Batátové smoothie s domácím lískooříškovým mlékem

Měla jsem nasyslenou pěknou zásobu batátů, které už volaly po zpracování. V takovém horku však není moc chuť na různé batátové hranolky, kaše, lívance a jiné syté a teplé pokrmy. Když jsem mohla udělat zmrzlinu, proč ne právě smoothie? 






Smoothie jde udělat opravdu téměř ze všeho. Ne jen z obligátních jahod, banánů, borůvek, malin... ale i z řepy, mrkve, avokáda, melounu, špenátu, dýně, okurek nebo právě batátů :-)






Abych pozvedla smoothie ještě o třídu výš, použila jsem domácí lískooříškové mléko. I když se zdá pracné, opak je pravdou. Výroba je otázkou pár minut. Stačí večer namočit ořechy a pak už jen během pěti minut vyměnit vodu a rozmixovat, přecedit, případně dochutit a máte rostlinné mléko, navíc finančně daleko dostupnější než kupované.



Batátové smoothie s domácím lískooříškovým mlékem

Lískooříškové mléko

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 3 hrnky filtrované vody
  • 1 lžička medu


Smoothie

  • 1 menší sladká brambora
  • 1/2-3/4 hrnku lískooříškového mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • pár kostek ledu
  • lískové oříšky 


Začala jsem přípravou mléka. Přes noc jsem si namočila hrnek lískových oříšků ve vodě. Další den jsem pak dala péct sladkou bramboru do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím jsem si dokončila mléko. Vodu jsem slila a ořechy přelila třemi hrnky filtrované vody a důkladně rozmixovala. Dochutila jsem lžičkou medu a ještě chvilku mixovala. Nakonec jsem přecedila přes čistou plenu. Zatím se mi dopekla brambora, kterou jsem jednoduše vyloupla ze slupky a rozmixovala s mlékem, skořicí a pár kostkami ledu. Podle toho, jak chcete smoothie husté, můžete zředit vodou či dalším mlékem. Na závěr jsem posypala lískovými oříšky a hotovo :-)







8 komentářů:

  1. Úúúžasné, jako vždy. Miluju Váš blog.
    Je nejlpší z nejlepších....obdivuji Vás a smekám, neuvěřitelné kde berete pořád tak skvělé nápady....a je neskutečně s jakou rychlostí sem dáváte nové a nové příspěvky, každý den k Vám juknu, a když objevím nový recept, tak jásám radostí....a spoustu receptů už jsem vyzkoušela a nemají chybu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně - někdo mi tu mluví z duše! Úplně jsem se v těch receptech našla!

      Vymazat
  2. Bože, vypadá to tak úžasně, a já ostuda furt neměla ten batát!!:/ :D Stydím se!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Batáty jsem ještě nezkoušela..asi budu muset! :)

    Já jsem zatím dělala smoothie jen z ovoce. Jahody nebo mango..

    http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. batáty musím vyzkoušet !:) mnam !

    OdpovědětVymazat
  5. zrovna vcera jsem ppo batatech pokukovala ale na hranolky jsem nemela chut. udelat je nasladlo me nenapadlo ;-) a smoothie ze spenatu ci mrkve se udela jako naslano taky s mlekem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejak nerozumim otazce. smoothie delam jen sladka i kdyz se zeleninou.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)