Žampiony Portobello plněné kuskusem

Na mém seznamu potravin, které chci ochutnat, se skvěly i žampiony Portobello (steakové žampiony). Obecně hříbky a žampiony, ať už obyčejné či hnědé, můžu, takže jsem neměla strach, že koupě těchto obrů budou vyhozené peníze a žampiony poletí do koše. 







Portobello dnes už pořídíte ve skoro každém větším marketu. Viděla jsem je v Kauflandu, Albertu i Tescu, cenově jsou také přijatelné. Jejich využití je široké. Já je tentokrát tedy plnila kuskusem, ale příště bych z nich ráda udělala burgery, marinovala k polentové kaši a taky naplnila sýrem....  a teď už recept...


Žampiony Portobello plněné kuskusem (2 porce)

Inspirace: Gurmet 9/2012



  • 2 ks žampionů Portobello
  • kousek másla
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 malé žampiony
  • sůl, kmín
  • 60 g celozrnného kuskusu
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 2 sušená rajčata
  • čerstvá petrželka


Cibuli jsem oloupala a nakrájela na co nejmenší kousky. Zpěnila jsem ji na másle a na minutu přidala na tenké plátky nakrájený česnek, poté přišly na řadu očištěné a na drobno nakrájené žampiony, osolila jsem a posypala kmínem. Míchala jsem do změknutí. Poté jsem přisypala kuskus, zalila vývarem stáhla z ohně a pod pokličkou nechala vstřebat tekutinu. Mezitím jsem si žampiony Portobello očistila a dala předpéct do trouby asi na pět minut. Ke kuskusu jsem přimíchala pokrájená sušená rajčata. Vytáhla žampiony z trouby, naplnila kuskusem a dala zapéct na 10-15 minut. Před podáváním jsem ještě posypala čerstvou petrželkou.





Dobrou chuť :-)


Znáte žampiony Portobello? Chutnají Vám? Máte osvědčený recept? Jak je upravujete?



22 komentářů:

  1. Nádhera! :) Já prostě vezmu a koupím žampiony, nikdy mě ještě nenapadlo se podívat na jejich "přízvisko"

    OdpovědětVymazat
  2. Dělala jsem včera zapečené s kuskusem a tempehem, předevčírem zapečené s čočkou (konzerva) a rajčetem, cibulkou a kys. zelím. Moc dobré variace to byly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za tipy, určitě časem zkusím, ta čočka mě zvlášť zaujala :-)

      Vymazat
  3. Tenhle typ žampionů mám moc ráda, občas si je kupuju :) Recept mi kápl do noty (domácích surovin), takže se určitě blíže seznámíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyrobeno :)
      http://rumenkarulandska.blogspot.cz/2013/03/zampiony-zapecene-s-kuskusem-zeleninovy.html

      Vymazat
  4. Ještě nikdy jsem je nedělala a ani v obchodech jsem je neviděla. Tvůj recept mě ale fakt zaujal, budu muset vyzkoušet! Obsahují všecho, co mám ráda, takže moc děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není vůbec zač, jsem jen ráda, když někoho inspiruji a recept vyzkouší.

      Vymazat
  5. Já miluju portobello burgery... je to dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že hříbky nejím a kuskus mi moc nechutná...:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem se ti tentokrát do chutě netrefila :-) třeba příště

      Vymazat
  7. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.

    OdpovědětVymazat
  8. díky za tip! V obchodě jsem už Prtobella viděla, ale nevěděla jsem jak s nimi naložit, takže recept určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam, tak tohle musím ochutnat! Obojí miluji a takto ochucený kuskus si často dělám ke svačince,ale nenapadlo mě naplnit jím houby...Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky máme rádi takto upravený kuskus, v podstatě ho ani jinak nejíme.

      Vymazat
  10. vypadá to báječně, škoda, že jsem zrovna koupila malinké žampiony

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že by to šlo i s klasickými žampiony, jen se budou péct kratší dobu.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)