Granolu si každý představí jako směs vloček, sušeného ovoce, oříšků, semínek, čokolády atd. Pokud toužíte po jiných vločkách než ovesných, u kupovaných směsí máte obvykle smůlu a jste odkázáni na domácí výrobu. Ale to vůbec nevadí, je to levné a téměř bez práce. Jen nesmíme být líní.
Kromě ovesných vloček můžeme sáhnout po pšeničných, ječných, žitných, pohankových... a nebo třeba přímo celé pohance. Získáte tak úplně něco jiného, nového.
Pohanková granola
- 100 g celé loupané pohanky
- 20 g slunečnicových semínek
- 20 g sušených brusinek
- 40 g sušených meruněk
- 15 g goji
- 2 lžíce jablečného pyré
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička skořice
Pohanku jsem si předem namočila, asi na 2 hodiny. Poté jsem ji slila a promíchala se semínky, sušeným ovocem, jablečným pyré, sirupem a skořicí. Pokladla jsem na pečícím papírem vyložený plech a pekla zhruba 30 minut na 180 stupňů. Občas jsem promíchala. Granolu jsem nechala vychladnout a přesypala do skladovací nádoby.
Granolu můžete zalít mlékem, promíchat s jogurtem nebo třeba posypat jí ovocný či mrkvový salát, smoothie pro vyšší výživovou hodnotu.
Pohanku moc nemám ráda...:( Ale souhlasím s tebou, jen nebýt líní. :)
OdpovědětVymazatNeuveriteľné ako si sa mi trafila s týmto receptom! Mamka mi práve kúpila krabicu pohánky a ja už teraz rozmýšľam čo s ňou. Určite som chcela vyskúšať niečo na sladko a toto je presne ako na zavolanie, ďakujem :)
OdpovědětVymazatJé a já zrovna dnesk aráno dojedla své home made pohankové müsli se sušenými třešněmi, kokosem a čokoládou. Takže tuhle granolu určitě taky vyzkouším, navíc je o dost dietější než zapékané müsli :-)
OdpovědětVymazatúžasné :) ještě jsem nedělala žádnou granolu, takmám zase inspiraci :) já jsem teď zkoušela sušit černý rybíz a je takový nějaký divný, škoda..
OdpovědětVymazatAni já jsem ještě žádnou granolu nedělala, ale dostala jsem na to takovou chuť, že si ji dneska udělám :D :) Pak napíšu, jak se povedla :)
OdpovědětVymazatPOhanka je snad moje nejoblíbenější příloha a tohle je vážně dobrý nápad, nikdy by mě to nenapadlo. Vyrobila jsi vlastně müsli pro celiaky :)
OdpovědětVymazatUdělat granolu z pohanky by mě nenapadlo, je to vážně super nápad. Určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazatAhoj, jak dlouho myslíš že se může takováto granola skladovat?nebo jak dlouho vydrží? díky za odpověď, jinak máš na blogu moc super recepty!
OdpovědětVymazatměsíc, dva mi v pohodě vydrží
VymazatPohanku už jsem si dýl nekoupila, tak mám důvod jí zítra sehnat :)
OdpovědětVymazatVše mám doma takže určitě vyzkouším a recept je hooodně lehoučký....takželenost nehrozí :-)
OdpovědětVymazatGeniální nápad! Už mi chladne v kuchyni:). Je to sice moje vlastní varianta (z předepsaných surovin jsem měla doma jen tu pohanku a slunečnici), ale i tak je povedená.
OdpovědětVymazatto nevadí, důležitá je myšlenka udělat granolu z pohanky, zbytek už nechávám na Vás :-)
VymazatNejvíc nejlepší mňamka na světě! Super vynikající a jednoduhé! Moc díky :)
OdpovědětVymazatjá děkuji za komentář :-)
VymazatSuper recept!
OdpovědětVymazat