Pečení bez mouky...lněné bulky

Nedávno jsem přemýšlela nad tím, jak se vyvíjí můj vztah k jídlu. Když jsem začínala psát blog, bylo pro mě vrcholem zdravého vaření výměna bílé mouky za celozrnnou variantu. Postupně jsem začala experimentovat s různými druhy, míchat směsi, mixovat ovesné vločky na mouku. Pak přišly na řadu ořechy. Postupně jsem se snažila omezovat ve stravě jakoukoliv mouku. Do popředí se dostaly ořechy, které si doma melu. 





U sladkých dezertů je to snadné, mouku nahradím mandlemi či jinými pomletými ořechy. Ale jak na pečivo? Viděla jsem řadu paleo receptů z mandlové mouky, kokosu, oříškového másla, ale zatím jsem neměla odvahu, protože si pořád představuji, že chléb musí být sladký. A tak jsem začala pátrat, jak se dopracovat takového pečiva. Výsledek je tady...





Lněné bulky I. (z mikrovlnky)

Inspirace: http://www.food.com


  • 4 lžíce lněných semínek
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce





Nejprve jsem si semínka rozdrtila ve hmoždíři. Poté je smíchala s práškem do pečiva, solí, rozpuštěným máslem a vejcem a důkladně promíchala. Nechala jsem pár minut odstát. Poté jsem přelila do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby a dala ohřívat asi na 3 minuty. Průběžně jsem kontrolovala, aby bulka byla hotová. Poté jsem nechala vychladnout, překrojila a plnila.


Sice nejsem velký fanda vaření v mikrovlnce, ale jako nouzovka jednou za čas, kdy fakt přiběhnete domů hladoví a doma nic k jídlu...



Lněné bulky II. (pečené)

Inspirace: http://kathdedon.wordpress.com


  • 6 lžic lněných semínek
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 vejce



Opět jsem si ve hmoždíři roztloukla lněná semínka. Smíchala s práškem do pečiva, solí, olivovým olejem, vodou a vejcem. Přelila jsem do nádoby vyložené pečícím papírem či vymazané  a nechala pár minut stát. Dala jsem péct na 20 minut na 180 stupňů. Nechala vychladit a vyklopila. 







Z uvedeného množství surovin mi vyšla jedna porce. Bulky byly krásně měkké, takové lehké, nadýchané, konzistencí bych je přirovnala spíše k vece než celozrnnému chlebu. Chuťově byly velmi podobné. Zatím jsem je tedy nezkoušela rozpéct do toustovače, jak je u mě zvykem, ale věřím, že to nebude dlouho trvat. 

Co se týká surovin, je důležité lněná semínka rozdrtit. Už jsem to psala dříve, bez rozdrcení je naše tělo nedokáže využít a jen námi projdou. Nechtějte si práci ulehčit a koupit už drcená, lněná semínka jsou velmi náchylná ke žluknutí.




Bulky jsou super rychlovka, když nemáte doma ani kousek pečiva z pár surovin. Předpokládám, že máslo (olivový olej), vejce najdete doma vždy. A tak rada na závěr, mějte doma železnou zásobu lněných semínek!



69 komentářů:

  1. Výborně, mám zásobu lněných semínek, nevěděla jsem co s nimi :) Opět super (rychlý a jednoduchý) recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klidně pošli nějaký k nám, tady je furt nedostatek oříšků a semínek :-)

      Vymazat
  2. myslíš, že bude vadit, když do toho mikrovlnkového receptu dám místo másla olivový olej?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nezkoušela jsem, ale mělo by to jít. Určitě bych ale použila poměr ingrediencí u pečené varianty (6 lžic semínek + 2 lžíce oleje)

      Vymazat
  3. Tak ty jsou perfektní! Dělávám podobné, prakticky tedy stejné, ale z mletých mandlí :) Nenapadlo mě použít lněná semínka. Mám doma už přímo drcené, takže i tyhle bulky určitě vyzkouším :) Tu mandlovou jsem měla zrovna dneska na večeři :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na mandlové jsem zatím neměla odvahu, ale výhledově se určitě chystám :-)

      Vymazat
    2. já už jsem to prubla a je to moc dobré

      Vymazat
  4. vůbec si neumím představit tu chuť pečiva z oříšků nebo semínek, ale ty nebo třeba Beautygloss to tolik chválíte, že na tom asi něco bude :) musím sebrat odvahu a zkusit to:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na oříšky se teprve chystám, přece jen je mám spojené se sladkou chutí, takže jsem sama zvědavá na tu chuť, ale semínka se osvědčila :-) příště zkusím ze slunečnicových.

      Vymazat
  5. Tak tenhle přístup a šikovnost obdivuju ... a vypadá to krásně.

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je super! nějakou dobu mám doma lněné semínka a nevěděla jsem co s nimi...to vyzkouším možná ještě dneska...nevíš jak bych je mohla rozdrtit když nemám hmoždíř? zvládne to mixér?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to mixérem zkoušela a moc mi to nešlo. hmoždíř byl lepší.

      Vymazat
  7. Miluju ty tvoje recepty bez mouky. více takových!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bude neboj, pracuji na dalším pečivu a koláč je již upečený :-)

      Vymazat
  8. No to je uplne perfektni! Ja si vubec nedokazu predstavit tu chut, ale dnes odpoledne to vyzkousim! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to vypadá úžasně :-) Hned zítra se do toho pustím :-)

    OdpovědětVymazat
  10. peču si lněný chléb, úplně stejně jen větší množství do formy na biskupský chlebík. Dělám ho každou neděli ale většinou už je ve středu snězený :) Oříškové pečivo je o dost lepší a voňavější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na ten chléb se taky chystám, našla jsem ho na blogilates, plánuji ho opéct v týdnu, tak snad bude chutnat jako bulky.

      Vymazat
    2. Bulky mě moc zaujaly, vyzkouším. :) A určitě bych výhledově uvítala i recept na chléb. :))

      Vymazat
  11. Ahoj, jsi skvělá! Tvoje fotky, recepty, celkový přístup k jídlu...Paráda! Na tvůj blog chodím pravidelně i víckrát denně a očekávám každý další recept! Jsi pro mě český Jamie Oliver v ženské podobě, fakt! Tuto bulku si půjdu za chvilku "umikrovlnkovat", pokud mi to u nás projde (nevyhoříme a tak, znáš to :D).
    Vím, že bych to mohla udělat sama, ale já jsem na počítání hrozný kopyto (a myslím, že ty jsi v tom už zběhlá),tak jsem se tě chtěla zeptat, jak zhruba vycházejí ty bulky cenově? Oproti těm normálním celozrnným...

    Spoooustu úspěchů do budoucnosti a zdraví zdar! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, nejdřív děkuji moc za komentář a kompliment, Jamieho mám hodně ráda :-)
      Co se týká bulek, tak v prvé řadě, pokud mluvíš o těch klasických tmavých kaiserkách, které koupíš v marketu, to bych vůbec nesrovnávala, ty jsou pouze dobarvené, aby vypadaly zdravě. Vlastně jsem nenašla pořádné kupované pečivo, které by mi 100% vyhovovalo. Když tedy vezmu náklad na lněnou bulku, tak 1 vejce 3-4 Kč, pokud nemáš domácí, + lněná semínka (10 Kč/100 g) tak dejme tomu 5-7 Kč.

      Vymazat
  12. Určitě zkus i ten z mandlové mouky (nebo z jiných oříšků třeba kešu) na ten anglický paleo muffin, který jsem přidávala, je fakt úžasnej :)) A tyto vypadají taky skvěle, jen ta lněná semínka mi moc nechutnají, jednou jsem z nich už něco zkoušela dělat a nic moc. Ale taky jsem je nerozdrtila no, to může být taky tím :D A souhlasím s tím, že tyto muffiny/housky z oříškových mouk jsou krásně měkké a nadýchané, daleko lepší než obyčejné rohlíky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem dnes zkusila ze slunečnicových semínek a moc dobrý :-) vidím to tak, že v následujících týdnech budu zkoušet všechny oříšky, co se mi dostanou pod ruku, potřebovala bych nějakého velkododavatele, protože ta moje spotřeba ořechů a semínek, to je hrůza.

      Vymazat
  13. rozhodně ukládám a až nebude pečivo, zaútočím!

    OdpovědětVymazat
  14. dneska byl ten den kdy doma nebylo žádné pečivo a já nevěděla co ke svačině , tak jsem zkusila první variantu a super,dala jsem si jí s borůvkovou marmeládou a tvarohem:) chutnají mi a určitě si ještě někdy udělám. díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na sladko jsem zatím nezkoušela, ale snad se taky brzy dostanu. jsem moc ráda, že chutnají :-)

      Vymazat
  15. Odzkoušeno, vynikající, pochvala pro tebe ;)
    Nevím ale jestli mám špatnej hmoždíř, špatnou techniku drcení nebo sem špatná já...prostě sem to drtila celkem 30 minut xDD Nemáš ňákej typ nebo popis, jak to děláš ty? :))

    Moc dík, Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já to taky neměla podrcený za pět minut :-) osvědčilo se mi drtit po menších částech.

      Vymazat
  16. Ahoj, prosim te, nevis, co by se mohlo pouzit misto toho vejce? Jsem alergicka na nej, diky. Jinak mas to tu super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak vím, že se používá jako substitut vejce 1 lžíce lněného semínka + 3 lžíce vody rozmíchané, ale nezkoušela jsem, takže nezaručím, že bude fungovat.

      Vymazat
  17. Moc děkuji za recept :)

    Chtěla jsem se jen zeptat, v jaké nádobě to pečeš, ráda bych je vyzkoušela, všechno mám doma, jen si nějak nevím rady, do čeho to vložit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do trouby mám malé zapékací mističky trošku větší jako na creme brulee a tu mikrovlnkovou verzi jsem dělala v hrnku, menší misce... záleží, co chceš za tvar.

      Vymazat
  18. Super recepty... zkusím. Jen vypustím mikrovlnku, která ničí vitaminy. A prášek do pečiva bych nahradila jedlou sodou. Jelikož je nestravitelný a ukládá se ve střevech :) Ale jinak palec nahoru.

    OdpovědětVymazat
  19. Vyzkoušela jsem bulky podle receptu II, ale "upekla" jsem je v mikrovlnce. No, jedlé to bylo... :-) Vyzkouším to ještě upéct v troubě.
    A lněné semínko jsem bleskurychle umlela v elektrickém mlýnku na kávu.

    OdpovědětVymazat
  20. Já jsem zkusila ten prví recept do mikrovlnky a někde asi dělám chybu, bo když jsem to vyklopila z misky, tak jsem ve spodní části bulky měla jakoby vaječnou omeletu :D ale promíchávat to během pečení je asi blbost, že? Ale jinak chuťově je moc dobrá, lněné semínko jsem zkusila poprvé a ještě k tomu přidala špetku oregana :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. musela jsi málo promíchat před pečením a nedopekla jsi ji, proto ta omeleta, každá mikrovlnka je jiná, tak to chce zkoušet :-)

      Vymazat
    2. Super, děkuju, příště už se snad povede :)

      Vymazat
  21. Recept super, jen se mi to nějak nenadýchalo - neděláš Lucko z těch vajec sníh? Nebo já nevim, čím to je...

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj,super recept...:) Nevíš kolik by zhruba mohla mit KJ ta verze z mikrovlnky..?Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, nepočítám KJ, hledím spíš na složení :-) ale nebude vůbec těžké spočítat, pokud na tom trváš, je to jen pár surovin.

      Vymazat
  23. Zdravim, tak jsem vcera vecer vyzkousela, ale vysla mi michanice vajicka+lneneho seminka. Bulku (jako pecivo) to nepripominalo ani nahodou. Kdyz se clovek zakousl, citil v puse jen seminka a vajicko. Delala jsem pecenou variantu a netusim, kde se mohla stat chyba, protoze bananovo-mandlove muffiny ve stejnou dobu dopadly naprosto famozne :-) Luci, jak to ma chutnat? Diky, Pavlina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako lněné bulky :-) těžko se to popisuje, konzistence není jako klasický chleba, spíš bych bulky přirovnala k vece, jsou takové měkoučké díky vajíčku. Ale píšu o tom i v přípěvku... Jinak nevím, kde se mohla stát chyba, můj výsledek je na fotce, možná je zádrhel ve velikosti vajec...

      Vymazat
    2. Perfektní recept pro milovníka pečiva, který se snaží omezit konzumaci mouky. Byly výborné, děkuju!:-)

      Vymazat
  24. Ahoj Luci, prave jsem dostyly emailem odkaz na tvuj blog a jsem unasena,nevim co zkusit driv. Ale uplne nejprve bych te chtela vyzpovidat o tom jake pristroje , tj mlinky,mixery a pod mas a potrebujes na toto tve uzasne tvoreni. Do ted mame vysazenou mouku a kdyz tak pecu kvaskovy chleb ci rohliky,mlecne vyrobky nesmime a maso jsme razantne omezili,tkaze tvuj webik mi prisel jako na zavolanou. Jen doted hodne narazim na to ze spoustu veci nejsem schopna zpracovat. Snad mi s vyberem pomuzes inspirací.
    Diky moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám žádné spešl přístroje. Na všechno si vystačím s tyčovým mixérem, hmoždířem a mlýnkem na ořechy. Do budoucna plánuji investici do odšťavňovače, na něm si budu dělat i ořechová másla a jinak možná mixér typu vitamix nebo rotobot kitchen aid, ale to je zatím ve hvězdách...

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  25. Nedalo by se to udělat i bez vajíček.? :D
    Jinak vypadají moc krásně, a určitě musí i moc dobře chutnat.!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak Vám to bude držet pohromadě?

      Vymazat
    2. Zkusila jsem variantu do trouby...jsou moc dobre!Jen muj syn nesmi vejce,takze dalsi pokus hodlam udelat bez vejce a zkusim nahradit hraskou ;) jo a ja to pekla ve formena muffiny, z porce na 2 bulky jsem mela 6 minibulek ;) moc fajn.
      Variantu z mikrovlnky dost nechapu,clovek,ktery chce jist zdrave,urcite nepouziva mikrovlnku...
      Ale jinak velky palec nahoru!

      Vymazat
    3. pak jste pravděpodobně nečetla celý příspěvek...

      Vymazat
  26. Dobrý den. Mám dotaz: to sú myslené polievkové lžice másla? Zdá sa mi to vela na jednu porci. Bulky boli moc mastné. Prípadne možem použit kokosový olej?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pak samozřejmě másla uberte... kokosový olej by šel.

      Vymazat
  27. Super recept, skvělé nápady, zrovna se snažím držet spíš bez mouky a tohle je úplně perfektní, jen mi prosím poraď, jak z toho uděláš takovou pěknou housku? To je to těsto takové husté, že z něj prostě uděláš na plechu "bochánek"? :D Děkuji Ti za rady a skvělé nápady! :)

    OdpovědětVymazat
  28. Tak nevím kde se stala chyba, zřejmě asi moc mouky, bylo to tvrdé jako kámen a nedalo se to jíst, možná to bylo tím, že jsem použil mouku z lněných semínek a ne drcená lněná semínka. Ale v jiném receptu jsem si všiml, že se to dá zaměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je možné, já je měla právě moc měkké, spíš jako veku díky vajíčku.

      Vymazat
  29. tak jsem to zkoušela, protože mě recept velmi zaujal, že je bez mouky a že je to rychlé v mirkovlnce,ale bohužel se to vůbec nepovedlo, bylo to pěkně hnusné..tvrdé, hořké a slané :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě mrzí, já neměla s receptem problém, jinak bych jej nezveřeňovala.

      Vymazat
  30. Dnes jsem vyzkoušela verzi z mikrovlnky a naprosto BOŽÍ! Akorát jsem místo másla dala lžíci olivového oleje ;) Myslíme, že když bulky udělám den dopředu, budou dobré i další den? Díky za odpověď =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)