu maku v buchtě, to jo ... koukám na ten tvůj a možný si dnes udělám na chuť. Už dlouho jsem si nic nedala dobrýho :)
OdpovědětVymazattaky si tak připadnu poslední dobou :-) tak to honem naprav, život si musíme zpříjemňovat :-)
Vymazatten si určitě někdy udělám,vypadá skvěle:)
OdpovědětVymazatsuper, dej vědět, jestli chutnalo :-)
VymazatAch, ten musim ochutnat :-)
OdpovědětVymazatstav se :-)
VymazatVypadá opravdu lákavě! Mám mám moc ráda a konečně jsem si koupila i další balení mletého. Takže snad i tenhle recept někdy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatmy máme mletý mák doma pořád, radši, ráda ho přihodím do tvarohu, kaše, pečení...
VymazatParádny koláč a makový , mňam :-)
OdpovědětVymazatooo bože :) další recept, který musím vyzkoušet :D
OdpovědětVymazatzkoušej, zkoušej :-)
VymazatDnes jsem si koupila makovník ve zdravé výživě a byl výborny, možná trošku drobivý, ale chuťově mňam... Nicméně už vím, že příště se na zdravou výživu vykašlu a upeču si tohle! :-D Mák taky zbožňuju a svou ranní patlanici (vločky, jogurt/mléko/tvaroh, ovoce + cokoliv) už si bez něj neumím představit :-) Děkuji za další úžasný recept!
OdpovědětVymazatvykašli se na zdravou výživu s hotovými koláči, doma vyjdou levněji, upečeš si přesně podle chuti a ani zdravá výživa neznamená, že jsou 100% ok.
VymazatTéž se přidávám moc se mi tento recept líbí, mňam, mňam...:))
OdpovědětVymazatděkuji :-)
VymazatAhoj, když jsem dneska navštívila tvůj blog, byla volba pro odpolední mňamku jasná:) Jen mi to stačilo péct zhruba 35 min, ale asi záleží na troubě...děkuji moc za všechny skvělé recepty;)
OdpovědětVymazatmy máme právě celkem neschopnou troubu, kolikrát peču i dvojnásobný čas než doporučuje recept, takže tím bych se vážně neřídila, to musí člověk kontrolovat :-)
VymazatZnoznuji kdyz se do receptu pridavan rozmackany banan! kolac je pak nadherne vlacny pritom ta chut je dokonala!
OdpovědětVymazatjá cpu banány skoro všude :-)
VymazatZrovna přemýšlím, co bych ve čtvrtek upekla, když přijde babička na návštěvu a tohle je zatím favorit! Akorát nahradím rozinky datlemi, jak jsi psala výše, protože rozinky mi v koláčích příliš nechutnají. :D Každopádně díky za krásný recept. :)
OdpovědětVymazatty rozinky tam nejsou cítit jako třeba v žemlovce, štrůdlu, kde je nemilovníci vybírají. Mají spíš roli sladidla.
VymazatJa som ho predchvilou dorobila, trochu som si recept upravila, ale zaklad je rovnaky. Je super :) Zuzana
OdpovědětVymazatjak sis jej upravila, jestli se můžu zeptat :-)
Vymazatnemala som vanilkovy extrakt, tak som dala jeden vanilkovy cukor, banany som mala take male, tak som dala cely, pridala som trosku prasku do pernika, aby sa malinko zdvihol a dala som tam asi pol deci polot.mlieka, mlieko preto, lebo cesto bolo dost huste a zle by sa mi to davalo do formy. Miesto kakaa som posypala kokosom, lebo kakao nemusim :)Dala som polovicu brusnic a polovicu hrozienok na spestrenie chute a pridala som aj citr.stavu. :)
VymazatZuzana
S menšími úpravami jsem zkusila a musím říct, že je opravdu výborný :)
OdpovědětVymazatjsem ráda, že se povedlo a chutnalo :-)
VymazatMiluji mák! :) Koláč vypadá vážně dobře, brzy ho vyzkouším.. mňam! :))
OdpovědětVymazatděkuji, opravdu byl moc dobrý, ani nejde poznat, že je vlastně plný zdravých surovin :-)
VymazatLuci, dnes jsem tento kolac pekla... a je to pecka! :) Moc dekuji. Hanka
OdpovědětVymazatTo je super :-) taky ho budu muset brzy zopakovat, moc mi chutnal :-)
VymazatS mákem jsem měla úplně stejný průběh, jako malá jsme ho nemusela, v jídelně, když byly nudle s mákem, jsem si je dávala jen s cukrem a máslem. A teď bych se po nudlích (a všech jiných věcech) s mákem utloukla! Těší mě, že měl někdo podobný nápad, já zrovna dělala taktéž bezlepkový makový koláč, zas trochu jinak - pro inspiraci :-)
OdpovědětVymazathttp://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/bezlepkovy-makovy-kolac-s-jablicky.html
Taky jsem vyzkoušela a hrozně mi chutnal, místo do formy jsem to dala do muffinků a nemělo to chybu. Díky moc za recept :-)
OdpovědětVymazatnení zač, jsem ráda, že sklidil úspěch :-)
VymazatAhoj, chtěla bych moc poděkovat za recepty, do kterých se nemusí cpát mouka!! Momentálně se přeučuju na bezlepkovou stravu a vědět, že si doma můžu udělat makovník bez náhražek je super!!! :)
OdpovědětVymazattak to nejvíc potěší :-)
VymazatŠkoda, že mám na mák alergii. Koláč vypadá super stejně jako tvoje ostatní recepty. Dobrá práce ;)
OdpovědětVymazatsnad vybereš jiný recept :-)
VymazatJe úžasný, díky za recept!
OdpovědětVymazatAhoj, ten mák musí být mletý? Všude ho totiž prodávají jen smíchaný spolu s cukrem...
OdpovědětVymazatano mletý, prodávají i bez cukru :-)
Vymazatvčera jsem koláč zkusila a je moc dobrý, vlastně je to maková náplň koláče bez těsta a kdo by jedl těsto, že... jen jsem si nevšimla, že je předpis do 15 cm formy a pak jsem koukala, jaký mám malý prdek :-) příště udělám dle originálního receptu do 23 cm formy. chválim nahrazení másla banánem, u toho ráda zůstatnu.
OdpovědětVymazatmňam! Dělala jsem ho dneska a hned se snědl! Příště ho budu muset dělat z dvojité dávky :)) Díky za výborný tip! A bomba stránky s úžasnými recepty! Jsem nadšená! :)
OdpovědětVymazatdík :-)
VymazatNapadlo mě nahradit banán (přítel je alergický). Myslíte, že to půjde? Zuzka
OdpovědětVymazatnahradit banán čím?
VymazatJednoduše výborný. A doplněný o Lemon Curd se stal nedělním zákuskem. I manžel si pochutnal. Akorát by mě zajímalo, v jak velké formě jsi pekla? Já jsem totiž použila formu na chlebíček, protože se mi zdálo těsta málo (a v mojí dortovce o 24 cm by se ztratil), a byl výškově tak poloviční, než běžně chlebíčky mívám.
OdpovědětVymazatvlastním více forem, takže v tom mám už celkem hokej, ale myslím, že tohle byla 16 cm
Vymazatzrovna se peče v troubě, tak jsem zvědavá jaký bude :-)
OdpovědětVymazatUž je hotov s troškou vlastní invence a je úžasný :)
VymazatAhoj :) chtěla jsem se zeptat, poměrně často používáš vanilkový extrakt, tady třeba lžičku...koupila jsem si jeden PĚKNĚ HNUSNĚ PŘEDRAŽENÝ VANILKOVÝ LUSK :D za 60kč a podle tvého návodu udělám z jednoho lusku 50ml vanilk. extraktu (když ty vytváříš z dvou lusku 100ml)...Vždyt to musíš mít hned pryč ten extrakt...dáváš ho více méně všude :D co je sladké....to mi chceš říct, že tě nebolí ty peníze vražené do tech vanilkových lusku? Nebo máš někde tajný levný zdroj? Děkuji za objasnění :D .
OdpovědětVymazatjiné nebolí peníze vražené do cigaret, pití, brambůrků, sladkostí a mohla bych pokračovat. Nepochopila jsi, že je to o prioritách? Pokud ti to přijde předražené, tak to nekupuj, prosté. Navíc nejsem blázen, abych kupovala jeden lusk za 60, stačí prohledat trh a najdeš kus za 10 kaček. Navíc asi mám bezednou skleničku, ale můj první extrakt z Markse mi vydržel přes rok, 60 ml. Co jsem dávala loni mamce k vánocům, taky ještě je. Letošního je přes polovinu...
VymazatNemyslela jsem to nějak zle...Jen u nás je to v obchodech za tuto cenu a to jsem ráda, že jsem v to té naší prdeli vubec někde sehnala :D . Takže na netu to lze pořídit? Kouknu se :) ptala jsem se proto, protože, nejen ty to velice často používáš do receptů a představa lžička do koláče, když mám 100ml se mi zdálo, že musí rychle zmizet, ale i ostatní food blogerky velice často vanilk, extrakt používají.
OdpovědětVymazatPS.: Zrovna peču toten makový koláčik :) Líbilo se mi složení.
OdpovědětVymazatDnes jsem tento koláček udělala do formiček na muffiny. Vyšlo to na 4. Vůně citronové kůry je cítit celým bytem. Místo rozinek jsem dala datle. Kakao nahoru jsem ani nedávala, je to skvělé i tak. Ještě, že už mi došel mák, jinak bych pekla zítra znovu :-). Jediné mínus, že jsem na to použila postupně všechny elektrické pomahače, co doma jsou (mletí, sníh, datle), takže mám horu nádobí :-)
OdpovědětVymazatvšechny recepty bohužel nejdou umíchat v jedné míse :-) ale občas za tu práci stojí...
Vymazatčím by sa dal nahradiť mak?
OdpovědětVymazathttp://pecenieslaurou.blogspot.sk/2014/05/jablkovy-kolac-dutch-apple-pie.html
Pardon, ale chtít ve vyloženě makovém koláči nahrazovat mák je trochu mimo... existuje jistě spousta receptů bez máku, a příště prosím bez odkazů, děkuji.
VymazatLucinko,tvoje recepty jsou naprosto bozi, prave jsem dopekla tvuj makovy kolac, z receptu jsem byla nadsena, takze jsme musela,bohuzel jsem ho udelala malo tj presne dle tveho receptu a nemela jsem citr.kuru a misto extraktu jsem dala vanilkovy prasek :)))) priste trojnasobne mnozstvi. Dalsi budou mandlovo bananove muffiny uz se tesim.
OdpovědětVymazatdíky za zprávu, jsem ráda, že chutná :-)
VymazatUž je v troubě :-) a z dvojité dávky na formu 24mm akorát.Určitě bude výborný :-)
OdpovědětVymazatano, ano uvedené množství je opravdu na malou formu, také příště zdvojnásobím, mizel hned...
VymazatJá jsem ho taky hned musela vyzkoušet, protože vypadá skvěle, akorát nevím co jsem udělala špatně, protože ho mám jakýsi tvrdý:( Často nepeču a nevím, co jsem mohla udělat za chybu. Je možné, že to je tím, že jsem ho pekla příliš dlouho? V mé troubě by asi stačilo těch 30 min;) Kypřící prášek tam být nemá, žejo...
OdpovědětVymazatono se bohužel těžko radí, těch faktorů, které mohou ovlivnit výsledkou chuť je celá řada, kvalita, teplota surovin, trouba....
VymazatLucie, moc děkuju za recept. Zrovna jsem ho vytáhla z trouby. Musím si konečně pořídit váhu, protože jsem množství surovin jen odhadovala a to u některých receptů není dobré. Každopádně...můj muž miluje mák (v jakémkoli receptě, v co největším množství), navíc máme ročního syna, který ještě nejí cukr, a žijeme v zhraničí, kde polohrubá mouka není k dostání... takže mák, bez mouky a ještě bez cukru a zbytečného množství másla - pro nás ideální recept. Budu tenhle tvuj koláč zkoušet péct tak dlouho, dokud ho nedovedu do doknalosti :-) Ještě jendou díky. Tvůj blog ukládám do záložky a mezi oblíbené blogy. Zdravím z Tuusula ve Finsku.
OdpovědětVymazatděkuji, jsem nadšená, že blog boduje i v zahaničí :-)
VymazatUpeceno, vyborny a mel uspech i u tech, co rikaji, ze radeji buchty z mouky a cukru. Byli prekvapeni. :-) Dekuji
OdpovědětVymazatbezva :-)
VymazatDobry den Lucie. Dekuji za krasne recepty, ktere postupne zkousim. Dnes jsem upekla tento makovy kolac. Jelikoz jsem nemela mensi formu, naplnila jsem je do formy na muffiny. Kolac je moc dobry, ale malinko prepeceny. Pekla jsem pul hodiny a to bylo asi na ty moje mini muffiny prilis;) Napada me, co takhle pridat tvaroh, co myslite, fungovalo by to? Veronika
OdpovědětVymazatjá bych tvaroh nepřidávala, nerada kombinuji příliš surovin, obzvláště to nepřeháním s mléčnými produkty, ale to je můj osobní náhled na věc.
VymazatDěkuji velmi za inspirativní recepty. Chtěla bych se zeptat, zdali by místo bílku mohlo být psylium? Nevím ovšem, zdali voda navíc nezpůsobí, že koláč bude drobivý, resp, nebude držet pohromadě. Děkuji za odpověď Miška
OdpovědětVymazattak to jsem skutečně nezkoušela. A upřímně jsem se ještě nesetkala s receptem, kde by právě psyllium substituovalo vejce, tradičně vejce nahrazují nabobtnaná chia či lněná semínka, ovocné pyré... spíš bych se přikláněla ke sněhu z cizrnové vody.
VymazatBylo by možné nějak nahradit vejce? Děkuji:)
OdpovědětVymazatobávám se, že ne. možná klasika, 2 lžičky chia/lněných semínek + 6 lžic vody, ale nezkoušela jsem
VymazatPekne prosim, jakou znacku formy o prumeru 15cm mate? Dekuji, Petra
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatVčera jsem dělala z 1,5 dávky a hned zmizel! :-) mletý mák nejím, pekla jsem pro přítele... ale ochutnala jsem a musela se držet, abych ho nesnědla sama! :-D krásně voní banánem... díky za výborný recept!
OdpovědětVymazatto mi připomíná, že bych tento recept měla zopakovat :-)
VymazatDobrý večer, koláč jsem dnes také vyzkoušela a je naprosto luxusní :-)
OdpovědětVymazatJe to první zdravý recept, který je opravdu móóóc dobrý :-)
Malému synkovi se od prvních příkrmů snažím vařit zdravě a úplně vynechat cukr. Už jsem vyzkoušela několik zdravých koláčů, muffinů apod. (z jiných stránek, ne od Vás), ale vždy z toho bylo něco, co jsme sice snědli, ale žádný zázrak a podruhé jsem již nepekla. Poslední dobou už jsem si říkala, že to snad vzdám :-( Ale tento recept mě konečně zase utvrdil v tom, že zdravé mlsání bez cukru je možné a přitom moc dobré. Takže velké díky :-) S chutí recept zapisuji do kuchařky, stránky ukládám do nejoblíbenějších :-) a jdu najít další Váš recept, který vyzkouším.
Dobrý den, děkuji moc za krásný komentář. Jsem ráda, že Vám koláč chutnal a snad zaujmou i ostatní recepty :-)
Vymazat