Vždycky mě hrozně potěší, když objevím v obchodě nový sortiment, který tak rozšíří mé možnosti, jak se realizovat v kuchyni. Jasně, že můžu zajít do specializovaných obchůdků, zdravé výživy atd.... Ale ruku na srdce, občas jsme natolik zmoženi ze všech těch povinností, že možnost nakoupit vše na jednom místě jen uvítáme. A tak mě mile překvapila rozšířená nabídka mouk v Kauflandu. Kromě už klasické celozrnné pšeničné, žitné a špaldové zařadili i pohankovou, kukuřičnou a pozor... jáhlovou! Prozatím jsem sáhla po pohankové, protože jsem ji potřebovala do jednoho receptu, který představím v některém z následujících příspěvků. Ale hrozně se těším, až zkusím právě jáhlovou a vlastně i brzy poběžím pro kukuřičnou, pro kterou mi už taky běží v hlavě využití.
Kombinace jahod s rebarborou je taková klasika. Zkoušela jsem ji už loni v podobě kramblu. Proto jsem se jí chtěla vyvarovat, i když je vynikající, a zase zkusit něco nového. Takže tentokrát jablka s rebarborou, které tvoří taky bezvadnou kombinaci.
Pohankovo-mandlový koláč s jablky
a rebarborou
Těsto
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek mletých mandlí
- špetka soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/4 hrnku studené vody
Náplň
- 1 a 1/2 jablka
- 2 stonky rebarbory
- 1 lžička skořice
- 2 i více lžíce medu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
V míse jsem smíchala mouku s cukrem, mákem a solí a pomalu přilévala olej. Nakonec jsem přilila ještě vodu a zpracovala těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit na hodinku do lednice. Ale můžete klidně déle.
Těsto jsem si na pomoučeném vále rozválela. Pokladla jsem náplní a okraje ohnula směrem dovnitř. Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Okraje můžete poté potřít mlékem, aby nebyly vysušené.
S těstem se mi trošku hůře pracovalo než s mým osvědčeným jogurtovým, který používám běžně na slané koláče, ale s trochou šikovností a trpělivostí to jde určitě zvládnout. Výhodou je, že díky pohankové mouce a mandlím je koláč bezlepkový, proto jej můžete bez starostí servírovat i celiakům. Nebyl příliš sladký, proto kdo má sladší chutě, může přidat lžičku i více třtinového cukru do těsta či do náplně. Mně to ale určitě stačilo a moc jsem si pochutnala.
Rebarborový koláč jsem pekla zrovna dneska, i když v trochu nezdravější formě :)
OdpovědětVymazatTaky jsem ho dneska zrovna pekla! :D :-)
OdpovědětVymazatmňamiky, mňamiky :)
OdpovědětVymazatVypadá zajímavě :)
OdpovědětVymazatvypadá krásně, takový rozpraskaný efekt po stranách :)
OdpovědětVymazatVypadá skvěle! :)
OdpovědětVymazatvypadá úžasně :)
OdpovědětVymazatNo tedy, ten je vydařený! určitě ho brzy vyzkouším!
OdpovědětVymazatOdskúšané :-) chutí moc
OdpovědětVymazat