Žitný kváskový chléb





Jednou z mých malých osobních výzev byl domácí kváskový chléb. Vždy jsem si však našla výmluvu, proč se nepustit do krmení kvásku a raději sáhnout po kvasnicích. 

Ale už bylo dost výmluv a nadešel čas jednat. Měla jsem ideální podmínky, dostatek času a teplo, které si kvásek vyžaduje. I když se tváří jako nějaká složitost, zdání klame. Jediné co potřebuje, je na něj nezapomenout a najít si pár minut na přikrmení. Zpracování chleba je už jen další chvilkovou záležitostí. A během kynutí a pečení stihnete spoustu dalších věcí.

Asi můj první chleba nebyl dokonalý, ale jsem ráda, že jsem konečně našla odvahu a pustila se do něj. Teď už jen budu doufat, že kvásek nepohřbím a budu moct tak dál zkoušet různé varianty domácího kváskového pečiva. 






Žitný kváskový chléb

Inspirace: http://www.kvaskovychleb.cz



  • 350 g kvásku
  • 350 g celozrnné žitné mouky
  • 200 ml vody
  • 1 lžička soli
  • kmín, sůl







Smíchala jsem kvásek s moukou, vodou a lžičkou soli. Směs jsem nechala 20 minut stát a poté jsem vytvarovala bochník chleba, který jsem zaprášila moukou a nechala 2 hodiny kynout. Upozorňuji, že je těsto velmi lepivé, proto se obrňte trpělivostí. Posypala jsem kmínem, hrubozrnnou solí a dala péct do rozpálené trouby na 220 stupňů na 20 minut. Troubu jsem stáhla na 180 stupňů a pekla dalších 60 minut. 

Původní recept doporučuje rozpálit troubu na 250 stupňů, ale mně se podařilo díky tak vysoké teplotě chléb trošku připálit, proto uvádím teplotu nižší. Stejně tak jsem chléb pekla podstatně déle než předpis. Opět opakuji, každá trouba je jiná a neexistuje univerzální rada, jak dlouho péct a při jaké teplotě. Je prostě třeba troubu "osahat". 




Žitný kvásek



1.den
  • 75 g celozr. žitné mouky
  • 75 ml vody

2.den
  • 75 g celozr. žitné mouky
  • 75 ml vody

3.den
  • 75 g celozr. žitné mouky
  • 75 ml vody


1. den. jsem si v zavařovací sklenici promíchala 75 g mouky se 75 ml vody. Mělo by tak vzniknout kašovité těsto. Sklenici jsem jen lehce přiklopila a dala na teplé místo. 
2. den jsem přidala dalších 75 g mouky a 75 ml vody. Měly by se začít tvořit bublinky a vonět nakysle. 
3. den jsem postup opakovala. Je možné, že budete potřebovat větší nádobu, protože kvásek výrazně zvětší svůj objem. 
4. den je kvásek připravený k výrobě domácího chleba. Měl by zmenšit svůj objem. Odměřila jsem si potřebné množství a zbytek uschovala v lednici. 



17 komentářů:

  1. nádhera :) jen se zakousnout do křupavý kůrky a krásně měkoučkýho středu :)

    OdpovědětVymazat
  2. také se na něj chystám (pouze pusou :D) asi 3/4 roku a máš pravdu, teďka je na něj ideální čas, takže asi zabavím i mamku a pustíme se do něj. Pravému žitnému kváskovému se nic nevyrovná. Ráda si kupuju chléb Moskva (v Intersparu ho pečou), jestli znáš, to je přesně on, ale ne všude ho mají tak dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se nedávno pustila do pečení kváskového chleba :) Dneska jsem pekla už svůj pátý :) Akorát teda kvásek jsem si našla přes kváskovou mapu - přijde mi to jistější - než se snažit ho vyrobit sama :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jakoby voněl až sem :) Krása :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na první pokus vypadá naprosto dokonale :) Já se taky stále vymlouvám proč nepéct domácí kváskový chléb :)))Ale ten čas jednou přijde:))

    OdpovědětVymazat
  6. ty jsi tak hrozně šikovná. Vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat
  7. jéé :))) To vypadá krásně :))

    OdpovědětVymazat
  8. Chlieb je nádherný! Pripadá mi to taký správny sedliacky chlieb, zdravý, tmavý, bez všetkých možných E... by som si odkrojila riadny krajec a zbodla ho hneď. Kváskovala som istý čas, aj som z neho piekla, ale vždy s prídavkom kvasníc, lebo som si myslela, že kvások ešte nemá dosť sily, aby utiahol kvasenie celého bochníka sám. No a po mesiaci, keď už mohol byť fajn, mi splesnivel... dala som ho do chladničky...tak som zanevrela na kváskovanie. Ale keď vidím tento chlieb, asi to znova skúsim.

    OdpovědětVymazat
  9. A je venku :-) dekuji za krasny navod, hned na prvni pokus se zadarilo a uz se tesim na dalsi. A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě těší, že je vše srozumitelně napsáno a chleba se vydařil :-)

      Vymazat
  10. Tak jsem včera upekla, dneska zakrojila..:) Je úžasný..:) Bála jsem se kvásku, ale i ten se, řekla bych, zadařil.. Chlebík je sice o něco tvrdší než klasický kupovaný (což je logické), takže si při jeho krájení i zaposiluju, ale ta chuť, ta je naprosto neodolatelná.. Moc díky za super recept, příště se chystám na Tvou kváskovou moskvu..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono z celozrnné mouky, navíc žitné ani nejde vytvořit měkký chléb. Ale třeba mně to naopak vůbec nevadí a mám radši takový ty tuhý žitný chleby...snad bude chutnat i moskva

      Vymazat
  11. Ahoj, omlouvám se předem za můj dotaz - jsem úplný začátečník co se kvásků týče. Koupila jsem ve sklizenu kvásek, že upeču dle tvého receptu kváskový chléb a teď se koukám, že tu žádný koupený kvásek nemáš a tak by mě zajímalo, jestli tedy stačí kvásek vytvořený z mouky a vody udržovaný po 3 dny? Jsem z toho trošku zmatená, tak se omlouvám za takový začátečnický dotaz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s kupovaným kváskem nemám zkušenosti, ale určitě tam byl přiložený návod, tak ho jednoduše vyrob podle něj a přizpůsob si množství kvásku a mouky, určitě nalezneš u návodu.... nebo se drž mého receptu...

      Vymazat
  12. Ohledně toho pečení - osvědčilo se mi, dát troubu klidně na 250°C, ale po cca 5 minutách se teplota musí stáhnout a nastavuji pečení jen zespoda.

    OdpovědětVymazat
  13. Chléb je upečený, jen ho mám menší než Vy. Nevím proč, ale téměř mi nevykynul, přestože jsem kvásek měla povedený a dokonce těsto nechala kynout 5 hodin. Poradíte, kde se stala chyba ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  14. Ještě jeden dotaz prosím, chleba mi tak dost popraskal a uvnitř byl nedopečený - mazlavý, přestože zněl na poklep dutě. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)