Pečení bez mouky...Makový koláč

Taky se Vám mění chutě? Potravinu, kterou jsem dříve nemohla ani cítit, dnes zbožňuji a utloukla bych se po ní. A o čem je řeč? O máku. Šulánky s mákem, těstoviny s mákem, jakékoliv koláče s mákem, to všechno jsem jako dítě neměla ráda. Časy se mění...






Ten koláč byl prostě vynikající, měkoučký, ani moc ani málo sladký, prostě akorát. Možná mohl být nazván jako makovník. Měla jsem celkem z výsledku strach, protože jsem si původní recept upravila, tak jsem byla zvědavá, co z toho "vyleze". A ono to vyšlo. Původní recept obsahoval hodně másla. Ne že bych se tukům vyhýbala, tolik oříšků, semínek spotřebuje málokdo. Ale přijde mi zbytečné cpát dezerty másly, když je lze snadno nahradit třeba banánem. Neříkám, že to funguje u všech, některé moučníky, pečivo má prostě vonět po másle a nemá cenu něčím nahrazovat a odlehčovat. A ještě rada na závěr, raději udělejte dvojnásobné množství, protože koláček je skutečně malinký a zmizí coby dup.



Makový koláč (koláčová forma 15 cm)

Inspirace: http://www.theprimalist.com


  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanil. extraktu
  • špetka soli
  • 70 g mletého máku
  • 30 g mandlí (či jiných ořechů)
  • lžíce citrónové kůry
  • 50 g rozinek (či jiného ovoce)
  • 1/2 banánu
  • kakaový prášek


Nejdříve jsem si zalila rozinky vodou, aby změkly. V jedné misce jsem žloutky umíchala s medem a vanilkovým extraktem. V jiné misce jsem ušlehala bílky do tuha a opatrně jsem k nim přisypala mák smíchaný s pomletými mandlemi a citrónovou kůrou a spojila se žloutkovou směsí. Nakonec jsem si umixovala banán s rozinkami a přimíchala. Těsto jsem nalila do vymazané a vysypané formy. Pekla jsem asi hodinu na 180 stupňů. Před podáváním jsem sypala kakaovým práškem.





Dobrou chuť :-)



102 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. a hlavně chutná :-) aspoň mně, i mamce.

      Vymazat
  2. Myslis ze by to bolo dobre aj s vlasskymi orechmi namiesto mandli? A keby som vanilkovy extrakt vynechala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, jakékoliv ořechy, původní recept pracuje s vlašskými. extrakt není nutný.

      Vymazat
  3. půjde to i bez rozinek ? a mák má být namletý?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. použila bych jiné sušené ovoce, třeba datle.

      Vymazat
    2. Co švestky? :)

      Vymazat
    3. je to fuk, co máte rádi...

      Vymazat
  4. Ty tvoje recepty jsou božííí!! Jeden lepší než druhý....:-) tolik krásných receptů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji, snad aspoň některý vyzkoušíš :-)

      Vymazat
    2. už jsem některé od tebe vyzkoušela a vždycky to bylo skvělé....kdybych mohla tak vyzkouším hned všechno :-) takže musím dohánět resty :-)

      Vymazat
  5. Ještě bych chtěla vidět, jak vypadá uvnitř :)

    OdpovědětVymazat
  6. ten rozhodně zakládám!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě neprohloupíš :-) pokud máš ráda mák...

      Vymazat
  7. Ahoj, jsi nejúžasnější food-blogger, kterého znám! Vždycky mi málem vypadnou oči z důlků, cos to dokázala stvořit z tak zdravých dobrot! Palec nahoru!
    Je to trochu od cesty, ale mám dotaz na ty lněné bulky. Konkrétně ty z mikrovlnky. Pečivo jsem ještě nikdy nedělala a celkově jsem v kuchyni začátečník. Tak se tě chci zeptat, jestli máslo nejdřív rozpustíš a pak z toho použiješ 2 lžíce nebo máslo necháš změknout a pak ty 2 lžíce z toho "nabereš" ? Nesměj se mi, prosíím :D Každý někde holt začínal, no.. Ale ve 13 letech se to ještě může, že jo? :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé děkuji, moc si toho vážím :-) já to vzala odhadem, prostě plátek másla, rozpustila a přimíchala ke směsi. Jinak držím palce v kuchyni :-)

      Vymazat
  8. Já se přiznám, že s mákem jsem stále ve fázi jako ty dřív, jednoduše ho stále moc nemusím, každopádně věřím, že se to časem zlomí :) Tenhle koláč totiž vypadá vážně krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak třeba mu přijdeš na chuť, třeba ne, nemusíme jíst všechno :-)

      Vymazat
  9. Já jsem po mmáku úplně šílená :D Tedy, nesnesu ho v koláších, v pečivu atd. ale jako makovec, nebo trochu maku v buchtě, to jo ... koukám na ten tvůj a možný si dnes udělám na chuť. Už dlouho jsem si nic nedala dobrýho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky si tak připadnu poslední dobou :-) tak to honem naprav, život si musíme zpříjemňovat :-)

      Vymazat
  10. ten si určitě někdy udělám,vypadá skvěle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. super, dej vědět, jestli chutnalo :-)

      Vymazat
  11. Vypadá opravdu lákavě! Mám mám moc ráda a konečně jsem si koupila i další balení mletého. Takže snad i tenhle recept někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my máme mletý mák doma pořád, radši, ráda ho přihodím do tvarohu, kaše, pečení...

      Vymazat
  12. Parádny koláč a makový , mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  13. ooo bože :) další recept, který musím vyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat
  14. Dnes jsem si koupila makovník ve zdravé výživě a byl výborny, možná trošku drobivý, ale chuťově mňam... Nicméně už vím, že příště se na zdravou výživu vykašlu a upeču si tohle! :-D Mák taky zbožňuju a svou ranní patlanici (vločky, jogurt/mléko/tvaroh, ovoce + cokoliv) už si bez něj neumím představit :-) Děkuji za další úžasný recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vykašli se na zdravou výživu s hotovými koláči, doma vyjdou levněji, upečeš si přesně podle chuti a ani zdravá výživa neznamená, že jsou 100% ok.

      Vymazat
  15. Též se přidávám moc se mi tento recept líbí, mňam, mňam...:))

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, když jsem dneska navštívila tvůj blog, byla volba pro odpolední mňamku jasná:) Jen mi to stačilo péct zhruba 35 min, ale asi záleží na troubě...děkuji moc za všechny skvělé recepty;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my máme právě celkem neschopnou troubu, kolikrát peču i dvojnásobný čas než doporučuje recept, takže tím bych se vážně neřídila, to musí člověk kontrolovat :-)

      Vymazat
  17. Znoznuji kdyz se do receptu pridavan rozmackany banan! kolac je pak nadherne vlacny pritom ta chut je dokonala!

    OdpovědětVymazat
  18. Zrovna přemýšlím, co bych ve čtvrtek upekla, když přijde babička na návštěvu a tohle je zatím favorit! Akorát nahradím rozinky datlemi, jak jsi psala výše, protože rozinky mi v koláčích příliš nechutnají. :D Každopádně díky za krásný recept. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty rozinky tam nejsou cítit jako třeba v žemlovce, štrůdlu, kde je nemilovníci vybírají. Mají spíš roli sladidla.

      Vymazat
  19. Ja som ho predchvilou dorobila, trochu som si recept upravila, ale zaklad je rovnaky. Je super :) Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak sis jej upravila, jestli se můžu zeptat :-)

      Vymazat
    2. nemala som vanilkovy extrakt, tak som dala jeden vanilkovy cukor, banany som mala take male, tak som dala cely, pridala som trosku prasku do pernika, aby sa malinko zdvihol a dala som tam asi pol deci polot.mlieka, mlieko preto, lebo cesto bolo dost huste a zle by sa mi to davalo do formy. Miesto kakaa som posypala kokosom, lebo kakao nemusim :)Dala som polovicu brusnic a polovicu hrozienok na spestrenie chute a pridala som aj citr.stavu. :)
      Zuzana

      Vymazat
  20. S menšími úpravami jsem zkusila a musím říct, že je opravdu výborný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že se povedlo a chutnalo :-)

      Vymazat
  21. Miluji mák! :) Koláč vypadá vážně dobře, brzy ho vyzkouším.. mňam! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, opravdu byl moc dobrý, ani nejde poznat, že je vlastně plný zdravých surovin :-)

      Vymazat
  22. Luci, dnes jsem tento kolac pekla... a je to pecka! :) Moc dekuji. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super :-) taky ho budu muset brzy zopakovat, moc mi chutnal :-)

      Vymazat
  23. S mákem jsem měla úplně stejný průběh, jako malá jsme ho nemusela, v jídelně, když byly nudle s mákem, jsem si je dávala jen s cukrem a máslem. A teď bych se po nudlích (a všech jiných věcech) s mákem utloukla! Těší mě, že měl někdo podobný nápad, já zrovna dělala taktéž bezlepkový makový koláč, zas trochu jinak - pro inspiraci :-)

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/bezlepkovy-makovy-kolac-s-jablicky.html

    OdpovědětVymazat
  24. Taky jsem vyzkoušela a hrozně mi chutnal, místo do formy jsem to dala do muffinků a nemělo to chybu. Díky moc za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není zač, jsem ráda, že sklidil úspěch :-)

      Vymazat
  25. Ahoj, chtěla bych moc poděkovat za recepty, do kterých se nemusí cpát mouka!! Momentálně se přeučuju na bezlepkovou stravu a vědět, že si doma můžu udělat makovník bez náhražek je super!!! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Škoda, že mám na mák alergii. Koláč vypadá super stejně jako tvoje ostatní recepty. Dobrá práce ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoj, ten mák musí být mletý? Všude ho totiž prodávají jen smíchaný spolu s cukrem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano mletý, prodávají i bez cukru :-)

      Vymazat
  28. včera jsem koláč zkusila a je moc dobrý, vlastně je to maková náplň koláče bez těsta a kdo by jedl těsto, že... jen jsem si nevšimla, že je předpis do 15 cm formy a pak jsem koukala, jaký mám malý prdek :-) příště udělám dle originálního receptu do 23 cm formy. chválim nahrazení másla banánem, u toho ráda zůstatnu.

    OdpovědětVymazat
  29. mňam! Dělala jsem ho dneska a hned se snědl! Příště ho budu muset dělat z dvojité dávky :)) Díky za výborný tip! A bomba stránky s úžasnými recepty! Jsem nadšená! :)

    OdpovědětVymazat
  30. Napadlo mě nahradit banán (přítel je alergický). Myslíte, že to půjde? Zuzka

    OdpovědětVymazat
  31. Jednoduše výborný. A doplněný o Lemon Curd se stal nedělním zákuskem. I manžel si pochutnal. Akorát by mě zajímalo, v jak velké formě jsi pekla? Já jsem totiž použila formu na chlebíček, protože se mi zdálo těsta málo (a v mojí dortovce o 24 cm by se ztratil), a byl výškově tak poloviční, než běžně chlebíčky mívám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vlastním více forem, takže v tom mám už celkem hokej, ale myslím, že tohle byla 16 cm

      Vymazat
  32. zrovna se peče v troubě, tak jsem zvědavá jaký bude :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je hotov s troškou vlastní invence a je úžasný :)

      Vymazat
  33. Ahoj :) chtěla jsem se zeptat, poměrně často používáš vanilkový extrakt, tady třeba lžičku...koupila jsem si jeden PĚKNĚ HNUSNĚ PŘEDRAŽENÝ VANILKOVÝ LUSK :D za 60kč a podle tvého návodu udělám z jednoho lusku 50ml vanilk. extraktu (když ty vytváříš z dvou lusku 100ml)...Vždyt to musíš mít hned pryč ten extrakt...dáváš ho více méně všude :D co je sladké....to mi chceš říct, že tě nebolí ty peníze vražené do tech vanilkových lusku? Nebo máš někde tajný levný zdroj? Děkuji za objasnění :D .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jiné nebolí peníze vražené do cigaret, pití, brambůrků, sladkostí a mohla bych pokračovat. Nepochopila jsi, že je to o prioritách? Pokud ti to přijde předražené, tak to nekupuj, prosté. Navíc nejsem blázen, abych kupovala jeden lusk za 60, stačí prohledat trh a najdeš kus za 10 kaček. Navíc asi mám bezednou skleničku, ale můj první extrakt z Markse mi vydržel přes rok, 60 ml. Co jsem dávala loni mamce k vánocům, taky ještě je. Letošního je přes polovinu...

      Vymazat
  34. Nemyslela jsem to nějak zle...Jen u nás je to v obchodech za tuto cenu a to jsem ráda, že jsem v to té naší prdeli vubec někde sehnala :D . Takže na netu to lze pořídit? Kouknu se :) ptala jsem se proto, protože, nejen ty to velice často používáš do receptů a představa lžička do koláče, když mám 100ml se mi zdálo, že musí rychle zmizet, ale i ostatní food blogerky velice často vanilk, extrakt používají.

    OdpovědětVymazat
  35. PS.: Zrovna peču toten makový koláčik :) Líbilo se mi složení.

    OdpovědětVymazat
  36. Dnes jsem tento koláček udělala do formiček na muffiny. Vyšlo to na 4. Vůně citronové kůry je cítit celým bytem. Místo rozinek jsem dala datle. Kakao nahoru jsem ani nedávala, je to skvělé i tak. Ještě, že už mi došel mák, jinak bych pekla zítra znovu :-). Jediné mínus, že jsem na to použila postupně všechny elektrické pomahače, co doma jsou (mletí, sníh, datle), takže mám horu nádobí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. všechny recepty bohužel nejdou umíchat v jedné míse :-) ale občas za tu práci stojí...

      Vymazat
  37. čím by sa dal nahradiť mak?

    http://pecenieslaurou.blogspot.sk/2014/05/jablkovy-kolac-dutch-apple-pie.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, ale chtít ve vyloženě makovém koláči nahrazovat mák je trochu mimo... existuje jistě spousta receptů bez máku, a příště prosím bez odkazů, děkuji.

      Vymazat
  38. Lucinko,tvoje recepty jsou naprosto bozi, prave jsem dopekla tvuj makovy kolac, z receptu jsem byla nadsena, takze jsme musela,bohuzel jsem ho udelala malo tj presne dle tveho receptu a nemela jsem citr.kuru a misto extraktu jsem dala vanilkovy prasek :)))) priste trojnasobne mnozstvi. Dalsi budou mandlovo bananove muffiny uz se tesim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za zprávu, jsem ráda, že chutná :-)

      Vymazat
  39. Už je v troubě :-) a z dvojité dávky na formu 24mm akorát.Určitě bude výborný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, ano uvedené množství je opravdu na malou formu, také příště zdvojnásobím, mizel hned...

      Vymazat
  40. Já jsem ho taky hned musela vyzkoušet, protože vypadá skvěle, akorát nevím co jsem udělala špatně, protože ho mám jakýsi tvrdý:( Často nepeču a nevím, co jsem mohla udělat za chybu. Je možné, že to je tím, že jsem ho pekla příliš dlouho? V mé troubě by asi stačilo těch 30 min;) Kypřící prášek tam být nemá, žejo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono se bohužel těžko radí, těch faktorů, které mohou ovlivnit výsledkou chuť je celá řada, kvalita, teplota surovin, trouba....

      Vymazat
  41. Lucie, moc děkuju za recept. Zrovna jsem ho vytáhla z trouby. Musím si konečně pořídit váhu, protože jsem množství surovin jen odhadovala a to u některých receptů není dobré. Každopádně...můj muž miluje mák (v jakémkoli receptě, v co největším množství), navíc máme ročního syna, který ještě nejí cukr, a žijeme v zhraničí, kde polohrubá mouka není k dostání... takže mák, bez mouky a ještě bez cukru a zbytečného množství másla - pro nás ideální recept. Budu tenhle tvuj koláč zkoušet péct tak dlouho, dokud ho nedovedu do doknalosti :-) Ještě jendou díky. Tvůj blog ukládám do záložky a mezi oblíbené blogy. Zdravím z Tuusula ve Finsku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, jsem nadšená, že blog boduje i v zahaničí :-)

      Vymazat
  42. Upeceno, vyborny a mel uspech i u tech, co rikaji, ze radeji buchty z mouky a cukru. Byli prekvapeni. :-) Dekuji

    OdpovědětVymazat
  43. Dobry den Lucie. Dekuji za krasne recepty, ktere postupne zkousim. Dnes jsem upekla tento makovy kolac. Jelikoz jsem nemela mensi formu, naplnila jsem je do formy na muffiny. Kolac je moc dobry, ale malinko prepeceny. Pekla jsem pul hodiny a to bylo asi na ty moje mini muffiny prilis;) Napada me, co takhle pridat tvaroh, co myslite, fungovalo by to? Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych tvaroh nepřidávala, nerada kombinuji příliš surovin, obzvláště to nepřeháním s mléčnými produkty, ale to je můj osobní náhled na věc.

      Vymazat
  44. Děkuji velmi za inspirativní recepty. Chtěla bych se zeptat, zdali by místo bílku mohlo být psylium? Nevím ovšem, zdali voda navíc nezpůsobí, že koláč bude drobivý, resp, nebude držet pohromadě. Děkuji za odpověď Miška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem skutečně nezkoušela. A upřímně jsem se ještě nesetkala s receptem, kde by právě psyllium substituovalo vejce, tradičně vejce nahrazují nabobtnaná chia či lněná semínka, ovocné pyré... spíš bych se přikláněla ke sněhu z cizrnové vody.

      Vymazat
  45. Bylo by možné nějak nahradit vejce? Děkuji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. obávám se, že ne. možná klasika, 2 lžičky chia/lněných semínek + 6 lžic vody, ale nezkoušela jsem

      Vymazat
  46. Pekne prosim, jakou znacku formy o prumeru 15cm mate? Dekuji, Petra

    OdpovědětVymazat
  47. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  48. Včera jsem dělala z 1,5 dávky a hned zmizel! :-) mletý mák nejím, pekla jsem pro přítele... ale ochutnala jsem a musela se držet, abych ho nesnědla sama! :-D krásně voní banánem... díky za výborný recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mi připomíná, že bych tento recept měla zopakovat :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)