Co si budeme povídat, italské risotto je úžasné, lahodné, krémové, plné chutí, na jazyku se rozplývající... a mohla bych pět ódy do aleluja, prostě jsem mu propadla, ale i když je z poctivých surovin, není to žádná "dietka". Proto je tu jeho lehčí variace, o nic méně chutnější. Vhodná třeba pro ty, co se večer vyhýbají přílohám, nemají rádi nebo nechtějí jíst pořád saláty, touží po změně nebo prostě hlídají linii do plavek...
Květákové risotto (2 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 menší květák
- 50 ml bílého vína
- 500 ml vývaru
- 4-5 žampionů
- sůl
- parmazán
- pažitka
Nejdříve jsem si na struhadle nastrouhala syrový květák (na hrubo). Na olivovém oleji jsem si dozlatova osmahla cibuli a přidala květák, míchala jsem, aby se květák obalil olejem s cibulkou. Vlila jsem víno a chvíli míchala, dokud jej nevsákl květák. Poté jsem přidala první várku horkého vývaru. Opět míchala, dokud se nevstřebal a tak pokračovala, dělala jsem asi šest "koleček", dokud jsem nespotřebovala všechen vývar. V polovině jsem přidala žampiony očištěné a nakrájené na tenké plátky. Nakonec jsem osolila a odstavila z plotny. Přidala parmazán, pažitku a přiklopila pokličkou, aby se chutě propojily. Servírovala jsem ozdobené pažitkou a hoblinkami parmazánu.
Risotto doporučuji spíše jako přílohu k masu, rybě..., přece jen je květák zelenina a příliš nezasytí. Mně osobně risotto chutnalo, ale mám ráda obecně květák. Můj spolustrávník ho nechtěl ani ochutnat, protože je to prostě květák. Tak zkuste zahodit předsudky a třeba Vám zachutná v této podobě :-)
Dobrou chuť :-)
vypadá moc dobře, někdy si to večer udělám, protože přílohy ani pečivo si na večeři moc nedávám:)
OdpovědětVymazatjá taky ne, ale jsem salátová, takže večeře mám většinou vyřešené :-)
Vymazatšla by i brokolice místo květáku? zbyla mi a o víkendu vařím pro jednoho, tak bych ji mohla zužitkovat:) jinak recept vypadá moc pěkně, musím zkusit
OdpovědětVymazatjasný, taky na mě ještě jedna čeká, tak jsem přemýšlela, že zkusím s brokolicí :-)
Vymazatjé...zrovna dneska jsem si taky udělala, ale podle jiného receptu :) Tenhle vypadá hodně lákavě, určitě musím někdy vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat na recept? :-)
VymazatJa nemám rada ryžu, ale vždy som tak trochu závidela ostatným, keď ju pripravovali, že to ide na milión spôsobov. Nahradiť ju květákom je famózna myšlienka a určite to raz skúsim
OdpovědětVymazatani risotto? to je super!
Vymazatoch mnam,to vyzera vyborne!milujem rizoto vseho druhu!:)))
OdpovědětVymazatjá taky :-)
VymazatVypadá báječně... Risottu jsme taky poslední dobou podlehli :) České "rizoto" už nechci nikdy vidět! :P
OdpovědětVymazatjá taky ne, nedá se vůbec srovnávat :-)
VymazatDobře, tak chvilku mi trvalo, než jsem si uvědomila, že tu rýži tam asi nenajdu..:D
OdpovědětVymazatv tom je ten trik :-D
VymazatTo vypadá skvěle, brzy vyzkouším ;)
OdpovědětVymazatbudu jen ráda :-)
VymazatItalský risotta miluju, narozdíl od takových těch českých napodobenin-patlanin ve stylu "co dům dal". Určitě to vyzkouším, vypadá to moc dobře!
OdpovědětVymazattěm českým jsem po ochutnání italského dala sbohem :-)
Vymazatnedávno jsem dělala rizoto s červenou řepou a byla to lahůdka. Květák taky miluju, takže se určití na můj seznam brzo uvařených receptů. :D:))
OdpovědětVymazats řepou mám taky ráda, je tu i někde recept :-)
Vymazattak zrovna objedvam tve rizoto a musim rict ze je naprosto dokonale :)
OdpovědětVymazatDnes jsem ho udělala celé rodině k večeři a strašně moc jsme si všichni pochutnali, bylo to výborné. Díky moc za skvělé recepty, mnoho jsem jich už zkusila a ještě plánuju zkusit:)
OdpovědětVymazatJá tě prostě asi miluju:-)...a květák taky,zítra na véču je to jasný....škoda,že jsem na tebe nenarazila dřív:-(...moooc děkuju za tvoje recepty...
OdpovědětVymazat