Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku

Ani nevím, jak se to přihodilo... Získala jsem úžasnou šanci psát pro web věnovaný jídlu http://stamgastagurman.cz/. Nebudu Vám lhát, je to takový můj malý sen, tudíž jsem ani na chvíli nezaváhala. Proto kdybyste si chtěli něco málo ode mě přečíst, můžete mrknout na nový článek každý lichý pátek. Recept však vždy přidám na blog, abych měla mou "online kuchařku" kompletní a vše hezky pohromadě :-)




Tentokrát jsem článek věnovala medvědímu česneku. Vlastně je to moje první zkušenost s ním v kuchyni. Naše první seznámení však proběhlo už v raném dětství. Vzpomínám, že jako děti jsme je pojídaly na procházkách se školkou, protože u nás rostl ve velkém. Chystám se na to místo s obrovskou taškou v naději, že tam stále roste. Chtěla bych si nadělat pesto do zásoby a zamrazit, udělat pomazánku, uvařit polévku a spousty dalších receptů, se kterými se s Vámi snad podělím. Jen doufám, že to vše stihnu a nepropásnu ho.



Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku

  • 200 g medvědího česneku bez stopek
  • 100 g lučiny
  • 100 g tvarohu
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • máslo


Medvědí česnek jsem si omyla a spařila vařící vodou. Vodu jsem slila a listy důkladně vymačkala, abych je tak zbavila pokud možno veškeré vody. Poté jsem je překrájela na co nejmenší kousky. Listy jsem vrátila do mísy a přidala lučinu, tvaroh, celozrnnou mouku, nastrouhaný parmazán, vejce a sůl. Vše jsem promíchala a zpracovala v celistvé těsto. Pokud by bylo příliš lepivé, přisypte mouku. Z těsta jsem tvořila menší oválky. Ty jsem obalila v mouce a opekla na másle. Poté jsem gnocchi promíchala s pestem a podávala.




Pesto z medvědího česneku


  • 30 g medvědího česneku bez stopek
  • 25 g piniových semínek
  • 60 ml olivového oleje
  • 25 g parmazánu
  • sůl






Medvědí česnek jsem omyla a zbavila stopek. Natrhala jsem jej na menší kousky a rozmixovala s ostatními surovinami. Zbylé pesto Vám vydrží v lednici zhruba týden. Můžete jej dále použít do sendvičů třeba s kozím sýrem, promíchat s těstovinami, dochutit polévku,  použít jako součást zálivky do salátu.





Inspirací tohoto receptu mi bylo starší vydání magazínu Albert. Upravila jsem si však recept k obrazu svému. Přišlo mi líto nevyužít medvědího česneku, když je právě v sezóně a tak posloužil namísto špenátu. Mouku jsem použila celozrnnou, ale je v podstatě jedno, po jaké sáhnete. Gnocchi nemusíte podávat jen s pestem. Naleznou využití jako netradiční příloha k masu, omáčce nebo je jen jednoduše posypte parmazánem, i tak budou úžasné.


Celý článek si můžete přečíst zde.



20 komentářů:

  1. gratuluju k takové příležitosti, zasloužíš si to :)
    a tenhle recept vypadá obzvlášť lákavě, gnocchi mám ráda, a když jsou ještě k tomu domácí...:)

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji..:) Určitě si články přečtu, mám ráda tvé recepty...:)
    Gnocchi vypadají úžasně...:)

    OdpovědětVymazat
  3. to je úžasné, moc gratuluju :)

    a tento recept vypadá skvěle, Albert má výborný nápady.

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju! :) gnocchi vypadají výborně, medvědí česnek je pro mě zatím novinka, ale moc mě recept zaujal! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem si byla zrovna na mém cyklovýletě natrhat medvědí česnek a na pesto se chystám taky!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji :)...Tyhle gnocchi vypadají mnohem chutněji než ty klasické :).

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluji:)
    vypadá to skvěle, tak krásně zeleně:)

    OdpovědětVymazat
  8. tyyjo, gratuluji! :)

    vypadá to nádherně!

    OdpovědětVymazat
  9. Mňam tak tohle se mi víc než líbí:)

    OdpovědětVymazat
  10. Velká gratlace!!! A ten recept vypadá opravdu skvěle, ty gnocci si dnes udělám, fakt mám na ně velkou chuť. Jen škoda, že tu teď nemám medvědí česnek, v Čechách mi přijde hrozně málo k sehnání, zatímco v zahraničí ho člověk vídá na každém kroku. Je vidět, že tu ještě hodně lidí nedošlo na to, jak moc je zdravý a dobrý...:/

    OdpovědětVymazat
  11. Miluju medvědí česnek, mám za domem plný les:) Takže recept určitě vyzkouším a těším se na nějaké další tipy :)

    OdpovědětVymazat
  12. wooow, tak to gratuluji a upřímně si myslím, že si to víc než zasloužíš !!! ;)

    OdpovědětVymazat
  13. medvědí česnek jsem teda ještě neměla ani neviděla, kde normálně roste? :)

    OdpovědětVymazat
  14. Gratuluju! :) A jinak - medvědí česnek jsem nikdy neměla, a ani jsem ho nikde neviděla :D

    OdpovědětVymazat
  15. Též s medvědím česnekem nemám zkušenosti, ale recept je velmi zajímavý...:-)

    OdpovědětVymazat
  16. Dneska jsem je měla k obědu i s pestem a bylo to vynikající!!! děkuji za recept :) neplánuješ nějaké recepty s medvědím česnekem i letos, když je opět sezóna? :) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dnes byl k obědu, brzy bude na blogu

      Vymazat
  17. Taktéž chválím pesto:)

    OdpovědětVymazat
  18. dnes umixováno a je skvělé

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)