Asi jsem trošku opožděná, ale zelený chřest se ke mně dostal až během tohoto týdne. Je paradoxem, že chřest má u nás poměrně dlouhou tradici, přesto sehnat jej je celkem nadlidský výkon, hlavně ten zelený. Ale kdo hledá, najde :-)
Vlastně jsem ho ochutnala vůbec poprvé. Bílý se už u nás na talíři párkrát objevil. A kdybych jej měla srovnat, zelený rozhodně vede. Je mnohem křehčí a lahodnější. Protože mi bylo líto ho mixovat na polévku či jinak složitě upravovat, uchýlila jsem se k základní přípravě, která tak podtrhne jeho chuť. Výhodou zeleného chřestu je, že jej nemusíte loupat jako bílý. Stačí jej lehce ohnout a odlomit spodní dřevnatou část.
Zelený chřest v sušené šunce
- zelený chřest
- sušená šunka
Chřest jsem si omyla, osušila a odstranila spodní dřevnatou část. Pak už jen jednotlivé stonky obalila v sušené šunce a dala péct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut. Chřest není třeba nijak dosolovat, to vše zajistí šunka :-)
a parmazánem
- zelený chřest
- sůl, pepř
- olivový olej
- citrón
- parmazán
Chřest jsem si omyla, osušila a rozložila na pečícím papírem vyložený plech. Chřest jsem osolila, opepřila a pokapala olivovým olejem. Dala jsem péct na 10 minut do předehřáté trouby. Po vytažení jsem pokapala citrónem a posypala čerstvě nastrouhanými hoblinkami parmazánu.
Chřestový salát
- zelený chřest
- sůl, pepř
- olivový olej
- citrón
- med
- baby špenát
- liskové oříšky
- balkánský sýr
Chřest jsem si omyla, osušila a škrabkou na brambory nastrouhala na tenké proužky. Na zálivku jsem si promíchala olivový olej, citrónovou šťávu, med, sůl a pepř. Poté jsem chřest zalila zálivkou a nechala alespoň půl hodiny marinovat, aby zvláčněl. Před podáváním jsem promíchala s lístky špenátu. Naservírovala na talíře a posypala balkánským sýrem a lískovými ořechy.
Omlouvám se, že neuvádím tentokrát množství, ale úprava je tak jednoduchá, že snad nebude přesné míry potřeba, dělala jsem vše od oka :-) Chřest mi chutnal v každé úpravě. Nejvíce mě překvapilo, že jde konzumovat i v syrovém stavu. Teď už mě jen mrzí, že jsem jej nevyzkoušela dřív a počkám si tak na další sezónu :-)
To vypadá skvěle, chřest jsem ještě nikdy nejedla, tak si ho hned píšu na seznam, to se musí vyzkoušet, hlavně ten s parmazánem!
OdpovědětVymazatSalát vypadá chutně;-)
OdpovědětVymazatdnes takové velice jednoduché recepty, ale v jednoduchosti je krása :) já zatím viděla teda jen ten bílý chřest :)
OdpovědětVymazatjá dělala se šunkou i parmezánem minulý rok a ještě teď na to s láskou vzpomínám :DD ale právě jak píšeš, zelený chřest jsem letos ještě nesehnala ×/
OdpovědětVymazatLetos jsem krásný zelený chřest viděla hned na začátku sezóny, teď už jen všude tenký bílý... je to škoda, pečený zelený mám fakt ráda :)
OdpovědětVymazat