BioAbecedář: Jahelné bezlepkové lívance

Nejsem žádná velká sběratelka kuchařek. Víc jak deset jich určitě nevlastním. Ne že bych po žádných netoužila... Ve většině případů jde o zahraniční exempláře. Přijde mi, že u nás je problematika zdravého stravování (a nejen to) ještě v plenkách oproti zahraničí. 




Jednou z mála autorek kvalitní literatury je bezesporu Hanka Zemanová. Biokuchařku mi už nadělil Ježíšek. Její druhou knihu BioAbecedář mi pak darovalo nakladatelství Smartpress, tímto moc děkuji :-)




Kniha není jen pouhou kuchařkou. Je zároveň bohatým zdrojem informací. Je rozdělena do tří oddílů: Průvodce nakupováním, Encyklopedická část a Receptová část. První část vysvětluje, v čem jsou suroviny v bio kvalitě lepší před konvenčními, celozrnná mouka před bílou, jak připravovat luštěniny, s čím je kombinovat, aby nenadýmaly, jak zbavit zeleninu pesticidů a dusičnanů atd. Druhá část se zabývá jednotlivými zajímavými surovinami, jako je amarant, jáhly, azuki, konopná semínka a řadou dalších. Podrobněji rozebírá, na jaké látky je daná surovina bohatá, jakým orgánům prospívá, jak s ní naložit, skladovat atd. Závěrečná část pak obsahuje 53 receptů. Z receptů je cítit, že Hanka je běžně vaří doma, žádné že jednou něco zkusila, bylo to dobré, tak napíše kuchařku. Přikládá řadu tipů a vychytávek, možností servírování, různých obměn podle sezónnosti, dostupnosti surovin atd. 




O knížce jsem zamýšlela původně napsat mnohem dřív, ale nechtěla jsem ji zběžně prolistovat a dělat chytrou. Mám ji téměř přečtenou, řadu receptů ozkoušených a jsem jednoduše spokojena. Prohloubila jsem si vědomosti a získala řadu opravdu skvělých receptů. Zkusila jsem například teplý salát z cizrny s pórkem a sušenými rajčaty, salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami, zapečenou dýni s jáhlami a kysanou zeleninou,  špaldové kernotto se špenátem a kozím sýrem, jahelné bramboráky s lněným semínkem, pohankovo-špaldové palačinky s cibuládou a grilovanou cuketou, tvarohový špaldovo-kukuřičný koláč a v neposlední řadě tyto jahelné bezlepkové lívance. 



Jáhelné bezlepkové lívance (2 porce)

Inspirace: BioAbecedář Hanky Zemanové


  • 40 g jáhel v suchém stavu
  • 100 ml vody
  • 50 g pohankové mouky
  • 25 g kukuřičné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa



Nejprve jsem si předem uvařila jáhly ve 100 ml vody. Nechala je vychladnout a promíchala s pohankovou a kukuřičnou moukou, práškem do pečiva, solí, sójovým mlékem a octem. Nechala jsem chvíli odpočinout a smažila na trošce másla. Podávala jsem je s horkým jablkem dochuceným vanilkovým extraktem, skořicí a agávovým sirupem.



Lívance byly delikátní, jako všechny Hančiny recepty. Je to prostě sázka na jistotu. Nejlepší na nich bylo, jak se s nimi skvěle pracovalo, asi zatím nejlíp co jsem zatím dělala. Hanka doporučuje nechat 2-3 hodiny odležet před smažením, nicméně já byla ráno tak hladová, že jsem čekala jen chviličku, a i tak se vydařily bez nejmenších obtíží. Samotné by byly ovšem suché. Proto určitě doplňte nějakým ovocem, tvarohem, sirupem...





10 komentářů:

  1. Miluju jáhly, do lívanečků jsem je ale ještě nezkoušela, tak je na čase zaexperimentovat =)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je dobrá náhoda, zrovna včera jsem dělala syrníky zde :

    http://gastronautkavbrne.blogspot.de/2013/07/syrniky.html

    PS: KUCHAŘKU ZÁVIDÍM, TAKY BY SE MI LÍBILO, KDYBY MI NĚKDO DAROVAL! :)

    OdpovědětVymazat
  3. První knížku od Hanky mám už spoustu let o Bioadresáři pořád uvažuji, nějaké recepty od ní vyzkoušené mám a tak vím, že její recepty jsou sázka na jistotu:-)

    OdpovědětVymazat
  4. BioAbecedař taky doporučuji, hodně jsem se z něj dozvěděla; -) Mám doma obě knížky a těším se na slibovanou třetí knížku.

    OdpovědětVymazat
  5. No teda, ty vypadají perfektně! jsem moc ráda za vaše bezlepkové recepty, ani nevím, jak stihnu věechny ty lákavé dobroty připravit, publikujete články strašně rychle :-D
    Jáhly mám moc ráda a občas mě přepadne strašná chuť na něco sladkého, takže i tyto lívanečky určitě brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, taky tuhle kuchařku miluji :) a doufám, že se chystá druhé vydání :)

    OdpovědětVymazat
  7. dnes jsme je meli k veceri, deti je nadsene zbastily, velmi povedeny recept, dekuji za zverejneni!

    OdpovědětVymazat
  8. Skvele lievance, dnes boli na večeru.

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím,tuhle kuchařku miluji. Díky Abecedáři jsem oběvila spoustu pro mě neznámých surovin,které jsou nyní u nás často na talíři:)Skvělé, jednoduché recepty.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)