I když se kouknu na množství receptů, které jsem již na blogu publikovala + další obrovské množství, které jsem nepředstavila, pořád si připadnu jako kuře, začátečník, který si netroufá tvrdit, že umí vařit a kdo ví, jestli na to někdy najdu odvahu. Světových kuchyní, receptů, nápadů je takové kvantum... Mám pocit, že nemůžu nikdy uvařit vše, co bych chtěla, i kdybych tu strašila do 150 let. Proto mi přijde občas úsměvné povzdechy mnohých, že nevědí, co vařit.... Porozhlédněte se kolem, tolik kuchařek, novinové stánky plné časopisů, Internet, zkuste uvařit, co jste ochutnali v restauraci. Vymýšlejte si vlastní recepty. Nemusíte začínat hned od píky, stačí změnit jen jednu, dvě suroviny v předpisu a hned máte trošku jiný pokrm....
Jedna z kuchyní, která mě hodně láká, a kterou nemám ale vůbec probádanou a ozkoušenou je asijská. Chtěla bych umět různá zeleninová kari, s kuřetem, krevetami, polévky, jarní závitky, více používat kokosové mléko, koriandr, kurkumu, římský kmín a řadu dalších koření, pro nás poměrně neznámých...
Červená čočka se špenátem v Masala omáčce
Inspirace: http://naturallyella.com
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- kousek zázvoru
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička garam masala
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- 100 g červené čočky
- čerstvý špenát
Na pánvi jsem si krátce prohřála semínka koriandru a kmínu, až se rozvoněla. Poté jsem je přendala do hmoždíře a utloukla s ostatním kořením - zázvorem, červenou i uzenou paprikou, garam masalou, solí, olivovým olejem a lžící krájených rajčat. Místo hmoždíře můžete samozřejmě použít mixér, jako je v originálním předpisu.
Na pánvi jsem si rozehřála lžíci olivového oleje a dozlatova jsem orestovala cibuli. Poté jsem na minutu přidala na tenké plátky nakrájený česnek. Stačí jen chvilka, jinak by zhořkl. Poté jsem přidala směs z hmoždíře, rajčata a kokosové mléko. Přivedla jsem k varu, přidala čočku, ztlumila plamen a vařila asi 20 minut do změknutí čočky. Odstavila jsem z plotny a přimíchala omytý špenát a nechala jej zavadnout. Podávejte třeba s rýží, kopečkem bílého jogurtu, koriandrem nebo jen tak.
Vypadá to báječně! Miluju indickou kuchyni :) (i když ji vařím minimálně, ani sama nevím proč) Kromě kokosového mléka a špenátu všechno mám - páteční večeře je jasná.
OdpovědětVymazatbezva :-)
VymazatTo vypadá hodně zajímavě :) Červenou čočku a špenát mám moc ráda, masalo omáčku neznám. Ale ta kombinace se mi líbí. Navíc mi taky chutná asijská kuchyně :)
OdpovědětVymazattak to ti musí zachutnat i tahle čočka :-)
Vymazatmňam! červená čočka je moje favoritka!
OdpovědětVymazatjá se s ní teprve seznamuji :-)
Vymazattak tohle je opravdu zajimava kombinace,bude to urcite skvele
OdpovědětVymazatzase něco trošku jiného, ale bylo to dobré :-)
VymazatMňam miluju zvlášť čočku i špenát a v Londýně jsem ujížděla (jako všichni tam) na kuřeti tika masala :)..takže tyhle 3 věci dohromady musí být asi moc dobré jídlo ;).
OdpovědětVymazatkuře jsem takto ještě nepřipravovala, ale je v plánu :-)
Vymazatvypadá to moc chutně, ale jsou v tom skoro všechny věci co doma nemáme a asi je tu ani neseženu :D
OdpovědětVymazatto je škoda, nejsou až tak nedostupné suroviny, tak třeba časem seženete :-)
VymazatKde se dá koupit ta uzená paprika? :) Zní to bezvadně :)
OdpovědětVymazatMají v Marks and Spencer nebo různě na trzích, kde prodávají koření.
VymazatPrávě jsem dojedla a musím se držet, abych si nešla dát nášup:-) Bomba jídlo, díky za recept!! :-) Všechno koření jsem koupila v Tescu, i uzenou papriku...
OdpovědětVymazatjj, nabídka se rozšiřuje :-)
VymazatMiluju indickou kuchyni a tohle určitě vyzkouším, akorát mám jednu technickou - do receptu určitě nepatří náš klasický kmín, ale cumin (= římský kmín) :-)
OdpovědětVymazatděkuji, ten jsem myslela, hned to opravím :-)
Vymazatvyzkoušela jsem! bezva véča, po které člověku není těžko! určitě budu vařit často!
OdpovědětVymazatTo je strašně dobrý!!! Jedl to se mnou i roční syn! Díky za inspiraci.
OdpovědětVymazatděkuji, budu muset taky brzy zopakovat :-)
VymazatPrávě jsme dojedli, naprosto božská chuť! Děkuji za inspiraci pro větší využití luštěnin v mé kuchyni:-) Krásný den. Lenka
OdpovědětVymazatDlouhodobe jeden z mych zachrancu zivota, kdyz nevim co a chtela bych neco indickeho, hrejiveho, ale mam jen par surovin. Skvele! Pridavam jeste piskavici (recke seno) a cerstve chilli. S kvalitni basmati ryzi nebe v hube.
OdpovědětVymazat