Ledový broskvový čaj se zázvorem


Mám to štěstí, že se ke mně přitočily podomácku vypěstované broskve. Možná nejsou tak krásné jako kupované, které vídáme v marketech, ale co jim chybí po vizuální stránce, to hravě doženou chutí. Cítíte z nich to sluníčko, tu přirozenou sladkost... rozdíl prostě hned poznáte.




"Vyfasovala" jsem jich pěkný ranec. Většina se snědla jen tak a část šla právě do tohoto ledového čaje. Přece jen mi bylo líto je ničit tepelnou úpravou.
 



Ledový broskvový čaj se zázvorem


Inspirace: http://thevanillabeanblog.com



  • 400 ml vody
  • 1 zelený čaj
  • kousek čerstvého zázvoru
  • pár lístků bazalky
  • 2 broskve
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce medu i více




Vařící vodou (250 ml) jsem si zalila zelený čaj spolu s nastrouhaným zázvorem a bazalkou. Louhovala jsem zhruba 5 minut a nechala čaj vychladit. Mezitím jsem si oloupala a vypeckovala broskve, které jsem rozmixovala zhruba se 150 ml vody, citrónovou šťávou a medem. Nakonec jsem přilila vychladlý čaj a ještě pořádně promixovala. Přelila jsem do džbánku, který jsem doplnila dalšími lístky bazalky a brčky. Můžete přidat i kostky ledu, citrón, broskve... 





Čaj byl velmi osvěžující. Vyhovovalo mi, že nebyl příliš sladký, ale samozřejmě můžete přidat více medu či jiného sladidla, zvláště pokud připravujete čaj pro děti. Naopak byl lehce pikantní díky zázvoru, bazalce a citrónové šťávě. Myslím, že do těchto dní nenajdete lepší osvěžení :-)



8 komentářů:

  1. V takových vedrech, co byly a co nás čekají, ideální :)

    OdpovědětVymazat
  2. "Vařící vodou (250 ml) jsem si zalila zelený čaj spolu s nastrouhaným zázvorem a bazalkou." - ach ach, to neříkej ani ze srandy, zelený čaj vroucí vodou nee : ) Pokud se ti nechce čekat, v čajovně zalíváme nejdřív trochu studenou, potom dolít vroucí, dojde k automatickému zchlazení vody. Jinak recept vypadá (jako vždy) dobře. Mám tvůj blog opravdu ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Broskve moc nemusím, ty chloupky mi způsobují husí kůži, brr. Ale takové využití vypadá lákavě! Já jsem si ve vedrech zvykla připravovat domácí zázvorovou limonádu. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tvůj čaj mě nadchnul, určitě si ho udělám, čeká nás další vlna pořádného teplíčka, takže obyčejný teplý čaj vyměním za tenhle tvůj :) Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  5. Čaj nepiju, ale broskve mě lákají :) Vypadá to sakra dobře :)))))

    OdpovědětVymazat
  6. každý večer piju čaj, momentálně malinový :) ale tenhle tvůj bych si dala v tomhle parnu moc ráda, ještě k tomu, když je z broskví :)

    OdpovědětVymazat
  7. Také mám velice ráda ledové čaje a ještě daleko raději mám ty čaje , které si vyrobím doma sama svépomocí :-) Nejraději mám osobně tedy ledový broskvový nebo citronový ledový čaj :) To jsou moji oblíbenci!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)