Když se tak zamyslím, vařím v podstatě jen zeleninové krémy. Nepouštím se do poctivých vývarů s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Ty přenechávám babičkám a maminkám, protože ty mé stejně nikdy nebudou takové jako jejich. Asi je v nich kus lásky, krásných vzpomínek na dětství, jinak si neumím vysvětlit, proč jsou tak úžasné.
Jedno vím jistě, jak dostanu chuť na vývar, nevletím do kuchyně a nesáhnu po hrnci... Ale dost sentimentu, pojďme na recept...
Špenátový krém s uzeným lososem
- 1 lžička másla
- 1 menší cibule
- 450 g mražených špenátových listů
- 1 litr vody (vývaru)
- sójová smetana
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- uzený losos
Cibuli jsem si oloupala a nakrájela na malé kostičky. Na lžičce másla jsem ji zpěnila. Poté jsem přidala špenát a zalila vodou. Kdo chce použije vývar. Nechala jsem 15 minut vařit, přilila jsem kapku sójové smetany a rozmixovala tyčovým mixérem. Poté jsem dochutila solí, pepřem, muškátovým oříškem a nechala ještě chvíli provařit, aby se chutě propojily. Podávala jsem ozdobené uzeným lososem.
Dobrou chuť :-)
nedávno jsem si ho taky dělala, akorát ze špenátového protlaku...
OdpovědětVymazatjinak já jsem buran, vývar jsem nikdy nevařila a všude házím jen bujón :D ale dokonce ani maminka a babička ho nevaří, a používají bujón, to mě překvapilo, když jsem se to po 20 letech dozvěděla, že ta výborná babiččina polévka je z kostky:D
U nas vyvary delam jenom ja :D Ale aspon je pak mamce zamrazim a ona je muze vyuzivat na omacky a tak :) Protoze uvarit vyvar neni zadna veda, jen to chce ten cas. A pak to muzes nalit do tvoritka na led a mas svoje kostky :)
Vymazattak to my vývary děláme, ale je pravda, že u pokrmů, kam je potřeba vývar, to občas šidím BIO bujónem, protože se mi nechce speciálně vařit, když tam potřebuji jen třeba čtvrt litru.
VymazatNa ty kostky se taky chystám, to je fajn vychytávka, stejně si chci zamrazit i pesto :-)
mjaaaam....niet co dodat
OdpovědětVymazatpodobný jsem dělala, jen jsem losos nakrájela na kousky přímo do polívky:)
OdpovědětVymazatto jsem kdysi zkoušela u nějaké jiné polévky, ale tím jak byla horká, se mi jako by losos uvařil :-D a já mám na něm ráda právě tu jeho syrovost.
VymazatMňam lososa mám moc ráda, uzeného i pečeného :D.
OdpovědětVymazatjá taky, z masa i ryb je to můj favorit :-)
Vymazatšpenátovou jsem nedávno zkoušela, ale neměla doma moc úspěch...třeba by tato dopadla lépe;)
OdpovědětVymazatkaždý na to zelený není no, taky mám takového "nemilovníka".
VymazatTak se špenátem by jsi u mě nepochodila.
OdpovědětVymazat:-D přijde mi, že to píšeš u každého druhého příspěvku.
VymazatAhoj, polévka vypadá skvěle. :) Špenátovou mám moc ráda.
OdpovědětVymazatJeště mini dotázek? Kde kupuješ sojovou smetanu? Popřípadně, kde se dá koupit za co nejlepší peníz? :) děkuji :)
já ji teď chytila v Tesku za 25, značka Alpro Soya, 250 ml.
Vymazat