Pečení bez mouky....Kokosový chlebíček

Zajímá Vás, co jsem během víkendu snídala  (samozřejmě jsem ho nesnědla sama)? Tento extra zdravý a extra kokosový chlebíček... Není třeba připomínat, že je extra rychlý a z pár surovin jako většina zdejších receptů.  Když jsem ho snídala poprvé, nepřišel mi nijak zázračný, spíš jsem byla zklamaná, že je takový suchý, dusivý a byla rozhodnutá, že ten teda na blog nepůjde. Podruhé byl o kousek lepší a dnes? Bylo rozhodnuto, ten za příspěvek stojí.




Kokosový chlebíček

Inspirace: http://paleoliscious.blogspot.cz


  • 5 vajec
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 140 g strouhaného kokosu 
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • cca 100-150 ml (kokosového) mléka





Ve velké míse jsem si smíchala vejce s medem a vanilkovým extraktem. Pomalu jsem přisypávala kokos s práškem do pečiva a míchala. Protože mi přišlo těsto moc husté přilila jsem ještě trochu mléka, ale není to nezbytné. Pekla jsem ve formě na chlebíček asi 45 minut na 180 stupňů. 






Pokud se držíte zásad Paleo stravy, můžete mléko vynechat nebo nahradit mlékem kokosovým (pokud toužíte ještě po kokosovějším aroma), já použila kravské.





Chlebíček byl takový sušší, takže klidně snese namazat burákovým máslem, tvarohem, ricottou nebo klasickým máslem, ale mně suchost vůbec nevadila, a jak jsem psala, s každým dnem zrál jako víno. Mám takovou úchylku, všechno pečivo i čerstvé i suché buchty , štolu.. rozpékám v toustovači, přijde mi mnohem chutnější, takže jsem si chlebíček rozpekla, k němu připíjela čaj a byla spokojená :-)



Dobrou chuť :-)


44 komentářů:

  1. Ten se ti opravdu povedl, ostatně jako všechno :)
    Udivuje mě, že vypadá tak nadýchaně a to tam není olej a žádný tuk. Strašně se mi líbí to, že jde vařit mnohem zdravěji a přesto tak chutně.
    Mimochodem, pořád přidáváš tak skvělé recepty, mně se to tady hromadí na seznamu, co chci zkusit, ale nestíhám :D

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, už jsem pekla chleba asi ze 4 druhů ořechů :D a tenhle kokosový zní taky skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se zas chystám na ty ořechové chleby, ale ořechy jsou nedostatkové zboží, radši je sním jen tak

      Vymazat
  3. Ja taky vsechno davam do toastovace nebo mikrovlnky!!! :D Uz jsem myslela, ze jsem jedina! :D Pecivo krasne zavoni a miluju ty krupavy okraje heh, urcite vyzkousim:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nee, je nás víc, minimálně o další vím, mám ji doma :-)

      Vymazat
  4. Naprosto úžasný!
    Ten udělám na Velikonoce. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná taky zopáknu :-) i když jak se znám, budu chtít zas něco nového zkoušet.

      Vymazat
  5. Po delší době jsem opět zavítala na váš blog a nedá mi to, a musím tu zanechat komentář. Normálně si vždy se zájmem pročítám vaše nádherné zdravé recepty, ale te´d vám musím strašně moc za váš blog poděkovat. Ze zdravotních důvodů teď musím pomalu začít řešit bezlepkové vaření a pečení a u vás nacházím tolik inspirace, že bych mohla péct do aleluja :-)
    Navíc všemi vašimi články dýchá tolik optimizmu a radosti ze života (a z jídla), že sem vždycky moc ráda chodím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pěkná slova, od takové zkušené kuchařky mě to neskutečně těší :-) S tím lepkem mě to mrzí, ale zjišťuji, že jde péct i bez něj a poměrně chutně, takže věřím, že si poradíte :-)

      Vymazat
  6. Ahoj,

    nechybí ti tam mouka? To si udělala takovouhle buchtu jen ze 140g kokosu? To se mi nechce věřit....:-)
    Helča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkus a uvidíš, dva hrníčky kokosu + 5 vajec + 2 lžíce medu + vanilkový extrakt + mléko + PDP a chlebíček je na světě, jde to i bez mouky :-)

      Vymazat
    2. báječné...:-))) zkusím.:-)

      Vymazat
  7. no tak toto je parada,dalsia vec co skusim :)

    OdpovědětVymazat
  8. dakujem za uzasny recept, urcite ho chcem vyskusat...len sa chcem opytat, ci sa sneh z bielkov ma naslahat zvlast alebo sa pouziva cele vajicko. Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. můžeš zkusit vyšlehat, ale já nešlehala, i tak byl celkem nadýchaný :-)

      Vymazat
  9. ten vypadá náádherně :) seš tak šikovná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mi až moc lichotíš :-) pořád se mám co učit a nepovažuji se za kuchařku.

      Vymazat
  10. vyzkoušela jsem a je báječný, celé rodině moc chutnal :) Máš skvělé recepty!

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky máš tady skvělé recepty :))! Popravdě nevím co zkoušet dřív ;D Nedávno byli na řadě tvé banánovo-kokosové placky, pak cuketové těstoviny a teď je to tento skvělý chlebíček ;))! Jen se chci zeptat jestli jsi to zkoušela i bez toho mléka myslíš, že se mi to bez něj povede ?:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zkus, a když bude těsto moc husté a nebude chtít držet pohromadě, můžeš přidat mléko. Nevidím důvod proč vynechat mléko, nemusí být kokosové, stačí kravské nebo pokud nepoužíváš, jakékoliv rostlinného původu.

      Vymazat
    2. Ahojky ;)) Tak už mám hotovo nakonec úplně bez mléka zdálo se mi to ok :)) Trošku se mi to sice připeklo ;D, ale už se těším až ho na snídani ochutnám :))

      Vymazat
  12. Prave sa mi pecie, som zvedava :) Zuzana

    OdpovědětVymazat
  13. Úžasný recept :) Přidala jsem do těsta ještě jeden rozmačkaný banán, plátky mandlí a pekla jsem to v porcelánových formičkách na muffiny jelikož nemáme formu na chlebíček. A dopadlo to skvěle! :) Děkuji za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak s banánem a mandlemi to musela být pecka, miluji kombinaci banán s kokosem :-)

      Vymazat
  14. Ahoj Luci, dnes nam prijela navstveva s bezlepkovou dietou, tak jsem zkusila upect tenhle chlebicek a musim se priznat, ze jsem od toho moc neocekavala :) Nicmene, misto mleka jsem pridala bily jogurt a do testa nakrajela svestky, protoze jich mam prebytek a bylo to vyborne! Svestky krasne pusti stavu, takze chlebicek neni vubec suchy, naopak z nej udela spise tu "vlhkou" buchtu :)
    Takze diky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé ani nevíš, jak mě těší, že jsi jej zkusila :-) není vůbec suchý, ani bez ovoce, jak by se mohlo zdát, ale věřím, že se švestkami musí být ještě o hodně lepší :-)

      Vymazat
  15. Ahoj ;) dnes jsem zkoušela poprvé a musím říct, že chlebíček je vynikající. Mám bezlepkovou dietu, tak mi udělalo radost, že tu je spoustu receptů bez mouky. Už se těším až vyzkouším další recepty ;)) Díky za skvělý blog! :)

    OdpovědětVymazat
  16. dlouho jsem měla tento recept uložený k vyzkoušení, konečně jsem se k němu dostala. První kousek mi moc chutnal, ale s každým dalším mi chutnal míň a míň, až jsem byla nakonec ráda, že ho bylo tak málo, pač jsem měla problém to dojíst. Manželovi ani synovi to nechutnalo. Ale v kombinaci s marmeládou se to vcelku dalo. Ale nevadí, sto lidí sto chutí, budu zkoušet dál Tvoje recepty a určitě narazím zase na nějaký vynikající i pro tu naši rodinu :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem ho dělala potřetí a tentokrát jsem do těsta přidala drcené lískové oříšky, kousky hořké čokolády, proložila plátky banánu a na přání pak hotový přelila vanilkovým pudinkem, tak uvidím ráno u snídaně, až ho nakrojíme, ale myslím, že opět nezklame! :-)

      Vymazat
  18. super! popravde som sa trochu bal, ze sa to neupecie ale opak je pravdou a chlebik je uzasny! ja som tam pridal trochu kokosoveho mlieka a kusky horkej cokolady, mmmm ;p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak s kokosovým mlékem musí být ještě lepší :-)

      Vymazat
  19. Hledala sem těsto na malý dortový korpus bez mouky a narazila sem na tento recept. Jelikož sem se bála, že mi těsto nevzejde tak jak potřebuju oddělila jsem si žloutky od bílků a přidala špetku kypřícího prášku. Nakonec jsem vmíchala sníh a korpus byl vynikající a celkově dort byl vynikající. Jako náplň jsem použila pudink s příchutí hořká čokoláda smíchaný s tvarohem a tvarohovo-banánovou. Takový lehký letní dortík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že korpus se tak vydařil a nebojíte se experimentovat, i když kupovaným pudinkům nefandím :-)

      Vymazat
  20. Vyzkoušela jsem a je opravdu výborný. Dala jsem více medu (4 lžíce), na nás by to bylo málo sladké :o) Příště vyzkouším přidat místo jednoho vejce banán ;o) Moc díky za tyhle prima recepty.

    OdpovědětVymazat
  21. Jelikož jsem dělala kokosové mléko a zbylo mi hodně drtě a přišlo mi ji líto vyhodit, dala jsem ji do tohoto receptu. Trošku jsem měla opačný problém, těsto bylo hodně tekuté, tak jsem dosypala ještě strouhaným kokosem, mléko jsem nedávala vůbec a výsledný chlebíček také luxusní.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)