Pohanková kaše s rebarborovým kompotem

Jak povznést snídani na něco luxusního, nezapomenutelného, co Vám vykouzlí úsměv na celý den? Udělejte si k Vaši oblíbené kaši či "overnight oats" rebarborový kompot. Někteří se možná zašklebí nad kyselostí, ale tohle je přesně "ta moje chuť". Mám ráda rybíz, jablka jedině kyselá, višně, brusinky... A když na to přijde, jak bude kompot sladký, to záleží jen na Vás. 




Kompot jsem podávala s pohankou, kterou jsem si dala přes noc odležet v lednici. Studená pohanka a horký kompot pak vytvořily perfektní kombinaci. Pro trochu ozvláštnění jsem posypala makadamovými ořechy, které příliš nepoužívám.


Pohanková "kaše" s rebarborovým kompotem 

(1 porce)

  • 30 g pohankových krup
  • (1 lžíce psyllia)
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce jogurtu
  • špetka skořice

Kompot

  • 2 stonky rebarbory
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička medu 



Pohanku jsem zalila vařící vodou a nechala chvíli nasáknout. Poté jsem promíchala s psylliem, jogurtem a skořicí. Dala jsem přes noc odležet do lednice. Ráno před snídaní jsem připravila kompot. Rebarboru jsem  omyla a nakrájela na menší kousky a rozvařila s medem a vanilkovým extraktem, trvalo to asi 10 minut. Misku s pohankou jsem vytáhla z lednice, pokladla horkým kompotem a posypala nasekanýma makadamovými ořechy.





Dobrou chuť :-)




Pokud se pustíte do kompotu, v žádném případě nevynechávejte vanilkový extrakt. Kompot krásně provoní. Vanilkový extrakt už dnes není nic nesehnatelného, a kdyby přece jen.... vyrobte si domácí, stačí Vám k tomu vodka a vanilkové lusky a trpělivost, kdy se lusky budou louhovat. Extrakt Vám pak vydrží celou věčnost, stačí kapka do koláče a poznáte ten rozdíl...



19 komentářů:

  1. teda kaše mě tolik nezaujala, pač na ty kaše nějak nejsem a navíc na chuť pohanky si nemůžu moc zvyknout, jen když je jí trochu, ale ten rebarborový kompot mě moc zaujal, zrovna dnes jsem se na rebarboru v obchodě dívala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky nejsem "kašová", ale občas pro zpestření proč ne :-)

      Vymazat
  2. rebarbora je takhle potom červená? :) vypadá to chutně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. měla jsem takovou načervenalou, takže asi proto :-)

      Vymazat
  3. Tak já už mám první rebarborový pokus za sebou a byla to paráda takže ještě musím stihnout nějaký, buď ty tvé muffiny nebo kompot...jinak naše rebarbora je zelená, na té kaši by to tak vzhledně bohužel nevypadalo :D máš to krásné jako vždy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak důležitější je chuť než aby to bylo jen na oko a nedobrý :-)

      Vymazat
  4. Včera jsem rebarboru poprvé ochutnala a připomíná mi šťovík :) Taky mám ráda kyselé ovoce a zeleninu, vlastně mi ty hodně sladké plody jako je mango nebo banán moc nechutnají, takže rebarbora bodovala, jen jsem nevěděla co jí provedu. Tak už to vím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám ráda asi všechno :-D protože mi jede i mango a banán. vlastně nevím, které ovoce by mi nechutnalo :-) i když je rebarbora zelenina :-)

      Vymazat
  5. Vynikající, dnes jsem si kompot udělala k palačince a byl báječný! Teď se mi pečou muffiny na zítra :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. k palačinkám musel být dokonalý :-) jak dopadly muffiny?

      Vymazat
    2. Báječné! Ono všechno, co dělám dle receptů zde, je báječné :)

      Vymazat
    3. Báječné! Ono všechno, co dělám dle receptů zde, je báječné :)

      Vymazat
  6. Zítra se chystám kompot vyrobit :) Když jej udělám víc, jak dlouho cca vydrží v lednici?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)