Pohankové risotto s cuketou

Risotto nemusí být jen z kulatozrnné rýže. Co takhle použít místo obligátní Arborio kroupy nebo třeba pohanku? Získáte tak extra zdravý pokrm, který je ideální do krabičky, protože chutná i zastudena. 






Příprava risotta se nijak neliší od toho klasického. Jen možná trvá trochu delší dobu. Pohanka přece jen není tak brzo měkká jako bílá rýže. Také není tak krémové, zato ale strašně zdravé. Pohanka jako významný zdroj rutinu prospívá cévám, křečovým žílám, našemu imunitnímu systému. Navíc je bezlepková. Proto se ji snažte zařazovat co nejčastěji. 



Pohankové risotto s cuketou  (4-6 porcí)


  • 1 střední cuketa
  • sůl, pepř
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule
  • 1 hrnek loupané pohanky
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • tymián
  • 4 lžíce parmazánu



Cuketu jsem si omyla a nakrájela na menší kousky. Restovala jsem ji na kapce olivového oleje a dochutila solí, pepřem a tymiánem. Na másle a olivovém oleji jsem si nechala zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté jsem přidala pohanku a chvíli míchala, dokud se neobalila máslem s cibulkou. Zalila jsem vínem a míchala, dokud se neodpařilo. Poté jsem začala přilévat horký vývar. Přilila jsem vždy asi dva šufánky a míchala, dokud se neodpařil a opakovala. Spotřebovala jsem asi litr vývaru. Těsně před koncem jsem přidala restovanou cuketu. Odstavila jsem z plotny, přidala parmazán. Přikryla pokličkou a počkala chvilku než se chutě propojí. Podávala jsem na nahřátém talíři, doplněné o zbytek restované cukety. Můžete doplnit hoblinkami parmazánu. 






26 komentářů:

  1. tak to mi uplně sedlo! zrovna jsem přemýšlela nad tím, že bych měla jíst častěji pohanku takže recept určitě vyzkouším:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že jsem ti tak kápla do noty :-) ozvi se, jak chutnalo.

      Vymazat
  2. Chutne a zdrave :-* mnam! cuket mame na zahrade doslova plnou p*del tak uz to bude i s pohankou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to teda závidím, já bych mohla cuketu pořád, ale jsem odkázaná na dary známých :-)

      Vymazat
  3. Vypadá to zajímavě. Já z pohanky dělám jenom sekanou, možná je na čase rozšířit repertoár :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pohanku dělám docela často, ale připravit ji jako rizoto a na víně mě nenapadlo, vyzkouším :-)

    Mamou-stylove.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. O víkendu jsme snědli cukety, ach jo. Já to chci vyzkoušet :( Budu si muset hold počkat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak snad se k tobě ještě nějaká dostane, než skončí sezóna :-)

      Vymazat
  6. To vypadá zajímavě! Cuketu teď jím v podobně "nudlí" každý den...úplně jsem se do toho pokrmu zamilovala, tak by to chtělo nějakou změnu :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to trochu šíleně, ale o to víc lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je třeba ten jídelníček trošku oživit :-)

      Vymazat
    2. Zrovna jsem doobědvala, je to výborné. Miluju šílené recepty. :)

      Vymazat
  8. pohanka se vaří a vaří a pořád je tvrdá a já mám hlad:DD asi sním samotnou cuketu:DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nakonec jsem zdárně dobojovala a musím říci, že to bylo naprosto vynikající!!! pohanka vařena ve vývaru nemá chybu! díky za tip:)

      Vymazat
  9. Taky jsem dělala rizoto s cuketou, ale ne pohankové :). K pohance jsem asi ještě nedospěla :D

    http://gastronautkavbrne.blogspot.cz/2013/06/kremove-rizoto-s-cuketou.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pohanka je úžasná svým složením, takže určitě bych aspoň občas zařadila :-)

      Vymazat
  10. Ahoj, cuketu doslova zbožňuju, chystám se na recept :). Jen se chci zeptat na kolik porci vyjde tento recept?
    Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. už jsem informace doplnila :-) bylo toho fakt dost. jsem zvyklá dávat hrnek rýže na risotto pro 3 a tohle jsme měly minimálně na dva obědy. Ale záleží na velikosti porcí, my míváme hodně malé, takže 4-6 bych odhadovala.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)