Rybízová bublanina s mákem

Asi jste ode mě zvyklí na celkem neobvyklé, pro mnohé třeba i neznámé recepty, chuťové kombinace... Dnes Vás možná zklamu všedností a jednoduchostí receptu. Ano, přináším Vám recept na u nás asi neprofláklejší letní moučník, bublaninu. 




Bublanina není z bílé mouky ani cukru, jak asi předpokládáte. Je bezlepková, použila jsem kukuřičnou mouku, která si mě získává čím dál víc. Ozvláštnila jsem ji mákem, který se mi k rybízu celkem hodí. Ten jsem namíchala červený s černým.





Strašně ráda zkouším zajímavé recepty, nové suroviny.. ale taky občas přijde chuť na takovou tu naši klasiku, i proto ta bublanina. Stejně tak jsme si v týdnu pochutnaly na ovocných tofu knedlících, bez těch by prostě nebylo léto :-)



Rybízová bublanina s mákem



  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce mletého máku
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 hrnku acidofilního mléka
  • 1 vejce
  • 1 hrnek rybízu



V míse jsem smíchala mouku s mákem, sodou, práškem do pečiva a třtinovým cukrem. V hrnku jsem prošlehala vejce s mlékem a přilila k tekuté směsi. Zpracovala jsem tekutější těsto, které jsem přelila do vymazaných a vysypaných zapékacích misek. Posypala jsem je rybízem a dala péct asi na půl hodiny na 180 stupňů. 




Pokud použijete stejně jako já nižší misky, pečte raději na plechu či pekáčku, může se stát, že rybíz pustí šťávu. Kdo nemá rád mák, přidá o lžíci mouky navíc. 




16 komentářů:

  1. mňam :) kolik toho tak navaříš a napečeš během jednoho dne? :) (myslím nové recepty..)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam hneď by som si dala :)
    http://princesseatshealthy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. Asi dost blbá otázka, ale polenta je vlastně kukuřiční mouka, nebo není? Nevím jestli ji můžu použít...:D
    Děkuji za odpověď:)
    D.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak je velká jedna ta miska? :)

    OdpovědětVymazat
  5. )rybízu máme doma až nad hlavu, takže každý recept se hodí :))

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, mák opravdu můžu, takže mi to zní s tím rybízem vážně dobře :) Já zkusila v kombinaci s rybízem zase skořici a taky to chutnalo skvěle.

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/zahradni-kolac-ze-skoricoveho-krehkeho.html

    OdpovědětVymazat
  7. Ach, tak tohle bych mohla jíst od rána do večera! Mňam!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli mi tohle množství vyjde na jeden plech? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ze 4 lžic mouky a 1 vejce těžko :-) jsou to dvě misky 14 cm.

      Vymazat
  9. Vyzkoušeno a je to lahoda...použiji 4x takové množství a zkusím to na koláčkovou formu :-), tato porce byla málo...

    OdpovědětVymazat
  10. Tak další z receptů vyzkoušen, před chvíli dopečen a taktak zachráněn na zítřejší den. Je fakt úžasný, prostě luxusní. Dělala jsem hned z dvojité dávky, místo rybízu dala broskve, místo cukru med a místo klasického kypřícího prášku asi lžičku zdravějšího bez fosfátů. Děkuji za další skvělý recept.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, vedela by si mi prosím napísať pomer surovín na 1 malý plech? :)
    ďakujem moc. ivka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)