Oreganové pesto

Tento týden se prostě nesl ve znamení bylinek. Jednou z věcí, pro kterou mám slabost, je pesto. Z obyčejných těstovin, gnocchů vyčaruje pochoutku nebývalých rozměrů. Polévce dodá šmrnc, je bezvadné jako náplň do různých masových rolek, pomazánek, salátů...



Náhoda tomu chtěla, že nám na zahradě roste obrovský keř oregana a bylo potřeba jej ostříhat a omladit. Tak co s takovým kvantem oregana? Nemusela jsem dlouho přemýšlet, oreganové pesto jsem chtěla zkusit hrozně dlouho a tohle byla ta pravá příležitost. Protože jsem ho udělala opravdu hodně, použila jsem nádobu na ledové kostky a zamrazila jej do zásoby. Už teď vím, že půjde do hráškového krému, minestrone... a třeba i do nějakého nového receptu :-)




Oreganové pesto


  • 60 g lístků oregana
  • 1 menší stroužek česneku
  • 25 g slunečnicových semínek
  • sůl, pepř
  • kapka citrónové šťávy
  • 120 ml olivového oleje
  • 30 g parmazánu





Lístky jsem otrhala, omyla a osušila. Důkladně rozmixovala spolu s česnekem, poté přidala semínka a opět mixovala. Nakonec jsem přidala citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a parmazán.







Pesto mi chutnalo jako každé, které jsem zatím doma připravila: bazalkovépetrželkovérukolovéšpenátovéz medvědího česneku... Určitě to není konečná a budu zkoušet další varianty a kombinace různých bylinek, o které se ráda podělím :-) Máte rádi pesto? Jak s ním nakládáte? 


14 komentářů:

  1. To vypadá super, nejspíš se inspiruju ! :)

    OdpovědětVymazat
  2. pesto jsem nikdy neměla a ani moc nechápu jak se používá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. stačí kouknout do seznamu receptů, používám jej docela často :-)

      Vymazat
  3. Super! Jen vyckam, az mi doroste oregano a jdu do nej taky. Diky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
  4. A na takové mátové se nechystáš? To by mě celkem zajímalo, k čemu by se tak hodilo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně že chystám :-) v průběhu léta se tu určitě objeví...

      Vymazat
    2. Mátové je super k jehněčímu masu.. :)

      Vymazat
  5. Ty jo to se skvěle hodí: mám na zahrádce taky dva keříčky oregana vždycky se ho zjara urodí tolik, že vůbec nevím, co s ním tohle je bezva typ!
    Funguje to mražení? Já když jsem zkoušela mrazit oregano, tak to úlně ztratilo chut :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s mražením bylinek je to těžké, ale ledovky to jistí :-) jinak mrazíme petrželku, na konci sezóny nakrájíme, naplníme sáčky a šup do mrazáku. Pak jen v zimě vytahujeme a sypeme pokrmy, přidáváme do polévky... takhle se letos chystáme i na pažitku.

      Vymazat
  6. Díky za super tip. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho vydrží. Samozřejmě v lednici.

    OdpovědětVymazat
  7. Akorát mě mrzí, že vždycky takhle zčerná :(. Zkoušela jsem bazalkové a viděla i video, že by se bylinky měly nejdřív trochu spařit a pak rychle zchladit, že tím zůstanou krásně zelené ale zatím jsem to nezkusila. Navíc mi pak v lednici zplesnivělo, takže tahle mražená verze se mi moc líbí :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)