O kvalitě kravského mléka a jeho dopadech na náš organismus se už nějaký ten diskutuje. Názory jsou samozřejmě protichůdné, někteří jej obhajují, jiní zatracují. Ať už se na něj díváte jakkoliv, určitě zkuste doma oříškové mléko.
Já sama se snažím omezovat výrobky z kravského mléka a nahrazovat je produkty rostlinného původu nebo alespoň z kozího či ovčího mléka. Nejmenší problém jsou sýry, protože strašně miluji kozí. Mohla bych je jíst pořád, což samozřejmě nedělám, protože nekradu. A jsou natolik specifické, takže věřím, že by se mi brzy přejedly asi jako vše, čeho je přespříliš, takže je prostě střídám. Do krémových polévek či omáček přidávám sójovou smetanu. Vím, že někomu nechutná, mně ale nevadí. A nejhorší je to s mlékem, toho kravského se jen těžko vzdávám. Zkoušela jsem kupované sójové a rýžové, ale prostě to není ono. A tak jsem se vrhla na výrobu domácího.
Mandlové mléko
- 1 hrnek mandlí
- 3 hrnky filtrované vody
- (1 lžička vanilkového extraktu)
- (1 lžička javorového sirupu)
Mandle jsem si přes noc namočila. Poté jsem je propláchla a zalila třemi hrnky filtrované vody. Společně jsem rozmixovala, dochutila vanilkovým extraktem, javorovým sirupem a opět chvilku promixovala. Nakonec jsem přecedila přes čistou plenu a uskladnila v lednici až 4 dny. Před konzumací je třeba mléko vždy protřepat. Mléko můžete dochutit, čím je libo nebo vůbec nemusíte :-) Zbytek rozmixovaných mandlí, které zůstanou v pleně nevyhazujte, příště Vám ukážu co s nimi, žádné plýtvání :-)
Takto si můžete vyrobit mléko z jakýchkoliv ořechů. Já začala mandlemi. I když jsem žádné oříškové mléko až doteď neochutnala, tak nějak jsem věřila, že právě z mandlí bude nejlahodnější, protože mi připadnou takové nasládlé. A jak jsem s mlékem naložila?
Banánovo-mandlové smoothie
- 1/2 mraženého banánu
- 1/2 čerstvého banánu
- 200 ml mandlového mléka
- 1 lžička mandlového másla*
- 1/2 lžičky skořice
- nasekané mandle na ozdobu
Banán s mlékem, mandlovým máslem a skořicí jsem rozmixovala, přelila do sklenice a ozdobila nasekanými mandlemi.
Máslo jsem si jednoduše vyrobila rozmixováním mandlí, které jsem lehce přisolila, žádné doslazování. Pro výraznější chuť je můžete krátce opražit.
Ahoj,mohla bych se zeptat, jaký mixér používáš? :) Moc ráda bych si vyrobila máslo, jen ten můj starý mixér ořechy nezvládá (nezvládá ani vypeckované datle... Chudáček). Uvažuju proto o koupi něčeho lepšího, jenom nevím, jak moc do něj investovat, aby zvládal bez problémů i ořechy. Díky moc a musím ještě říct, že jsem tvůj blog objevila nedávno a opravdu se mi tady líbí, jsem ráda za tvoje velmi dobré tipy :)
OdpovědětVymazatTak to bohužel neporadím, sama bych nějaký pořádný potřebovala, abych mohla vesele mixovat. Jde to i s tyčákem, jen si ořechy nejdříve pomelu a až potom mixuji, abych mixér rovnou nezničila. Mixuji s přestávkami, třeba pět minut a jdu něco dělat a za půl hodiny pokračuji a tak dělám klidně pět koleček až do požadované konzistence. Snad poradí někdo jiný :-)
VymazatJá jsem si teď koupila Russel Hoobs sekáček (https://interlink-static.tsbohemia.cz/russell-hobbs-mini-sekacek-desire-mini-chopper_ien147057.jpg) a jsem nadšená. Všechno jsem právě taky dělávala tyčovým, kterej trpěl a s tímhle je to supr, zvládne ořechy do minuty úplně na prášek a právě se v tom dají dělat všelijaké pyré, smoothies a tak. Stál kolem 700 a kupovala jsem ppřes e-shop. (Nakupka.cz, maji i na Mall.cz). Napřed jsem si koupila trochu levnější, asi za čtyři stovky, ale ořechy nezvládl, tak jsem ho vrátila. Ještě pak doporučuju cokoliv od značky Kenwood. :)
VymazatPřidám také tip, koupila jsem si kávomlýnek Scarlett silver line SL 1545 a umixuje krásně mandle, oříšky a semínka. Jinak recept super, vyzkouším i smoothie.
VymazatDěkuju moc! ^^ Snad konečně budu moct mixovat o 106 :D
VymazatV kávomlýnku si dělám i moučk.cukr z hnědého cukru...i krystalu. Je výborný i na mák a všechny luštěniny..
VymazatSuper tipy, k máslu i mléku se určitě dostanu! Díky za recepty! :)
OdpovědětVymazatTo je boží! Taky už jsem dlouho plánovala zkusit mandlové mléko, ale zatím jsem se k tomu ještě nějak neodhodlala. Ale myslím, že časem to zkusím určitě :)
OdpovědětVymazatMňam!:-))) Nejen, že to musí skvěle chutnat, ale i to skvěle vypadá!:-)
OdpovědětVymazatmléko taky plánuji :) a nejen mandlové, díky za tipy :)
OdpovědětVymazatI já se na něho chystám. Líbí se mi, jak jsi všechno spotřebovala, jen bych potřebovala lepší mixér. Viděla jsem nadavno i makové, nemáš ho náhodou v plánu? :)
OdpovědětVymazatjá mám v plánu tolik věcí, že nevím co dřív :-) výhledově chci zkusit všechny varianty rostlinných mlék. Zatím jsem zkoušela ovesné, které nebylo moc dobré, možná protože jsem ho nijak nedochutila. Tohle bylo mnohem lepší. Makové musí být taky výborné, miluji mák :-)
VymazatSuper! Až si pořídím nějaký schůdný super-mixér tak se do toho pustím, kupovat pořád sójové se prodraží =( Tvé vypadá skvěle, chtěla jsem se zeptat, jaký máš mixér, ale vidím, že už tady takový dotaz padl. Ještě bych se chtěla zeptat, ty mandle se musí propírat po tom namočení? A tu vodu ve které byly namočené normálně vylít jo?
OdpovědětVymazatno někdo právě mixuje rovnou tu vodu, ve které se máčí, ale co jsem hledala tak většina receptů pracuje s čistou vodou :-)
VymazatDobře, děkuji za odpověď =) Už se těším, až to vyzkouším
VymazatMandlové mléko určitě zkusím :) Vypadá to dobře :)
OdpovědětVymazatmiluju mandle, musejí to bejt dobroty :)
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle! Mňam!
OdpovědětVymazatDělávám lískovoříškové, ale právě docela bojuju se zužitkováním těch mokrých zbytečků tak doufám že řešení přijde brzy :D
OdpovědětVymazattak už přišlo, mám i více využití, tak snad časem přidám tipy :-)
Vymazatvypadá to úžasně! Jen se zeptám - asi úplně blbě - ale není mi to jasné...když se dělá to mandlové máslo - to vážně stačí mixovat jen mandle? Chápu to dobře,že ten tuk uvnitř jakoby "vytvoří" to máslo ?
OdpovědětVymazatMoc díky!Verry
tak nějak, ořechy jsou hodně tučné a mixováním je začnou uvolňovat. V kupovaných bývají přidané nějaké oleje, ale není to vůbec potřeba.
VymazatTak to je mazec! O domácí výrobě různých rostlinných mlék (mandlovým počínaje a makovým konče) jsem četla už dost dlouho, ale bojím se, že můj malý mixérem by to nezvládl. Nezvládne totiž mandle, ani jiné ořechy, namixovat na jemný prášek (ani když se mixují horké), takže o domácím mandlovém mléku a másle si můžu nechat tak akorát zdát. Tak se bud kochat alespoň u tebe na blogu.
OdpovědětVymazatvěřím, že mléko zvládne! Mandle jak jsou přes noc namočené krásně změknou a je to jako bys mixovala polévku, takže bych se toho nebála :-)
VymazatTo je zvláštní, jak mají všichni oblíbené právě ty mandle :D Já jsem teď dělala mléko z lískových ořechů a bylo taky fajn. Jinak u sójového mléka platí, že čím dražší, tím líp chutná. :) Za mě Alpro.
OdpovědětVymazatplánuji i jiné ořechy, ale pro začátek mi přišly nejlepší ty mandle :-) Alpro používám jen smetanu, jinak rostlinná mléka jsme měli Alnaturu a to nic moc teda.
VymazatJojo, Alnatura je hnusná, řekněme si to naplno. Kromě Alpro jsem si vzpomněla ještě na mléko Yoya, to je trochu levnější a taky chutná skvěle. A nekupovat mléka v supermarketech, tam jsou předražená.
Vymazatto už jsem se přesvědčila, že často vyjde levněji kdejaký obchůdek se zdravou výživou, zdání klame :-)
VymazatMusí být voda filtrovaná?
OdpovědětVymazatano, měla by být zbavena chloru a jiných nečistot.
VymazatDobrý den, jak mam "vyrobit" filtrovanou vodu? Dekuji, Hanka
OdpovědětVymazatlze použít filtrovací konvici, případně láhev, já mám například bobble.
VymazatFiltrovací konvici nemám :/ .... a třeba kupovanou vodu ( ty různé "dary přírody" v PETkách)? :) Děkuji za odpověď. Hanka
VymazatJeště mám dva dotazy (možná hloupé :) ) :
OdpovědětVymazat1) Mandlové mléko je připravené ihned po rozmixování k použití, nebo je potřeba ho nechat uležet, odstát atd. A mandle jste použila loupané nebo se slupkou?
2) Mandlové máslo mixujete ze suchých nebo namočených mandlí? A mandle jste použila loupané nebo se slupkou (pokud se slupkou, tak je před tím omýváte, pokud tedy nejsou namáčeny?
Velmi Vám děkuji. Vaše stránky jsem objevila nedávno a jsem nadšená. Jste úžasná :). S pozdravem, Hanka
1) mléko je k použití ihned. Použila jsem mandle neloupané, ale lze použít i loupané, pak bude mléko krásně bílé.
Vymazat2) Na máslo jsem opět použila mandle neloupané, pro výraznější a ještě lahodnější chuť másla je můžete krátce opražit na pánvi nebo dát na pár minut do trouby, ale není to nezbytně nutné. V žádném případě se nenamáčí!
Děkuji za chválu, pokud budete mít ještě nějaké dotazy, nebojte se ptát. Kolikrát mě ani nenapadne psát do příspěvků takové informace.
Děkuji děkuji děkuji...:)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMléko: lze mandle pouze opražit a ne namáčet? Má zbytek mandlí po přecezení v sobě ještě živiny, nebo se vylouhovaly do vody? Je vhodné tento zbytek tedy ještě použít pro jiný pokrm?
OdpovědětVymazatMáslo: z jakého důvodu nenamáčet?
Dobrý den!
VymazatMléko: Namáčet, ze zbytků mandlí či jiných ořechů běžně peču.
Máslo: Z namáčených ořechů se vyrábí veganský sýr, který nemá dlouhou trvanlivost na rozdíl od ořechových másel => vzniká tak naprosto odlišný produkt.
Lucie
Aha. :) Pokud tedy zbytek mandlí po vytvoření mléka opražím mám základ pro máslo? Hm, mandle jsou namočené, tudíž spíše vegan sýr, že?
OdpovědětVymazatzbytky mandlí snad ani opražit nejdou, jsou mokré a hodí se maximálně na pečení, do smoothie, kaší atd. Z namočených mandlí udělat mléko, případně ten sýr
VymazatA co lze tedy udelat z toho Zbytku po vyrobe mleka?
OdpovědětVymazatstačí kouknout do seznamu receptů :-)
Vymazat:) Tak jsem vyrobila mléko a je vážně dobré. :)
OdpovědětVymazatBála jsem se, že to můj mixér nevydrží, ale nakonec mu to dalo menší práci než zeleninové krémy.
Díky moc :)
Ahojky, jen bych chtěl zmínit, že skvělá oříšková másla vyrábějí kluci na moravě přímo v Olomouci. Mají opravdu chutné mandlové máslo a arašídové máslo také. Nechám Vám tu odkaz jsou opravdu výborná a hlavně vyrobena u nás bez konzervantů a chemie.:)
OdpovědětVymazatwww.sufanek.cz
Mějte se.
děkuji za tip, vypadá moc zajímavě :-)
VymazatAhoj, poradíte mi, jak se dá mandlové máslo použít?
OdpovědětVymazatTo využití je neskutečně široké, hodí se do sladkého pečení, na různé slepované sušenky, do nepečených kuliček, satay omáčky, omáčky k jarním závitkům, do zálivek na saláty, banánové zmrzliny, defaktu všude, kam se používá arašídové či jiné máslo. Spoustu tipů naleznete i tady na blogu
VymazatZdravím a ráda bych se zeptala, když si převařím vodu, je pak možné ji použít ? Lze ji považovat za filtrovanou ? Děkuji.
OdpovědětVymazat