Spotřebovala jsem poslední zimní zásoby fíků a datlí, takže by konečně mohlo začít to pravé jaro. Rosničky nám slibují krásný víkend, tak doufám, že se tentokrát nemýlí. Počasí bude tedy snad fajn, ale já toužím i po jaru v kuchyni. Stejně jako mě irituje nosit půl roku zimní bundu a kozačky, už cítím, že to chce změnu na talíři. Tak už pojď k nám, Jaro!
Jak naložit s datlemi mi tentokrát poradila jedna z mých vůbec nejoblíbenějších bloggerek z My new roots. I když nemám vzory v žádné oblasti, tento blog je pro mě neuvěřitelně inspirativní. Mohla bych se kochat krásnými fotkami, jednoduchostí, úžasnými recepty a vůbec celkovým provedením a přístupem k životu, vaření....
Slaný karamelový dip s jablkem
Inspirace: http://mynewroots.org/
- 1 hrnek datlí
- 1 lžíce oříškového másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citrónové šťávy
- sůl
Datle jsem si předem namočila. Poté jsem slila vodu a nechala si jí bokem. Datle jsem rozmixovala s trochou vody, ve které jsem datle máčela, burákovým máslem, vanilkovým extraktem, solí a citrónovou šťávou. Nakonec jsem dip přendala do mističky ozdobila hrubozrnnou solí a podávala se skrojky oblíbeného jablka.
Na dip jsem použila burákové máslo, ale můžete samozřejmě i jiné oříškové, třeba mandlové, tahini nebo prostě jaké máte po ruce. Musím uznat, že servírování této "datlové pomazánky" s jablkem je prostě dokonalé. Nicméně výborná bude i k banánu, místo burákového másla k celozrnnému toustu a banánu...
Ňamiii :D já dělala u rozmixovaných datlí raw brownies, ale smíchat je s arašídovým máslem mě nenapadlo !!! :)
OdpovědětVymazatjj, datle jsou základem raw dezertů :-)
Vymazatskvělé ingredience :) jakmile se mi dostanou pod ruku datle, vím co s nimi :)
OdpovědětVymazaturčitě zkus :-) je to dobrota
VymazatMmmm, vypadá úžasně! :)
OdpovědětVymazatMňam! :) na křehoučký rozpečený slunečnicový chleba s banánem...až uvidím někde datle, vyzkouším :)
OdpovědětVymazatjá zkoušela zatím jen tak s jablíčkem, ale zítra bude s banánem mňam
Vymazataž se mi sbíhají sliny
OdpovědětVymazattak šup šup mixovat :-)
Vymazatvyzerá to úžasne.... Musím ti napísať, všetky tvoje recepty sú také lákavé, si pre mňa veľkou inšpiráciou. Len tak ďalej!!!
OdpovědětVymazatmoc děkuji za milý komentář :-)
VymazatZní to božsky, a tak jednoduché, musím vyzkoušet!
OdpovědětVymazatza vyzkoušení určitě stojí, obvykle ty nejlepší věci jsou nejlepší :-)
VymazatMňam :)...samé dobré ingredience do toho přijdou :)..oříškové máslo jsem tedy ještě nezkusila, ale odhaduju, že to nemůže být špatné ;).
OdpovědětVymazattak pozor, až budeš ochutnávat, aby jsi mu taky nepropadla :-P
Vymazatvypadá to fakt skvěle :)
OdpovědětVymazati chutná :-)
Vymazatje to neuvěřitelná mňamka!
OdpovědětVymazatjá dnes posnídala poslední zbytek a začalo mě mrzet, že nemám ještě nějaké datle, i když je běžně nemusím, je to fakt dobré :-)
VymazatTo vypadá luxusně...já datle moc nemusím, ale tohle asi vážně vyzkouším. Líbí se mi i tak sklenička, ve které je to nafocené :-), do práce by byla ideální...
OdpovědětVymazatjá datle taky nemám ráda, ale po tomhle bych se utloukla. V kombinaci s burákovým máslem je dip úžasný. hned bych si dala zas, škoda že nemám žádné datle :-) možná ale zkusím s rozinkami
VymazatA ty datle používáš sušené nebo čerstvé? protože čerstvé bývají velice vyjímečně a jen spíš v době vánoc.
OdpovědětVymazatpoužívám sušené
VymazatJak dlouho máčíš datle?? Chystám se dip udělat jako vánoční dárek :)
OdpovědětVymazataspoň tři, čtyři hodiny. pokud si chceš práci ulehčit, stačí zalít vařící vodou, to stačí i půl hodiny, ale zase je to škoda...
VymazatA datle používáte sušené nebo jaké? Díky za odpověď
OdpovědětVymazatsušené
Vymazatviz. dotaz výše
Vymazat