Perníkové smoothie

K něčemu se Vám přiznám, miluji seznamy, plány, tabulky, lístečky s odrážkami... Strašně ráda si sepisuji, co musím během dne udělat a pak jen radostně odškrtávám... (horší, když nesplním, co si naplánuji)




Takže nebude asi překvapením, že jsem si založila takový deníček, kam si píšu všechny recepty, které prostě musím uvařit, nápady, plány, vize pro blog atd. Vše třídím do kategorií podle surovin, chodů, zdrojů, opatřuji barevnými štítky... Občas si připadnu jako Monika z Přátel... Ale abych se dostala k věci, tohle smoothie čekalo v kategorii "uvařit nejdřív" snad od Vánoc, většina jídel byla uvařena, podtržena zvýrazňovačem, jenom smoothie tam tak osamoceně čekalo a konečně na něj došla řada...



Perníkové smoothie

  • 1 banán (mražený)
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškát. oříšku
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 100 g bílého jogurtu
  • voda









Příprava naprosto jednoduchá, opět :-) Banán jsem si nakrájela na kolečka, zabalila do sáčku a dala mrazit na hodinku, dvě. Ale je úplně jedno, jak dlouho jej mrazíte. Když mám doma banán, který vím, že nespotřebuji, hodím jej do mrazáku a vím, že se bude hodit. Chvíli před přípravou jej vytáhnu, aby trochu povolil. Do vysoké nádoby jsem tedy dala banán, mletou skořici, muškátový oříšek, hřebíček, kousek čerstvého zázvoru, bílý jogurt. Rozmixovala jsem tyčovým mixérem a doplnila vodou do požadované konzistence. Přelila jsem do sklenice a na závěr posypala skořicí.




Samozřejmě si můžete práci ulehčit a použít perníkové koření, ale já mám prostě lepší pocit z použití jednotlivých surovin. Stejně nemusí být banán mražený, ale mám ozkoušeno, že dodá smoothie úplně jinou texturu, podobnou ovocné dřeni a to bývala dobrota za dětských let. Takže pokud mám k dispozici, volím do smoothie alespoň jeden druh mraženého ovoce. Když dělám smoothie s banánem, obvykle nedoslazuji, protože je banán sám o sobě dost sladký. Bezvadnou chuť dodá také hroznové víno. A teď bych ráda tipy od Vás, tak sem s nimi :-)



30 komentářů:

  1. Mňam:) tekutý perník:D
    Já jsem stejná jako ty:) Můj pokoj se ted změnil v jeden velký seznam/tabulku. Maturuji a tak mám na každý předmět jinou tabulku s barevným značením..do toho na cvičení atd..:D

    OdpovědětVymazat
  2. nééé co mi to děláš!!! zrovna dneska jsem na blogu vychvalovala tvé mrkvovo-pomerančové smoothie (http://jina-blog.blogspot.cz/2013/03/taaak-pro-vsechny-vyznavace-zdraveho.html) a myslím, že za týden budu chválit toto:dDD

    OdpovědětVymazat
  3. Hehe jsem stejný blázen do seznamů! :D Taky mám seznam na každý den. A seznam s recepty co musím udělat mám taky! A ty hotové si barvím jinou barvou :) Mám seznam na knížky co chci přečíst, ty co jsem četla, filmy co musím vidět, místa který chci navštívit a tak dále :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mám seznamy na filmy, knížky a místa naštěstí ne, to bych se tu už nepohnula :-D

      Vymazat
  4. supr, tak to půjde taky do mého seznamu! :-) jsem v tomto stejná jako ty, dělám si seznamy na vše, co mám nakoupit, co mám uvařit, co mám uklidit a když jsem chodila do školy, tak jsem si psala plány dne, i na svaťák a na státnice jsem měla podrobný plán. Takže naprosto rozumím :-)
    Už jsem zkoušela tento týden Tvoje zelené smoothie, akorát jsem teda doma nenašla nic zeleného :-D takže to asi moc zelené smoothie nebylo, neva příště.
    Jinak já teda suroviny nedávám mrazit, když to není bezpodmínečně nutné, takže jsem dala banán nemražený a naopak jsem pak přidala kostky ledu a bylo to supr, dík za recepty, určitě zkusím i toto smoothie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky si vždycky naplánuji, co se musím v jednotlivých dnech naučit, abych vše zvládla :-)

      Vymazat
  5. a jéje, další vynikající smoothie, který musím vyzkoušet. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  6. Tolik skvělých chutí, vypadá to lákavě :) S lístečky a plánování to mám úplně stejně, ale většinou taky spoustu receptů, co chci udělat HNED odkládám opravdu dlouho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. když ono je všude tolik inspirace :-) to je pak těžké rozhodování, co uvařit

      Vymazat
  7. já tak zbožnuji ty tvé recepty! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky dělávám a je to opravdová mňamina, to můžu potvrdit.)

    OdpovědětVymazat
  9. perníkové koření moc ráda používám. Je to taková stálice sice ne jako třeba vanilka, kakao nebo skořice, ale je skvělý. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý koktejl, ops smoothie, s příchutí perníku jedinečné...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zase trošku něco jiného než klasické ovocné :-)

      Vymazat
  11. Můžu se zeptat, v čem je lepší mražený banán než normálně čerstvý? Udělá to ve smoothie nějaký rozdíl? Díky moc

    OdpovědětVymazat
  12. Tak dost :)) Tvůj blog jsem našla náhodou, ale už asi rok sem pravidelně docházím pro inspiraci k zdravému stylu. Pořád jsem to odkládala, ale nastal čas, kdy se zkrátka musím přihlásit k odběru! :3 Hodně štěstí s blogem a jen tak dál! ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Smoothie nemám nikdy dost a hlavně v letních měsících, kdy je v obchodech a na farmářských trzích spousta čerstvého ovoce a zeleniny. Mám ráda jak českou klasiku v podobě třeba jahod, ale ráda ochutnávám i něco exotičtějšího. V poslední době se snažím žít zdravě a mám radost, jak mi to jde i díky portálu , kde jsem našla spoustu užitečných rad, tipů a také receptů.

    OdpovědětVymazat
  14. Dostal jsem přesně tenhle nápad a tak kontroluju, kolik dalších lidí na internetu to taky napadlo. Chci místo banánu zkusit použít hrušku a švestky, protože obecně k perníku jdou skvěle povidla a ke skořici zas hruška. Kdyby člověk chtěl doslazovat, tak nejlépe asi medem nicméně jak píšete, bude to sladké dost. Taky pokuď by si člověk chtěl udělat alkoholickou variantu, tak asi může přidat rum, pak z toho vznikne perni-colada. Zázvor mám rád, takže ho taky plánuju použít ale asi né každý ho má rád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mimochodem dokážu si představit v zimě i teplou variantu. Třeba bude lepší než svařák.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)