Kukuřičné sušenky

Léto si vyloženě volá po různých sušenkách. Většina z nás vyráží na cesty. A co do vzít trvanlivého do tašky? Nic z obchodu, ale domácí kukuřičné sušenky. Zabalíte je na koupaliště, dovolenou, výlet, piknik... Strašně dlouho totiž vydrží. Skvěle se hodí i jako pohoštění, třeba k venkovnímu posezení. Jsou výborné k salátu, grilované zelenině, sýrům... Mají zkrátka univerzální použití.





Pokud použijete vločky bez lepku, můžete je nabídnout i celiakům. Já ale použila "obyčejné" ovesné, které jsem jednoduše rozmixovala tyčovým mixérem na mouku. Klidně sáhněte po pohankových, žitných, pšeničných či jaké máte rádi. 



Kukuřičné sušenky (7 ks)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com


  • 100 g ovesné mouky
  • 75 g kukuřičné mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 1 střední mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • pár snítek tymiánu



V míse jsem smíchala ovesnou mouku s kukuřičnou, práškem do pečiva, sodou a solí. Přidala jsem olivový olej, jogurt, na jemno nastrouhanou mrkev, na drobno nakrájenou cibulku a pár snítek tymiánu. Vše jsem důkladně promíchala a zpracovala v tužší těsto. Těsto jsem rozválela a sklenicí jsem tvarovala kolečka. Z uvedeného množství mi vzniklo 7 kusů. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.





14 komentářů:

  1. Slané sušenky? To mě vůbec nenapadlo :) Určitě vyzkouším (teda až se dokopu ke koupi kukuřičné mouky :D).

    OdpovědětVymazat
  2. No perfektní, tak tyhle velmi brzy upeču! V pátek vyrážíme i s dětma na dovolenou a já jakožto celiak pro seb potřebuju svačinky :-) Už se na ně moc těším!

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá moc dobře skoro jako mé oblíbené bramborové placky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam. Asi využiju ke grilování :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dokonalé, nejsem celiak a lepek můžu, ale snažím se ho omezovat, takže z kukuřičné mouky dělám často a podobné jsem již také zkoušela, se sezamem (na blogu) ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. chtěla jsem se zaptat jsou ty sušenky křupavé ?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie, nevím, čím to přesně je, ale tyto sušenky jsou k sežrání :-) Vůbec nechápu, jak je možné, že děti je nechtějí, ale aspoň je mám pro sebe ;-) Díky!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den přeji, mohla bych se prosím zeptat jestli můžu nahradit jogurt - obilným mlékem? Nemůžu mléčné výrobky a zrovna ani nemám žádný alternativní jogurt, pouze mléko. Děkuji za radu :-) Obdivuji Váš blok a je mi velikou inspirací :-) Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pravděpodobně ano, ale tím, že má mléko tekutější konzistenci, budete muset změnit poměr surovin. bohužel jsem zatím nezkoušela, ale nedávno jsem si říkala, že bych měla tyto sušenky zopakovat, tak třeba... :-)

      Vymazat
  9. Jsou opravdu moc dobré. Doporučuji vyzkoušet ;o) Oli

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den! Velmi zajímavé sušenky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)