Pohankovo-mandlový koláč s jablky a rebarborou

Vždycky mě hrozně potěší, když objevím v obchodě nový sortiment, který tak rozšíří mé možnosti, jak se realizovat v kuchyni. Jasně, že můžu zajít do specializovaných obchůdků, zdravé výživy atd.... Ale ruku na srdce, občas jsme natolik zmoženi ze všech těch povinností, že možnost nakoupit vše na jednom místě jen uvítáme. A tak mě mile překvapila rozšířená nabídka mouk v Kauflandu. Kromě už klasické celozrnné pšeničné, žitné a špaldové zařadili i pohankovou, kukuřičnou a pozor... jáhlovou! Prozatím jsem sáhla po pohankové, protože jsem ji potřebovala do jednoho receptu, který představím v některém z následujících příspěvků. Ale hrozně se těším, až zkusím právě jáhlovou a vlastně i brzy poběžím pro kukuřičnou, pro kterou mi už taky běží v hlavě využití. 





Kombinace jahod s rebarborou je taková klasika. Zkoušela jsem ji už loni v podobě kramblu. Proto jsem se jí chtěla vyvarovat, i když je vynikající, a zase zkusit něco nového. Takže tentokrát jablka s rebarborou, které tvoří taky bezvadnou kombinaci.



Pohankovo-mandlový koláč s jablky 
a rebarborou 

Těsto
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek mletých mandlí
  • špetka soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku studené vody


Náplň
  • 1 a 1/2 jablka
  • 2 stonky rebarbory
  • 1 lžička skořice
  • 2 i více lžíce medu 
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu


V míse jsem smíchala mouku s cukrem, mákem a solí a pomalu přilévala olej. Nakonec jsem přilila ještě vodu a zpracovala těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala chladit na hodinku do lednice. Ale můžete klidně déle.

Na náplň jsem si omyla rebarboru a jablka. Rebarboru jsem nakrájela na malé kousky, jablka na měsíčky. Přesypala jsem do mísy, zasypala skořicí, škrobem, dochutila medem, promíchala a nechala chvíli odpočinout.

Těsto jsem si na pomoučeném vále rozválela. Pokladla jsem náplní a okraje ohnula směrem dovnitř.  Dala jsem péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Okraje můžete poté potřít mlékem, aby nebyly vysušené. 




S těstem se mi trošku hůře pracovalo než s mým osvědčeným jogurtovým, který používám běžně na slané koláče, ale s trochou šikovností a trpělivostí to jde určitě zvládnout. Výhodou je, že díky pohankové mouce a mandlím je koláč bezlepkový, proto jej můžete bez starostí servírovat i celiakům. Nebyl příliš sladký, proto kdo má sladší chutě, může přidat lžičku i více třtinového cukru do těsta či do náplně. Mně to ale určitě stačilo a moc jsem si pochutnala. 



9 komentářů:

Děkuji za komentář :-)