Jahodovo-rebarborová limonáda





V těchto vedrech by se snad ani nehodilo publikovat jiný recept než na zmrzlinu, nanuky, smoothie či tuto úžasně osvěžující limonádu. Není přeslazená tak, že po ní budete mít ještě větší žízeň. Ani se u ní nebudete šklebit. Prostě akorát.

Nám doma chutnala moc. První várku jsme zvládly po obědě ve dvou. A hned na to jsem dělala další :-) První byla s citrónem, druhou jsem zkusila s limetkou, ale asi mi víc chutnala ta citrónová. Další jsem si pak dala k snídani v misce, protože přes noc krásně zhoustla doplněnou spoustou nakrájených jahod. Poměr surovin si případně upravte, záleží, jak moc hustou limonádu chcete...







Jahodovo-rebarborová limonáda 

(cca 1 litr)

Inspirace: http://www.tarteletteblog.com



  • 200 g rebarbory
  • 2 lžíce medu či javorového sirupu
  • 400 ml vody
  • kůra a šťáva z 1/2 citrónu/limetky
  • 400 g jahod
  • pár lístků máty
  • led, jahody...





Rebarboru jsem si omyla, zbavila tuhých vláken a nakrájela na malé kousky. Přemístila jsem ji do rendlíku, pokapala medem, kůrou z citrónu/limetky, zalila vodou a vařila do změknutí.

Poté jsem ji nechala zchladnout a rozmixovala s omytými jahodami, šťávou z citrónu/limetky a pár lístky máty. Přelila jsem do džbánku, doplnila kostkami ledu a ozdobila nakrájenými jahodami. Dala jsem ještě na chvíli chladit do lednice.




English version

Strawberry-rhubarb lemonade

(about 1 liter)




  • 200 g rhubarb
  • 2 tablespoons honey or maple syrup
  • 400 ml water
  • zest and juice from 1/2 lemon/lime
  • 400 g strawberries
  • handful mint
  • ice cubes, strawberries





I washed rhubarb, peeled, chopped it into little cubes and placed it with water in the pot. I brought water to a boil, added honey, zest and lemon juice and let it simmer. 

I let it completely cool down and blended it with washed strawberries, lemon zest, juice, mint and water. I placed it to the fridge and refrigerated it.  



8 komentářů:

  1. Oh, ty jahody!! Dar - zázrak zahrad :) <3

    OdpovědětVymazat
  2. já na tu rebarboru pořád koukám, ale ještě jsem si ji nepořídila ×D zatím jsem měla jen domácí marmošku od pratety a ta byla docela dobrá, takže se nebojím, že by mi to nechutnalo,spíš nějak nevim, co s ní ... limča zní jako dobrý seznamovací začátek .. ×D

    OdpovědětVymazat
  3. Presne takéto niečo by som si dala :) V tom teple mi nechutí ani jesť normálne jedlá...

    OdpovědětVymazat
  4. Jahody jsou vážně jedna z nej surovin :)) Jen o rebarboru bych musela žebrat...

    OdpovědětVymazat
  5. Během posledních týdnů jsem se do rebarbory úplně zamilovala. Nedávno jsem dokonce zkoušela přesnídávku a jsem s ní nadmíru spokojená :) (http://house-putking.blog.cz/1306/rebarborova-presnidavka). Jen je mi líto, že u nás se sezona jahod a rebarbory trochu míjí. Představa tvé zmrzliny mě totiž v těch vedrech naprosto odzbrojuje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá kombinace chutí i barev...:)

    OdpovědětVymazat
  7. dokonalá kombinace chutí!:) Tomu říkám tekuté léto!:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)