Hovězí burger s hráškovým pyré

Já vím, že burger patří mezi pořádnou housku, ale když já teď nějak nemám "pečivové období", což se i tak trochu projevuje na blogu. Všímáte si? Už se tu dlouho neobjevil žádný recept na žádné pečivo. Nicméně jsem jisté osobě slíbila ne "Mekáč", ale poctivý domácí fast food, a tak v rámci testování jsem si burger udělala s hráškovým pyré. Musím říct, že to nebyla vůbec špatná kombinace. Kdyby i tak měl někdo zájem o ozkoušené a dobré housky, pro dotyčného jsem pekla podle tohoto receptu. Nejsou zdravé, ale jsou poctivé domácí a určitě lepší než kupované.




Hráškové pyré jsem už párkrát dělala, vždy k rybě. Variant je spousta, někdo vaří hrášek ve vývaru, někdo pouze ve vodě, někdo restuje, někdo přidává mátu, jiný parmazán, citrónovou šťávu, víno, smetanu, česnek,... já předkládám mé oblíbené.



Hovězí burger (2 porce)

  • 300 g mletého hovězího (přední, krk...)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, pepř
  • (1 stonek jarní cibulky)


Protože nemám doma mlýnek na maso, nechala jsem si jej pomlít u řezníka. Určitě bych nedoporučovala kupovat už namletou směs. Pak už jsem jen maso dochutila solí, pepřem, dijonskou hořčicí, worcestrovou omáčkou a na drobno nasekanou jarní cibulkou. Rukama jsem zapracovala a tvarovala placičky. Dala jsem je odležet do lednice a poté smažila na kapce olivového oleje z každé strany 3,5 až 4 minuty.


Hráškové pyré (2 porce)

  • lžička másla
  • 350 až 450 g hrášku
  • sůl, pepř
  • stroužek česneku
  • kapka citrónové šťávy


Hrášek jsem restovala na trošce másla, jakmile byl měkký, rozmixovala jsem a dochutila solí, pepřem, česnekem a citrónovou šťávou, toť vše.







27 komentářů:

  1. vypadá moc dobře, hned bych si dala :) tohle by prošlo i u mého muže :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás prošel s houskou :-D

      Vymazat
    2. u môjho chlapa tiež :D asi viem čo varíme najbližšiu nedeľu

      Vymazat
  2. Mňam, to vypadá skvěle! Takto si představuju ideální večeři! :)) Jinak jsem dělala ty cuketové těstoviny podle jednoho z tvých receptů, s menší úpravou, a jsou boží ;))

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to fakt bezvadně :) A hráškové pyré musí být supr, když se to dobře dochutí, ale to už záleží na každém :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, možností je nespočet a každý si musí najít tu svou chuť :-)

      Vymazat
  4. co je ta dijonská hořtice? dá se nahradit jinou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. možná nějakou jinou pikantní, anglickou, hrubozrnnou... nebo tam nemusí přijít žádná hořčice, je to jen příklad, jak mně chutná burger :-)

      Vymazat
  5. Mňam :) to je snad škoda schovávat do housky, s hráškovým pyré to vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, taky myslím, že to nemusí být vždy klasika :-)

      Vymazat
  6. Vypadá to moc hezky, chci se jen zeptat - z těch 300g masa to je takové velké množství jen na jednu porci? Nebo jsi z toho dělala víc porcí?
    Připadá mi to docela hodně, já co hlídám váhu bych si tolik dovolit nemohla a i toho hrášku na pyré se mi zdá trochu moc..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pardon, zapomněla jsem uvést množství :-) už jsem doplnila, jsou to dvě porce, na jednoho by to bylo opravdu moc :-)

      Vymazat
    2. Aha jasně tak potom to je už v pořádku.. :) taky bych to tak odhadla na ty 2 porce :)
      Pro 1 osobu by to byla fakt nálož :D

      Vymazat
  7. Hello there, I found your wеb site by way of Google whіle searсhing for
    a sіmilaг subject, youг site gοt here uр, it seems to bе great.
    Ι've bookmarked it in my google bookmarks.
    Hi there, just became alert to your blog via Google, and located that it's tгuly іnformative.
    I am gonna be careful for brussels. I'll be grateful in the event you proceed this in future. A lot of folks shall be benefited from your writing. Cheers!

    Also visit my page: Starting Up A Soap Enterprise

    OdpovědětVymazat
  8. Hned jak jsem tenhle recept viděla, říkala jsem si, že to musím vyzkoušet.
    Fakt, že u mýho táty na nedělní oběd jen tak něco neprojde, mě neodradil, upekla jsem mu k tomu ještě americké brambory a přestal frflat.
    Ale. Bylo to fakt naprosto geniální. Rychlý, jednoduchý a strašně moc dobrý. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Používáš mražený hrášek? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, nevím, kde bych teď vzala čerstvý :-)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. už jsem na otázku odpovídala o komentář výše, stačí rolovat.

      Vymazat
  11. Vypadá to parádně, to musím zkusit! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus,stojí to za to !A navíc je to rychlovka :)

      Vymazat
  12. Naprosto úžasné jídlo :) hovězí miluju a to pyré je super,po dlouhé době sem si opravdu pochutnala a určitě tehle recept zopakuji ještě nespočetkrát :) !

    OdpovědětVymazat
  13. Dělala jsem včera příteli a neskutečně si pochutnal, takže jsem mu řekla, že teď bude zažívat takové zkouškové období ochutnávek z webu delicious ... ;) díky, že jsi :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)