Slaný karamelový dip s jablkem

Spotřebovala jsem poslední zimní zásoby fíků a datlí, takže by konečně mohlo začít to pravé jaro. Rosničky nám slibují krásný víkend, tak doufám, že se tentokrát nemýlí. Počasí bude tedy snad fajn, ale já toužím i po jaru v kuchyni. Stejně jako mě irituje nosit půl roku zimní bundu a kozačky, už cítím, že to chce změnu na talíři. Tak už pojď k nám, Jaro!






Jak naložit s datlemi mi tentokrát poradila jedna z mých vůbec nejoblíbenějších bloggerek z  My new roots. I když nemám vzory v žádné oblasti, tento blog je pro mě neuvěřitelně inspirativní. Mohla bych se kochat krásnými fotkami, jednoduchostí, úžasnými recepty a vůbec celkovým provedením a přístupem k životu, vaření.... 


Slaný karamelový dip s jablkem

Inspirace: http://mynewroots.org/



  • 1 hrnek datlí
  • 1 lžíce oříškového másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • sůl







Datle jsem si předem namočila. Poté jsem slila vodu a nechala si jí bokem. Datle jsem rozmixovala s trochou vody, ve které jsem datle máčela, burákovým máslem, vanilkovým extraktem, solí a citrónovou šťávou. Nakonec jsem dip přendala do mističky ozdobila hrubozrnnou solí a podávala se skrojky oblíbeného jablka. 




Na dip jsem použila burákové máslo, ale můžete samozřejmě i jiné oříškové, třeba mandlové, tahini nebo prostě jaké máte po ruce. Musím uznat, že servírování této "datlové pomazánky" s jablkem je prostě dokonalé. Nicméně výborná bude i k banánu, místo burákového másla k celozrnnému toustu a banánu...

29 komentářů:

  1. Ňamiii :D já dělala u rozmixovaných datlí raw brownies, ale smíchat je s arašídovým máslem mě nenapadlo !!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, datle jsou základem raw dezertů :-)

      Vymazat
  2. skvělé ingredience :) jakmile se mi dostanou pod ruku datle, vím co s nimi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam! :) na křehoučký rozpečený slunečnicový chleba s banánem...až uvidím někde datle, vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já zkoušela zatím jen tak s jablíčkem, ale zítra bude s banánem mňam

      Vymazat
  4. vyzerá to úžasne.... Musím ti napísať, všetky tvoje recepty sú také lákavé, si pre mňa veľkou inšpiráciou. Len tak ďalej!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za milý komentář :-)

      Vymazat
  5. Zní to božsky, a tak jednoduché, musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za vyzkoušení určitě stojí, obvykle ty nejlepší věci jsou nejlepší :-)

      Vymazat
  6. Mňam :)...samé dobré ingredience do toho přijdou :)..oříškové máslo jsem tedy ještě nezkusila, ale odhaduju, že to nemůže být špatné ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak pozor, až budeš ochutnávat, aby jsi mu taky nepropadla :-P

      Vymazat
  7. je to neuvěřitelná mňamka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já dnes posnídala poslední zbytek a začalo mě mrzet, že nemám ještě nějaké datle, i když je běžně nemusím, je to fakt dobré :-)

      Vymazat
  8. To vypadá luxusně...já datle moc nemusím, ale tohle asi vážně vyzkouším. Líbí se mi i tak sklenička, ve které je to nafocené :-), do práce by byla ideální...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já datle taky nemám ráda, ale po tomhle bych se utloukla. V kombinaci s burákovým máslem je dip úžasný. hned bych si dala zas, škoda že nemám žádné datle :-) možná ale zkusím s rozinkami

      Vymazat
  9. A ty datle používáš sušené nebo čerstvé? protože čerstvé bývají velice vyjímečně a jen spíš v době vánoc.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak dlouho máčíš datle?? Chystám se dip udělat jako vánoční dárek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aspoň tři, čtyři hodiny. pokud si chceš práci ulehčit, stačí zalít vařící vodou, to stačí i půl hodiny, ale zase je to škoda...

      Vymazat
  11. A datle používáte sušené nebo jaké? Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)