Brokolicový krém s kokosovým mlékem a semínky

Uznávám, že vařit brokolicový krém v horkém počasí, nebyl právě nejlepší nápad, pěkně jsme se u toho v pondělí zapotily. Nic ale nemění na tom, že byl moc dobrý a hned jak klesnou trošku teploty, přijde k duhu a bude chutnat ještě víc. 


Nikdy by mě nenapadlo, jak mi zachutnají zeleninové krémy. Navíc je jejich příprava blesková a strašně jednoduchá. Podstata je vždy stejná, osmahnout cibulku, případně přidat česnek, nějaké koření, zeleninu, zalít vodou, povařit, rozmixovat dochutit, zjemnit smetanou, či přidat sýr, krutonky, zeleninové chipsy nebo například jako u této polévky, opražená semínka. Třeba i proto mě vždy dostanou výmluvy typu "nemám čas připravit si jídlo", proto raději zajdu na hotovku nebo sáhnu po bagetě...


Brokolicový krém jsem nedělala poprvé ani podruhé, ale vůbec poprvé jsem zužitkovala i košťál, který jsme vždy vyhazovaly nebo posílaly morčatům. V posledním pořadu pana Pohlreicha jsem nicméně odkoukala tuto vychytávku, kterou budeme zaručeně aplikovat. 


Brokolicový krém s kokosovým mlékem a semínky (3-4 porce)

Inspirace: http://www.greenkitchenstories.com

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • chilli
  • 1 košťál brokolice
  • 200 ml kokosového mléka
  • hrst bazalkových lístků
  • sůl, pepř

Pražená semínka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 25 g dýňových semínek
  • 1/2 lžičky soli

V pánvi jsem rozehřála olivový olej a opražila nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova. Poté jsem přidala česnek nakrájený na tenké plátky, chilli a nechala minutu rozvonět. Přidala jsem brokolici rozebranou na růžičky a košťál nakrájený na menší kousky. Zalila jsem vodou a nechala vařit, dokud nebyla brokolice měkká, přisypala jsem lístky bazalky a rozmixovala na krém. Přilila jsem kokosové mléko, osolila, opepřila, ještě chvíli prohřála a podávala s opraženými semínky. Ty jsem pražila na trošce olivového oleje, na závěr jsem je osolila.






15 komentářů:

  1. Brokolice je skvělá kámoška a kokosové mléko vše pozvedne na vyšší úroveň, úžasné je do dýňové polévky!

    OdpovědětVymazat
  2. kokosové mléko krásně zjemňuje :) zrovna dneska jsem měla brokolici :)

    OdpovědětVymazat
  3. Košťál od brokolice jsem taky vždycky vyhazovala. Až jsem jednou četla na blogu pana Cuketky článek, který košťálu od brokolice skládal hold :D Od té doby už nikdy neskončil zbytečně v koši.

    OdpovědětVymazat
  4. Brokolicový krém miluju, ale s kokosovým mlékem jsem ho ještě nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to moc krásně :) Seženu si ingredience a pustím se do toho :)

    OdpovědětVymazat
  6. oo krásná polévka)) já tyhle ňamozní krémy ze zeleniny miluji ať už je to květák, cuketa, mrkve nebo zmíněná brokolice... kokosové mléko miluji, když nemám kokosové mléko dávám kokos struhaný a prak důkladně promixuji)

    OdpovědětVymazat
  7. Krémy děláam ráda. A vlastně nejčastěji. U nás "průhledné" polévky moc nefrčí. Ovšem brokolice s kokosovým mlékem, to jsem ještě nezkoušela. A budu muse, vypadá to moc lákavě:-)

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj:)láká mě vyzkoušet tento recept, jen by mě zajímalo, kolik se tam má dát zhruba vody???dííkx

    OdpovědětVymazat
  9. chci se zeptat jestli chili koření nebo nakrajená paprička ?

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj, chtěla bych se zeptat jaké používáš kokosové mléko. já vyzkoušela různé a nejraději bych vařila s mlékem od alnatury, ale to je v plechovce oddělené na tuk a vodu, špatně se s ním potom pracuje.
    díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemám vyhraněnou značku, Alnatura má výborné mléko, ani se mi s ním špatně nepracuje. Stačí mléko promíchat...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)