Mandlovo-skořicové snídaňové polštářky

Jakmile se vrhnete na výrobu domácích oříškových mlék, brzy zjistíte, že se Vám začínají hromadit ořechy, které zůstanou z cezení mléka. Byl by hřích tyto zbytky vyhazovat, protože z nich lze čarovat další úžasné pokrmy. A tak vlastně získáte mléko a ještě něco navíc. Nakonec tedy nevyjde oříškové mléko cenově vůbec špatně. Ve srovnání s těmi z obchodu je doslova za pakatel.





Mandlovo-skořicové snídaňové polštářky

Inspirace: http://www.edibleperspective.com


  • 1 banán
  • 5 lžic (mandlového) másla
  • 2 lžičky agáve sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • mandle z 1 dávky mandlového mléka
  • 3 lžíce psyllia (drcených lněných semínek)





Banán jsem si rozmačkala vidličkou a promíchala s mandlovým máslem, sirupem, vanilkovým extraktem, skořicí, solí, mandlemi a psylliem. Plech jsem si vyložila pečícím papírem a stěrkou rozetřela hmotu na co nejtenčí vrstvu. Poté jsem nožem rozkrájela na malé čtverečky a dala péct do předehřáté trouby na 160 stupňů. Pečte raději zvolna a kontrolujte, abyste polštářky nepřipálily. Po 15 minutách jsem je obrátila a pekla dalších 10 minut. Vypnula jsem troubu a nechala ještě dojít asi 30 minut, aby byly krásně křupavé. 






Z 1 dávky těchto zbytečků mi vyšel 1 plech polštářků, což odpovídá zhruba 2 snídaňovým porcím. Ale je to samozřejmě individuální :-)




Polštářky můžete podávat jako klasické cornflaky zalité mlékem, samozřejmě mandlovým :-) a doplněné ovocem. Já je dnes snídala navíc s banánem a plátky kokosu. Stejně tak poslouží jako sladká svačinka místo různých kupovaných lupínků. Uschovejte je do krabičky a šup s nimi do tašky :-)





21 komentářů:

  1. Jezis to je zas neco bezvadnyho, pokazdy me neci dostanes !!! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Výborně, zítra jdu dělat mandlové mléko a čekala jsem na nějaký tip co potom s mandlemi :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni! Tak to musím 100% vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  4. ty máš vždycky tak originální a skvělý recepty, domácí "cereálie" by mě teda nenapadly, to musí být dobrota :))

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně jak píše Markétka, vůbec by mě nenapadlo dělat domácí cereálie. :)) Asi je vyzkouším, protože vypadají vážně perfektně. :P

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasný nápad...vždycky něčím překvapíš! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je naprosto úžasné! Ty vyzkouším! A když jsem nedělala mléko a nemám ty zbytky mandlí, můžu použít hrneček čisté mandlové mouky?

    OdpovědětVymazat
  8. wow, ještě je naplnit čokoládou a je to úplně jak ty kupované, ale mnohem zdravější a s lepší chutí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo, super! Ty jsi teda vědátorka! Takovýhle vynálezy by mě teda nenapadly :)

    OdpovědětVymazat
  10. No teda, ty jsou perfektní! Já si snad pořídím výkonný mixér, abych mohla všechny tyhle dobroty realizovat!

    OdpovědětVymazat
  11. Moc povedený recept, právě je dopékám.. provoněli celý byt..:)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    máte prosím nápad, jak by šel tento recept udělat, ale bez banánu? Čím jiným by šlo ingredience spojit? Synovi nedělá banán vůbec dobře... Předem děkuji za radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkusila bych jablečné pyré :-) dejte vědět, jestli fungovalo.

      Vymazat
    2. Velmi děkuji, fungovalo to s ním velmi dobře. Měla jsem 300g mandlí, k tomu 50g másla a na to dvě jablka, rozmixovaná. Jen byla celá směs více mokrá, takže pečení trvalo déle a obrátit šly polštářky až poté, co po vypnutí trouby trochu ztvrdly. Pak jsem troubu znovu zapnula a dopekla na chvíli i druhou stranu. Polštářky nebyly vůbec přeslazené, sladila jsem jen vanilkovým sirupem a stačilo mi to. Akorát kluky polštářky nakonec moc nenadchly, takže se zbytkem po madlovém mléku budu muset zůstat věrná klasickému mandlovo-mrkovému chlebíčku... :-)

      Vymazat
    3. Děkuji moc za feedback :-) ostatní jej určitě taky ocení.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)