Salát s lososem, cizrnou a pomerančem

Občas se mi stane, že nemám chuť na klasický oběd v podobě masa + přílohy. Mám chuť na něco lehčího, co člověka tolik nezaplácne, že by se nejradši natáhl.... nebudu to dále natahovat, stejně všichni už víte, jak miluji saláty. 





Když už volíme salát k obědu, měl by být vydatnější. Přece jen máme před sebou půl dne. Mnohé z nás ještě čeká škola, práce, cvičení... To si vyžaduje ještě spousty energie. Výborným zdrojem energie jsou právě luštěniny, tentokrát tedy cizrna...



Salát s lososem, cizrnou a pomerančem (1 porce)

Inspirace: Albert 08/2011


  • 50 g cizrny (1/2 plechovky)
  • cca 50 g špenátu 
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 filet z lososa
  • sůl, pepř
  • 1 pomeranč


Dresink

  • 50 g bílého jogurtu
  • pár kapek pomerančové šťávy
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry
  • 1 lžička kopru
  • sůl, pepř


Předem jsem si namočila cizrnu a uvařila. Kdo se nechce zdržovat, volí cizrnu z plechovky, kterou nechá pouze okapat. Lososa jsem si omyla, osolila, opepřila a na kapce olivového oleje opékala z obou stran. Stačí pár minut, aby jste jej zbytečně nevysušili. Mezitím jsem si omyla špenátové listy, pomeranč oloupala a zbavila bílé slupky. Na dresink jsem si smíchala jogurt s pomerančovou šťávou, kůrou, koprem, solí, a pepřem. Na talíř jsem naservírovala špenátové listy, pomeranč, cizrnu, na kousky natrhaného lososa a přelila dresinkem. 





Takový salát je pro mě ideální variantou, když není příliš mnoho času a přesto se nechci odbývat. Vím, že se mi to kecá, ale stojím si za tím, že bychom si měli najít čas, na chvilku vypnout, zastavit se a v klidu se najíst.  Neříkám hodovat o třech chodech půl dne. Ale není nic horšího než jíst za pochodu ve stresu... Možné pro někoho klišé, ale tělo je naše investice, o kterou když budeme pečovat, vrátí nám to.




Dobrou chuť :-)








15 komentářů:

  1. Upřímně, lososa jsem měla asi 1-2x v životě. Nemám ale ráda kombinaci sladké - slané, takže pro mě bez pomeranče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to já bych mohla lososa klidně obden. Mně sladko-slaná kombinace taky nikdy nebrala, ale už jsem jí přišla na chuť :-)

      Vymazat
  2. vypadá to na zajímavou kombinaci, ten pomeranč by mě asi nikdy nenapadl přidat;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no já ráda přidávám do salátů ovoce, ale ne každýmu to sedne :-)

      Vymazat
  3. Mňam, hned bych si dala. Kde kupuješ takového pěkného lososa? U nás mají vždycky jen chcíplotiny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nechávám si ukrát v úseku čerstvých ryb (tenhle je z Tesca), je lepší jak mražený.

      Vymazat
  4. Pročítám si tu už asi hodinu tvoje recepty a musím uznat, že jsou všechny naprosto dokonalé. Získala sis moje srdce (a nejen srdce) ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé to mě těší, ráda čtu tvůj blog :-)

      Vymazat
  5. vypadá výborně! jak z nějaký špičkový restaurace :D a hlavně LOSOS! ♥ lososa jsem už tak dlouho neměla :( ten salát bych snědla hned! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky ne, proto jsem si tak pochutnala :-)

      Vymazat
  6. Já v podtsatě nevim k čemu je ta cizrna dobrá, sice jsem něco přečetl na www.cizrna.com

    ale stejně nic moc o ni nevím, jak to chutná? :D
    k čemu to je dobrý?

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to famózně! :)

    http://spolecnacesta.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, miluju cizrnu.... :). Akorát mě z toho trochu mrazí, zrovna jsem se začala zajímat o trávení a metabolický procesy, a různý druhy bílkovin a kyselý jídlo v jednom pokrmu mě to trochu děsí :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)