Jednou z věcí, kterou doslova zbožňuji je káva. Nicméně v takovým úmorných vedrech i mě chuť na můj oblíbený horký šálek pomalu opouští a sahám raději po vychlazené variantě.
Doteď jsem si ledovou kávu dělávala jednoduše. Doplnila jsem ji kostkami ledu a pořádnou dávkou mléčné pěny. Tomu je konec. Co jsem zkusila tento "obrácený" postup, už nechci jinou. Byla naprosto vynikající a už se nemůžu dočkat, až se mi namrazí další várka.
A co že je na ní tak speciálního? Všechno a nic. Jen uvařím dobrou kávu, nechám zchladnout, naplním jí formičky na led, dám zamrazit a pak už jen kávovými kostkami plním sklenici a zalévám mlékem.
Ještě pro lepší chuťový zážitek doporučuji vyrobit si domácí rostlinné mléko. Samotné mi až tak nejede, ale v kombinaci s kávou bylo výborné. Pustila jsem se do ovesného, které jsem ochutila javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a skořicí.
Kávu doporučuji udělat velmi silnou, nejlépe espresso. My máme doma Tassimo, takže jsem prostě sáhla po kapsli na espresso a mašinka se už postarala o zbytek. Vím, že pro pravé milovníky kávy to je podřadný šunt, ale mně chutná a je jen na Vás, jak silnou a kvalitní kávu si uvaříte. Stejně si můžete připravit i ledové chai tea latté.
Ledová káva s domácím ovesným mlékem
- malý šálek kvalitní kávy, dle preferencí
Ovesné mléko (1 litr)
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3 hrnky filtrované vody
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Nejprve jsem si uvařila kávu, kterou jsem nechala vychladit. Záleží na Vás, jestli a čím sladíte, prostě jak máte rádi.
Na mléko jsem si předem namočila vločky, stačí pár hodin. Poté jsem slila vodu a zalila filtrovanou vodou a rozmixovala tyčovým mixérem. Přecedila jsem mléko přes sítko či látkovou plenu, abych se tak zbavila zbytků vloček. Rozmixovala jsem ještě jednou a opět přecedila, aby bylo mléko co nejčistší. Proces můžete dále opakovat. Nakonec jsem dochutila javorovým sirupem, vanilkovým extraktem, skořicí a špetkou soli a promíchala.
Poté jsem jí naplnila formičky na led a dala zmrazit. Jakmile bylo hotovo, vyklopila jsem kávové kostky do sklenice a zalila mlékem.
To je skvělý nápad, já ač kávu můžu klidně dvakrát denně v létě prostě ranní malým hrníčkem můj přísun kávy končí. Ta chuť na ni v tom horku prostě není. Tohle je ale super tip:)
OdpovědětVymazatna ledovou určitě chuť bude :-)
VymazatJá moc nechápu ten postup na domácí mléko z vloček :( Jinak to vypadá úžasně, já miluji kávu, moc ráda bych to vyzkoušela :)
OdpovědětVymazatje to hrozně jednoduché, namočíš vločky, sliješ vodu, zaliješ vločky filtrovanou a rozmixuješ. pak přecedíš přes sítko nebo plenu. Zůstanou ti v sítku zbytky rozmixovaných vloček, které můžeš ještě pak použít do pečení. Znovu mléko rozmixuješ a přecedíš, abys měla co nejčistší. Dochutíš a máš hotovo. Před použitím musíš vždy promíchat.
Vymazatskvělý nápad´:)
OdpovědětVymazatzrovna ledovou kávu popíjím, ale tu klasicky připravenou - jen obyčewjné mléko, voda a led, ale i tak mi chutná :)
a udělat si i ledové chai lea latté je skvělý nápad, občas si ho dávám v kavárně :)
mně se právě mrazí domácí :-)
VymazatLedovou kávu jsem si minulé léto dělávala v mixéru jen tak, že jsem prostě led, kávu, skořici a mléko a mixovala tak dlouho, dokud se led nestal vodou a z mléka nebyla extra pěna, protože tenhle způsob s kávovými ledovými kostkami mi přijde takový, že musím dlouho čekat, než se káva úplně nerozpustí. Ale věřím, že to ovesné mléko musí být takhle připravené dobré, samotné mi taky moc nejede :D
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, používáš ještě normální kravské mléko? A když takhle něco doma uvaříš, dá si celá rodina s tebou_?
však zkus a uvidíš, mně takto chutná moc.
VymazatKravské mléko používám jen na pěnu do kávy, rostlinná mléka ji bohužel neumí :-( jinde sahám po rostlinných, ale já až tak moc mléko v kuchyni nepoužívám, smoothie dělám bez mléčných produktů, kaši si udělám jednou za uherský rok...
A doma jedí se mnou. Slané chutná všechno, jen mamce víc jedou "klasické" moučníky, tak občas jen ochutná a zbytek jíme se sestrou samy.
ježiši! tak toto je skvelý recept :) akurát som si robila tú obrátenú kávu :D ale zajtra skúšam tento tvoj recep :) takže idem dať zamraziť kocky :)
OdpovědětVymazaturčitě zkus tuhle variantu, je mnohem lepší.
VymazatParádní recept, zvlášť na to mléko, to určitě zkusím! :) Díky.
OdpovědětVymazatmléko je super, asi nejlepší z rostlinných, co jsem zatím dělala.
VymazatLedová káva je v tomhle vedru krásně osvěžující :-)
OdpovědětVymazatpřesně tak :-)
Vymazatstále sa na to chystám a už som na to ovšemže aj zabudla..no a ty s tým vyrukuješ na mňa teraz, keď už tretí deň nepijem kávu, lebo s ňou chcem skoncovať :D no dobre..tak naposledy, jednu (haha, a keď to bude dobré, tak som v pr*eli)
OdpovědětVymazattak to smekám, taky chci kávu omezit, ale moc se mi nedaří.
Vymazatu první fotky jsem si myslela, že z toho vyčuhujou datle :) originální! :)
OdpovědětVymazatno vypadá to možná trošku prapodivně :-)
VymazatVýborný nápad...hned na zítra si namrazím:-)
OdpovědětVymazatbezva, určitě zkus :-)
VymazatMňam...! :)
OdpovědětVymazatMě v takových vedrech stejně jede i teplá. Navíc já si musím dělat bez kofeinu, které je pěkně drahé, protože jsem kvůli ní měla problémy s usínáním. :)
já naštěstí usínám bez problémů, ale vím, že jsou lidé, kteří s tím mají problém. Večer si už taky dělávám jen caro nebo nějakou špaldovou kávu.
VymazatVypadá to lákavě :) V nejbližší době zkusím :)
OdpovědětVymazaturčitě zkus, stojí za to :-)
VymazatTééda geniální nápad, zrovna jsem koupila na ochutnání ovesné mlého v DM, ale věřím, že domácí je ještě lepší! Včera jsem Tvou kávičku zkusila a je to geniální nápad, chápu, že jinou už nechceš, protože takhle, když se místo ledu - který mi kávu ředil rozpouští naopak to kafe v kostkách je to výborné, geniální. Palec nahoru:) Taky miluju oříšková mléka a kávy s příchutí, takže myslím, že i s mandlovým nebo lískooříškovým bude výborná! Díky za tip, hned o víkendu ji udělám doma mamče a tatíkovi.
OdpovědětVymazatprávě, taky mi vadilo, jak rozpouštějící se led ubírá na chuti kávy, takže tohle je podle mě ideální řešení :-) s jinými mléky bude určitě taky dobrá :-)
VymazatSkvely recept, urcite ho vyzkousim. A krasne fotky. :)
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně :-)
OdpovědětVymazatA jak dlouho prosím tě to ovesné mléko vydrží v lednici? Přemýšlím nad ním, že bych jím nahrazovala obyčejné mléko v pečení a v kaších :)
OdpovědětVymazat3-4 dny zhrub, taky záleží na lednici :-)
VymazatVypadá to skvěle, jen mám menší problém s pochopením receptu na mléko. Namočim vločky, tu vodu poté sliju - můžu ji úplně vyhodit, nebo do ní pak liju tu filtrovanou? nebo na ty vločky, ktere byly namočeny?
OdpovědětVymazatSnad mě pochopíš, dekuju (:
namočím vločky, pokusím se slít veškerou vodu a už s ní nepracuji, samozřejmě nějaká zůstane, co nasákly vločky. vločky zaliji filtrovanou vodou a rozmixuji.
VymazatVčera jsem zkusila to ovesné mléko, ani sem ho necedila a rozmixovala v něm banán a super koktejl...akorát ta vanilková esence mi připadá, že to dělá na chuť umělejší - příště zkusím vanilkový lusk.
OdpovědětVymazatJeště jsem místo javorového sirupu dala agávový. Máš nějaký tip (ozkoušenou značku) na dobrý javorový sirup?
ale to je omyl, o esenci v receptu nepadlo slovo. používám extrakt. Extrakt je právě z vanilkového lusku, proto nemůžeš cítit umělotinu narozdíl od esence, ta mi nesmí do kuchyně! Javorový sirup používám od Alnatury z DM nebo Biolinie
Vymazat