Sezóna ředkviček začíná....

Taky si všímáte, jak se mění sortiment v obchodech? Já osobně jsem nadšená, všude plno ředkviček, jarní cibulky, pažitky, řeřichy, hrášku, čerstvých špenátových listů. Dokonce jsem už někde zahlédla rebarboru.  A to nemluvím, až se objeví chřest. Vše se zelená, pokrmy chytají barvičku a hned má člověk lepší náladu a chuť vyrazit ven. Upřímně, už mi lezla všechna ta řepa, dýně, celer, petržel, mrkev, pomeranče, jablka... krkem. Obyčejně tyto suroviny miluji, ale není nic horšího než monotónnost.





Dnes tedy ředkvičky. Není to žádný složitý recept, jestli to mám tak nazvat. Jen Vám chci ukázat, že ředkvičky nepatří jen na chleba s máslem nebo jen tak ke křoupání, ale že je můžete i tepelně upravit...




Restované ředkvičky s fazolkami (2 porce)

Inspirace: http://www.feastingathome.com


  • 1 svazek ředkviček
  • 200 g celých fazolek
  • 1 bílá cibule
  • 1 lžička másla

Zálivka

  • olivový olej
  • červený vinný ocet
  • sůl, pepř
  • křen
  • med

Ředkvičky jsem si omyla, zbavila listů a přepůlila. Cibuli jsem oloupala a nakrájela na tenká kolečka. Na lžičce másla jsem pak všechnu zeleninu restovala do měkka. Na zálivku jsem si prošlehala olivový olej s octem, solí, pepřem, křenem a medem. Restovanou zeleninu jsem přelila zálivkou a podávala. 


Zeleninu můžete podávat jako přílohu k masům, rybám. Já si ji dala s čerstvým sýrem a chlebem.






14 komentářů:

  1. No vypadá to báječně! :) Já jsem taky nadšená, už jsem měla pocit, že budu do konce života pořád jíst jablka! :D

    OdpovědětVymazat
  2. zajímavé, ale byl by to asi jen předkrm k večeři :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ve větším množství mi stačí i jako hlavní chod :-)

      Vymazat
  3. Tak tepelně upravované jsem je ještě vážně nejedla - snad jenom jako ředkvičkovou polévku. No někdy musím určitě vyzkoušet! Dneska jsem restovala jenom fazolky, tak k nim někdy přidám i ty ředkvičky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já zas neměla ředkvičkovou polévku, ale taky plánuji. Fazolky restujeme často, jsou výborné.

      Vymazat
  4. Stejně jako Monča, ani já jsem ještě teplé ředkvičky nejedla. A upřímně, ani mě to moc neláká. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Já miluju ředkvičky na způsob mozečku, který se normálně dělá s květákem, mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tuto úpravu taky neznám, děkuji za tip :-)

      Vymazat
  6. Přesně jak píšeš, taky si změny sortimentu dost všímám a mám z toho radost. Zimní saláty typu mrkev, kysané zelí, jablko, hlávkové zelí už budou minulostí, na zahrádce nám vesele rostou hlávkové saláty a právě i ty ředkvičky. Mám je hrozně ráda a ještě k tomu fakt, že sis je vypěstovala sama...ách :)
    Já taky nikdy ředkvičky neměla tepelně upravené, ale je mi jasné, že to musí být dobrota. Takže až mi pořádně vyrostou, tak zkusím. Úplně to vidím jako přílohu k hovězímu masu. Děkuju za recept! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tu domácí produkci ti závidím, my míváme na zahradě spousty ovoce, mrkve, rajčata, kedlubny, řepu, hrášek, ale salát a ředkvičky žádný.

      Vymazat
  7. Sortiment se vážně mění, taky jsem si všimla :). Ředkvičky si taky občas dávám..zajímavý recept :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)