Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou

Ani jsem se nenadála a je tu další pátek a s ním článek pro Štamgast a Gurmán, tentokrát na téma rebarbora. Roste Vám na zahradě? Jak s ní nakládáte?






Rebarboru považuji za nedoceněnou zeleninu, i když poslední dobou nabývá na popularitě. Nepleťte si ji s ovocem. I když ji většinou používáme do moučníků, přesto se jedná o zeleninu a jakou. Jen dávejte pozor, může se konzumovat výhradně tepelně upravená. Strašně ráda, bych se rozpovídala, jak s ní čarovat v kuchyni, že ji nemusíte šoupnout jen do koláče.... ale budu tajemná a nechám si to pro sebe, abyste byli překvapení a třeba i zvědaví na nový recept :-)






Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou (6 ks)

Muffiny
  • ½ hrnku celozr. pšeničné mouky
  • ½ hrnku mlet. oves. vloček
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • ½ hrnku rebarbory
  • ½ hrnku jahod
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 3 lžíce javorového sirupu 

Drobenka

  • 20 g másla
  • 1/8 hrnku mletých ovesných vloček
  • 1/8 mletých mandlí
  • 1 lžíce třtinového cukru


V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem  pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.





Celý článek si můžete přečíst zde.



21 komentářů:

  1. Nádhera!! Naprosto úžasný :) Rebarboru jsem měla jednou v životě, v naprosto nechutném koláči od jedné tety. Ale tyto muffiny mě velmi lákají, když v nich jsou i jahůdky :) Vyzkouším co nevidět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V kombinaci s jiným ovocem je moučník určitě lepší :-) určitě zkus, fakt se povedly.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. stav se, ještě něco málo zbylo :-)

      Vymazat
  3. Dostala jsem na ně hroznou chuť! Ačkoli se v rebarboře moc nevyžívám, tyhle si upeču, ptz zní opravdu skvěle a zdravě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já s rebarborou nemám problém, zatím co jsem zkoušela, vše mi chutnalo. I když ta klasická buchta z dětství, nic okouzlujícího.

      Vymazat
  4. Ta drobenka vypadá velice, velice chutně! :)
    Nám už také na zahrádce vyrostla...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od dětství jsem milovník drobenky, takže pro mě je drobenka asi na celém muffinu to nejlepší, i když i ten ovocný vnitřek, krásně vláčný, prostě celé jsou dobré :-)

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. to byly, před chvíli jsou dva posnídala :-)

      Vymazat
  6. kde ty na ty recepty pořád chodíš? improvizace? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak co. Co je podle nějaké předlohy, uvádím zdroj. Kde není, tam je to můj nápad případně slátanina více receptů :-)

      Vymazat
  7. Rebarbora nám roste na zahradě a příští týden se chystám určitě na klasický koláč :) a po něm na tvoje muffiny, vypadají úžasně :) s rebarborou to bude moje poprvé :D, tak snad nic nezkazím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to ti závidím, že máš domácí zdroj :-) já si ale vyžebrala od známé, tak snad taky budu dál tvořit :-)

      Vymazat
  8. Rebarboru jsem nikdy nejedla, ale už minulý rok jsme si se sestrou říkaly, že z ní musíme něco zkusit. Myslela jsem si, jaká je to novinka, ale mamka říkala že z ní pekla její babička buchty už když byla mamka úplně maličká :D
    Zahradu bohužel nemáme, takže mi nezbývá nic jiného, než ji koupit v Bille...ale jsem zvědavá na tu chuť, neumím si ji vůbec představit :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dlouho ji chci vyzkoušet a myslím si, že tenhle recept je přímo pro mě!

    OdpovědětVymazat
  10. Chtělo by to vydat kuchařku! Krása!

    OdpovědětVymazat
  11. Taky se chystám na nějakou dobrůtku s rebarborou :) a tohle vypadá velmi slibně:)

    OdpovědětVymazat
  12. óóö, mňam! pošli mi pár!:D

    OdpovědětVymazat
  13. Rebarborové a s drobenkou, pohádka...:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)